Waarom is emotionele veiligheid belangrijk

14/01/2020

waarom is emotionele veiligheid belangrijk

Waarom is emotionele veiligheid belangrijk is een vraag die we snel krijgen op het moment dat we veel moeite ervaren met emotionele veiligheid. Doordat we bijvoorbeeld het moeilijk vinden om onze emoties te uiten naar een ander. Of dat we juist erg veel last ervaren van dat we niet weten hoe we moeten omgaan met de emoties van andere mensen. Met als gevolg dat we ons beginnen af te vragen, waarom is emotionele veiligheid belangrijk en hoe kan daar beter mee omgaan. Mag je dus hier last van ervaren, dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Waarom is emotionele veiligheid belangrijk

We gaan als mens vaak met ander om op een manier waarbij we nog best wel onze emoties binnen houden. Doordat we het vaak eng vinden om ons kwetsbaar op te stellen. Met als gevolg dat we vaak niet uiten wat we voelen. Doordat we bang zijn dat andere mensen ons hierop mogelijk zouden kunnen afwijzen. Of dat het de situatie erger maakt, doordat als je bijvoorbeeld erg boos voelt. Dat op het moment dat je dit naar iemand uit. Dat hierdoor de ander juist boos op jou wordt. Waardoor we in een vervellend conflict terecht komen, die we liever willen vermijden. Waardoor we zoveel mogelijk onze emotionele kant gaan onderdrukken. Terwijl er wel een sterk behoefte is om aan deze behoefte te voldoen. Waarbij we dus gaan afvragen, waarom is emotionele veiligheid belangrijk en hoe kan ik hier op een fijne manier mee omgaan.

Alle mensen op deze wereld hebben gevoelens. Maar er zijn er maar weinig die ook echt eerlijk met jou zijn over wat ze nu echt voelen.

Een probleem die we snel als mens kunnen ervaren is dat we vaak vanuit zelfbescherming moeilijk nog bij onze gevoelens kunnen komen. Doordat we mogelijk in het verleden iets heel pijnlijks hebben meegemaakt waardoor we ons gevoel zijn gaan onderdrukken. Om op deze manier met de pijn om te gaan, waardoor we dus ook geen ander gevoelens meer waarnemen. Of dat we mogelijk zijn opgegroeid in een gezin waarbij het niet normaal werd gevonden om je gevoel te uiten. Vanuit het idee: Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.

Met als gevolg dat we snel er ook moeite mee kunnen krijgen als andere mensen wel hun emoties laten zien. Dat we hier moeite mee kunnen hebben, doordat we niet weten hoe we met deze emoties moeten omgaan. Terwijl het wel degelijk belangrijk is om deze te kunnen tonen. Want mag je bijvoorbeeld in een relatie zitten. Dat heb je vaak een diepere band met elkaar, dan dat je heb met andere mensen. Waarbij je dus ook veel meer je gevoelens naar elkaar uit. En waarbij het dus ook belangrijk is dat zowel jij als je partner beide veilig genoeg bij de ander voelt om dit te uiten. Met name omdat we een sterke behoefte hebben dat de ander op een fijne manier omgaat met ons gevoel. Door bijvoorbeeld ons te gaan troosten op het moment dat je verdriet hebt.

Waarom het belangrijk is je emoties te uiten

Je kan voorstellen dat op het moment dat je verdriet hebt. Maar je niet emotionele veiligheid genoeg voelt. Dat dit dus ervoor kan zorgen dat je erg alleen gaat voelen op het moment dat je verdrietig voelt. Doordat erop dat moment niemand voor je is om je met dit gevoel op te vangen. Wat maakt het dan ook zo belangrijk dat op het moment dat je met negatieve gevoelens zit. Dat je jezelf veilig genoeg voelt om dit te durven uiten aan de mensen die belangrijk voor jou zijn. Het is met name op moment dat je bijvoorbeeld niet jezelf durft te emotioneel te uiten bij je vrienden. Dat dit aangeeft dat je schijnbaar niet veilig genoeg voelt om jezelf bij hun te kunnen zijn.

Wat maakt het wel belangrijk dat jij zelf ook echt goed in verbinding staat met je gevoel. Want op het moment dat je bijvoorbeeld een gevoel van boosheid ervaart die er van jou niet mag zijn. Zorgt dit dus ervoor dat je het gaat onderdrukken. Met als gevolg dat de boosheid steeds meer zichzelf in jou gaat opstapelen. Tot op het moment dat je er echt niet meer tegen kan. En jezelf hierdoor helemaal uitbarst op het moment dat het niet handig uitkomt. Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat je al eerder over deze boosheid heb kunnen praten met een goede vriend. Waardoor je het tenminste al uiting heb kunnen geven aan dit gevoel.

Je kan pas echt eerlijk zijn met ander mensen over wat jij voelt. Op het moment dat je ook echt de veiligheid bij de ander ervaart om dit te kunnen uiten.

