Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt

07/06/2019

Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt

Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt gebeurt snel als we keuzes blijven maken die helaas niet zo verlopen als we graag hadden gewild. Met als gevolg dat we snel aan onszelf gaan twijfelen over waar het mis is gegaan. En hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Waardoor we snel de neiging krijgen om eerst bevestiging van buitenaf te vinden voordat we weer opnieuw durven een keuze te maken. Terwijl het er juist omgaat om weer het vertrouwen in jezelf te krijgen. Mag jij dus het gevoel hebben dat ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt. Dan kan je daar het beste op de volgende manier mee omgaan.

Inhoudsopgave

Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt en hoe krijg je deze weer terug

Een van de redenen dat we ons leven altijd zo moeilijk kunnen maken. Terwijl dat eigenlijk helemaal nergens voor nodig is. Komt doordat we ontzettend aan onszelf kunnen twijfel over welke keuze we willen maken. Dit is waar zelfvertrouwen nu echt om draait. Wat is namelijk het voor jezelf te leren er vertrouwen in te hebben dat je de juiste keuze maakt.

Het probleem van twijfelen is dat deze snel leidt tot een gevoel van ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt. Waardoor we eerst zeker van willen zijn of dit dus ook echt de veiligste keuze is. Zodat op het moment dat het mis mag gaan we hier zo weinig mogelijk last van ervaren. Of dat we dan tenminste na afloop tegenover onszelf kunnen zeggen dat het niet onze schuld is geweest dat het zo is verlopen.

Doordat we vooraf aan de keuze er alles aan hadden gedaan om de juiste uitkomst te krijgen. Waarbij als dit dus niet gebeurd we meteen de verantwoordelijkheid van deze keuze van ons af kunnen nemen. Zodat we hier minder schuldgevoel over ervaren over het feit dat we toch de verkeerde keuze hebben gemaakt. En we minder gefrustreerd voelen over dat we dit hebben gedaan.

Elke keer dat je twijfelt, is dit een teken dat je te weinig zelfvertrouwen hebt in jezelf over de gevolgen als het mis gaat.

De reden dat we dus vooraf aan een keuze zo ontzettend kunnen twijfel, komt doordat we dit gevoel zoveel mogelijk willen vermijden. Wat er dus voor zorgt dat we eigenlijk ook geen verantwoordelijkheid willen nemen voor deze keuze zelf. Maar we onszelf een soort verhaal proberen te geven dat wanneer het fout gaat. We tegenover onszelf kunnen zeggen dat het niet onze schuld was. Terwijl wij wel de persoon waren die deze keuze heeft gemaakt.

De relatie tussen zelfvertrouwen en angst

Het is vaak de angst wat er mis kan gaan die je wilt overwinnen als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen. Doordat je voor jezelf leert dat het niet erg is om fouten te maken. Waardoor je dus voor jezelf ook het gevoel van veiligheid meer kan loslaten. Want het is juist ons gevoel naar behoefte aan veiligheid die ervoor zorgt dat we zo weinig zelfvertrouwen ervaren.

Deze behoefte aan veiligheid komt vanuit onze angst. Doordat we niet ons leven slechter willen maken dan het al is. Met als gevolg dat we dan ook geen actie meer ondernemen om ons leven juist beter te maken dan hoe we het nu ervaren. Wat je dus vaak terugziet is dat we onbewust onze keuze bij andere mensen neerleggen​. Dit geeft ons het gevoel van meer vertrouwen doordat je in jouw keuze meer wordt bevestigd. Waardoor je dus ook voor jezelf het idee krijgt dat het dus een veilige keuze​ is om te doen. Doordat andere mensen jou bevestigen dat zij dit ook zouden doen als ze in dezelfde situatie waren geweest.

Hoe meer je opzoek bent naar veiligheid. Hoe groter de kans wordt dat jezelf juist tegenhoudt om je eigen zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Dit brengt wel meteen twee problemen met zich mee. Namelijk dat als het fout gaat dat je dan eerder de neiging krijgt de schuld bij de ander neer te leggen. Want zij zeiden dat het een veilige keuze was. Wat dus ook meteen aangeeft dat je dus ook geen verantwoordelijkheid meer neemt voor je eigen leven.

En het tweede punt is dat je dus ziet dat je hierdoor de mening van een ander persoon belangrijker gaat maken dan die van jezelf. Met name als eigenlijk stiekem van binnen al weet wat het is wat jij wilt doen. Waarbij we snel in verleiding kunnen vallen dat als de ander niet eens is met jouw keuze. Je hierdoor in de twijfel schiet waardoor je minder sterk achter je eigen keuze staat. Wat er vervolgens voor kan zorgen dat je niet meer voor deze keuze gaat terwijl je deze eigenlijk wel graag had willen doen.

De kracht van zelfvertrouwen is vooral bij jezelf te blijven

Het gevaar met te weinig zelfvertrouwen is dat je ontzettend afhankelijk kan maken van de meningen van andere mensen. Waardoor jezelf tegenhoudt vanuit je eigen twijfel om te doen wat jij het liefst wilt. Wil jij dus sterker worden in meer zelfvertrouwen. Dan is het de eerste stap om niet te snel andere mensen te betrekken in de belangrijke keuzes van jouw leven. Maar juist eerst bij jezelf waar te nemen wat jij vooral belangrijk vindt. Er is niets mis mee met advies vragen, zorg er dan wel voor dat je eerst voor jezelf sterk heb vastgesteld wat jouw keuze gaat worden.

Zelfvertrouwen: Het vertrouwen in jezelf dat je alles aankan wat op je afkomt.