Wat ook zeker belangrijk maakt dat andere mensen zich ook emotioneel veilig genoeg voelen dat ze hun gevoel naar jou kunnen uiten. Met name omdat dit ook zeker aangeeft dat ze zich veilig genoeg voelen om zichzelf bij jou te zijn. Wat dus ook zeker aangeeft dat je een eerlijk vriendschap met elkaar hebt. Want je kan heel makkelijk met mensen op een oppervlakkige manier mee omgaan. Waarbij je dan altijd met dezelfde vriendgroep naar het café gaat en er altijd alleen maar over voetbal word gepraat. Waarbij dit gezellig kan zijn, en je dit dus je vrienden noemt. Alleen dat dit er dan toch voor zorgt dat op het moment dat je door een moeilijke periode heen gaat. Dat je hierdoor niemand hebt om hierover te praten. Doordat je altijd met je vrienden over alleen maar oppervlakkige onderwerpen heb gepraat.

Wat maakt het dus ook belangrijk dat we in ons leven mensen om ons heen hebben die ons ook vooral emotioneel steunen. Want op het moment dat we door een zware periode heen gaan. Vinden we het vaak niet eens zo belangrijk dat we met mensen om ons heen hebben. Maar dat we vooral gezien worden door de mensen om ons heen dat we het zwaar hebben. En dat we dus ook vooral door hun worden gesteund in deze moeilijke periode. De steun kan alleen plaatsvinden als je mensen om je heen hebt met wie jij een emotionele veiligheid heb opgebouwd. Waarbij je dus ook de vrijheid ervaart om ook te kunnen uiten dat het niet goed met je gaat.

Hoe je het beste jezelf emotioneel veiliger kan voelen

Wat niet wegneemt dat we het als mens vaak lastig vinden om ons gevoel aan te geven. Met name doordat we snel het gevoel krijgen dat we niet mogen laten zien dat we het zwaar hebben. Doordat dit door de meeste van ons als zwak wordt gezien. Of dat we het idee hebben dat we de enige zijn met dit probleem. Waarbij we dus bang zijn dat als we dit aan ander mensen vertellen. Dat deze niet begrijpen waar we nu juist zo slecht over voelen. En dat we dus hierdoor mogelijk niet begrepen en dus afgewezen worden in ons gevoel. Met als gevolg dat de kans groot is dat we voor een lange tijd met dit negatieve gevoel rondlopen. Terwijl niemand om ons heen het door heeft hoe moeilijk we het hebben.

Mag jij je dus afvragen, waarom is emotionele veiligheid belangrijk. Dan is het dus belangrijk om voor jezelf te beoordelen waarom je dit afvraagt. Doordat het bijvoorbeeld mogelijk is dat je erg weinig emotionele veiligheid op dit moment ervaart. Of doordat je een slechte verbinding hebt met je eigen gevoel. Waardoor je dus moeit mee hebt als ander mensen wel hun emoties naar jou uiten. Wat je dus in beide gevallen ziet terugkomen is dat we moeite hebben met om te gaan met andere mensen. Doordat je niet emotioneel kan uiten naar hun, of dat je niet weet hoe je moet omgaan met emotionele uitingen van een ander persoon.

Vaak vinden we emoties vooral eng omdat we niet gewend zijn deze te uiten. Of dat we niet weten wat hoe we moeten reageren op de emoties van een ander. Doordat we hier een waardeoordeel op hebben gelegd dat deze er niet mogen zijn.

Wat betekend dus dat het vooral belangrijk is in de communicatie tussen mensen, dat dit afhankelijk is van hoe veilig je bij elkaar voelt. Het is met name als je niet veilig voelt om jezelf te kunnen uiten, of dat je niet veilig voelt met de emotionele uiting van ander mensen. Doordat je bijvoorbeeld doodschrikt op het moment dat iemand boos wordt. Dat dit dus vooral aangeeft dat er in beide gevallen een gevoel van angst hieronder zit die dit erg ongemakkelijk maakt.

Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat je vooral leert om op een goede manier met je angst om te gaan. Door op deze manier je eerder te durven emotioneel te uiten bij andere mensen. Of dat wanneer een ander persoon zich sterk emotioneel naar jou toe uit. Dat je de weerbaarheid bij jezelf ervaart om niet door de angst jezelf helemaal kwijt te raken. Maar dat je juist jezelf vanuit je eigen zelfvertrouwen rustig weet te houden. En je hierdoor makkelijk omgaat met de heftige emoties van andere. Waarbij je dus zal merken dat jezelf steeds emotioneel veiliger voelt om ook echt te zijn wie jij bent.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • We kunnen als mens snel moeite krijgen met emotionele veiligheid. Op het moment dat we vroeger zijn opgegroeid in een gezin waar je weinig gevoel mag tonen. Of dat we iets pijnlijks hebben meegemaakt, waardoor we hierdoor zo ons gevoel zijn gaan onderdrukken. Dat we hierdoor geen pijn meer voelen, maar ook hierdoor geen andere gevoelens meer kunnen waarnemen. Met als gevolg dat we hierdoor veel moeite krijgen met emotionele veiligheid.
  • Want als mens ervaren we allemaal gevoelens. Het is alleen doordat we dit eng vinden dat we hierdoor snel erg veel last van kunnen krijgen. Waardoor we deze niet naar ander mensen durven te uiten. Of dat we niet weten hoe we moeten reageren op de emoties van ander mensen.
  • Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat op het moment dat je moeite hebt met emotionele veiligheid . Dat dit aangeeft dat er een goed kans bestaat dat hier een sterk gevoel van angst onder zit die dit zo moeilijk maakt. Waarbij het dus vooral belangrijk is om toch te durven jezelf emotioneel te uiten naar ander mensen. Door vooral je angst voor emoties onder ogen te durven zien en hiermee aan de slag te gaan.

Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.