Want dat is ook wat zelfvertrouwen letterlijk betekent, namelijk het vertrouwen in jezelf​ dat je alles aankan wat op je afkomt. Deze kan je alleen maar beter ontwikkelen als je dus goed voor jezelf door hebt wat je wilt en waar je voor staat. Belangrijk is  dat je nooit in de verwarring laat brengen door andere mensen. Maar dat je dus het vertrouwen in jezelf leert te ontwikkelen over wat jij wilt. Waardoor als je een mening van een ander persoon krijgt die niet overeenkomt met die van jou. Dat je hierdoor niet in verwarring laat brengen, door sterk te blijven bij je eigen mening.

Het allerbelangrijkste bij te leren een sterker zelfvertrouwen te krijgen, is dat je eerst voor jezelf ontdekt wie jij echt bent en waar jij voor staat. Want hoe duidelijker dit is. Hoe minder je wordt beïnvloed door de verwarring of mogelijke angst die je voelt als andere mensen hun mening geven. De tweede stap is dus ook voor jezelf te leren beter met je eigen gevoel van twijfel om te gaan. Door steeds voor jezelf te realiseren dat deze vaak komt vanuit ons angstgevoel.

Hoe het komt dat we onze ontwikkeling van zelfvertrouwen saboteren

Een van de neigingen die angst heeft is te zorgen dat er zo weinig mogelijk verandert in ons leven. Omdat alles zoals het hiervoor was vaak het meest bekend en dus ook het meest veilig voelt. Wat ervoor zorgt dat we snel de neiging krijgen om steeds weer dezelfde keuzes te blijven maken die we in het verleden ook hebben gemaakt. Doordat we dan tenminste al een idee hebben over wat de uitkomst hiervan zou kunnen zijn. En we dus minder zorgen hoeven te maken over wat er mogelijk fout zou kunnen gaan.

Als je blijft herhalen wat je in het verleden heb gedaan. Zal er nooit iets veranderen in de toekomst.

Het probleem is alleen dat de meeste keuzes die we in het verleden hebben gemaakt vaak niet werkte zoals we dat graag hadden gewild. Waardoor we dus ook gedwongen worden om ander keuze te gaan maken als we van onze problemen af willen. Vaak hebben we juist hier zoveel moeite mee doordat we zo weinig zelfvertrouwen hebben. Dat we hierdoor dan toch weer voor de veilige ouden keuze gaan die we in het verleden ook maakte. Met als gevolg dat er dan weer precies hetzelfde gebeurt wat dit probleem niet oplost.

Waar draait zelfvertrouwen dus echt om

Zelfvertrouwen draait er dus echt om het vertrouwen in jezelf te hebben dat wat er ook gebeurd in de toekomst. Dat je daar sterk genoeg voor bent om jezelf daar ook weer uit te redden, wat de uitkomst mag zijn. Doordat je het vertrouwen in jezelf hebt, dat wat er ook gebeurt. Dat je altijd de kracht bij jezelf weet te vinden om van de gevolgen van een verkeerd gemaakte keuze te herstellen.

Het is vooral dit vertrouwen in jezelf dat ervoor zorgt dat je minder twijfel of angst bij jezelf ervaart. Doordat je misschien niet weet wat de uitkomst zal zijn van jouw keuze. Maar wel het vertrouwen in jezelf hebt dat het altijd goed komt, ongeacht wat er ook gebeurd.

Als je oprecht weet waar je voor staat en daar naar leeft. Zal niemand je nog kunnen tegenhouden om de richting op te gaan die jouw gelukkig maakt.

Wil je dus sterker worden in zelfvertrouwen. Probeer dan ook elke keer dat je twijfelt bij een keuze. Bij jezelf waar te nemen dat jezelf dus eigenlijk niet vertrouwd. En neem dan vervolgens eerst een stap terug van het maken van de keuze. Door eerst voor jezelf te bepalen wie jij bent en waar jij voor staat. Om dan vanuit daar bij jezelf de kracht te vinden om de juiste keuze te maken zonder dat je daar enige twijfel over voelt. Waardoor je deze keuze veel makkelijker kan maken met een stuk meer zelfvertrouwen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • De reden dat we weinig zelfvertrouwen kunnen ervaren komt doordat we ons onzeker voelen over hoe onze keuzes zullen verlopen. Met als gevolg dat we dan snel bevestiging zoeken. Die ervoor zorgt dat het hierdoor eerder voelt als een veilige keuze.
  • Een van de manieren om onze eigen keuze veiliger te maken is door juist de keuze bij onszelf weg te halen. Doordat we juist hetzelfde gaan doen wat andere mensen doen. Met als gevolg dat als het dan mis mag gaan. We de schuld bij een ander kunnen leggen. Waardoor we minder negatief over onszelf hoeven te voelen.
  • Belangrijk is dus ook bij zelfvertrouwen dat het echt gaat om het vertrouwen in jezelf. Waarbij jezelf de verantwoordelijkheid neemt over de belangrijke keuzes. Dat je daar ook echt voor durft te gaan wat jij belangrijk vind. Ook al zijn andere mensen het daar niet altijd mee eens.
  • De eerste stap die je dus wilt maken als je een sterker zelfvertrouwen wilt krijgen. Is door eerst bij jezelf sterk waar te nemen wat jij wilt. Om vervolgens bij jezelf ook echt de kracht en het vertrouwen in jezelf te vinden om hierbij te blijven. Wat begint met voor jezelf de consequentie te accepteren die mogelijk kunnen plaats vinden als het misgaat.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.