Gevoel van veiligheid kwijt

15/01/2020

gevoel van veiligheid kwijt

Gevoel van veiligheid kwijt te zijn ontstaat snel op het moment dat er situaties in ons leven ontstaan waar we geen controle over hebben. Met als gevolg dat we hierdoor erg snel bang worden over wat er mogelijk zou kunnen gebeuren. En we dus steeds meer gespannen worden naar het zoeken van een oplossing. Mag jij dus erg veel last ervaren van het gevoel van veiligheid kwijt te zijn. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van het gevoel van veiligheid kwijt te zijn

Ons gevoel is altijd een mooi signaal die aangeeft hoe het nu met ons gaat. Doordat we hierdoor ervaren wat we leuk vinden in het leven, of waar we nu juist heel veel moeite mee hebben. Op het moment dat alles ook gaat op een manier die voor ons goed voelt. Voelen we ons hierbij ook heel veilig met welke richting het opgaat. Het is met name als er plots veel onverwachtse veranderingen plaats vinden. Dat we hierdoor snel het gevoel van controle kwijtraken. En we dus snel ons gevoel van veiligheid kwijt zijn. Met als gevolg dat we deze zoveel mogelijk proberen deze terug te pakken.

In meeste gevallen beginnen we onszelf onveilig te voelen op het moment dat we hebben bedacht dat het fout gaat. Terwijl dat in de meeste gevallen helemaal niet zo hoeft te zijn.

Het probleem is alleen in dit leven dat het onmogelijk is om overal controle over te hebben. Doordat er zoveel kan gebeuren waar wij geen invloed over hebben. Met als gevolg dat als je hier teveel mee bezig houdt. Jezelf helemaal gek kan maken met alle mogelijk negatieve gevolgen die kunnen ontstaat. Waarbij het dus goed mogelijk is dat je een zeer veilig leven leidt. Maar dat je dit niet zo ervaart doordat jezelf gek kan maken met de negatieve fantasieën over wat er mogelijk zou kunnen gebeuren.

Hoe ons gevoel van onveiligheid ontstaat

De reden dat we vaak onszelf niet zoveel bezig houden met wat er allemaal fout kan gaan. Komt doordat we de kans dat het fout gaat heel klein inschatten. Met als gevolg dat we hier totaal geen angst over ervaren. Want bijvoorbeeld de kans dat je wordt aangereden door een auto is zeker aanwezig. De kans is erg klein, maar het is wel mogelijk. Met name doordat het nooit gebeurd op het moment dat we oversteken. Hebben we onszelf dus ook geleerd dat de kans dat we worden aangereden zo klein is. Dat we ons hierdoor daar totaal niet over druk maken. Wat ervoor zorgt dat we ons nog best wel erg veilig kunnen voelen tijdens het oversteken.

We raken pas ons gevoel van veiligheid kwijt op het moment dat het ook echt fout gaat. Want mag je dus bijvoorbeeld oversteken en je wordt dan aangereden door een auto. Dan is dit natuurlijk een ontzettende pijnlijke ervaring waar je erg van bent geschrokken. Met als gevolg dat op het moment dat je hiervan bent hersteld. Dat het op dat moment allemaal weer goed gaat. Dat je door deze ervaring zo bent geschrokken dat je nooit meer veilig voelt als je wilt oversteken. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat je door dit trauma nooit meer veilig voelt bij een weg waar auto’s rijden. En je dus in de toekomst jezelf hierbij altijd onveilig zal blijven voelen.

We beginnen pas ergens zorgen over te maken. Als er een moment in ons leven is geweest dat het ook echt goed mis ging. Zo niet, dat hebben we snel het idee dat het ons toch niet gaat gebeurd.

Wat je zo mooi ziet terugkomen in het vorige voorbeeld van dat je aangereden wordt door een auto. Is dat je op het begin erg veilig voelde doordat je de kans dat dit gebeurd zo laag inschat, dat je daar totaal niet druk over maakt. Tot op het moment dat het dan ook echt gebeurd. En je dus meemaakt dat het toch gevaarlijker was om over te steken dan je had gedacht. Waarbij je dus duidelijk naar voren ziet komen dat we ons eigenlijk pas onveilig beginnen te voelen op het moment dat we iets pijnlijks meemaken. Wat er dan ook pas voor zorgt dat we bang worden om het nog een keer mee te maken. Met als gevolg dat we erg onveilig gaan voelen als we ook maar in een situatie zitten die hierop lijkt.

Hoe komt dat we onszelf kunnen tegenhouden om ons weer veilig te voelen

Ik heb nu hiervoor het voorbeeld erbij gehaald dat je aangereden wordt door een auto. Wat je in dit voorbeeld zag terug komen is natuurlijk met alles wat je als pijnlijk kan ervaren. Doordat je bijvoorbeeld: in een vervelend relatie heb gezeten die pijnlijk was en hierdoor bang bent om een nieuwe relatie aan te gaan, iemand in de familie is gestorven aan een vervelend ziekte en je dus bang bent dat andere dat ook krijgen of dat je in financiële problemen heb gezeten en dus bang bent omdat weer mee te maken. Want wat je dus steeds ziet terug komen is dat we eigenlijk de pijn van vroeger niet goed hebben verwerkt. Waarbij we dus vanuit ons gevoel van angst deze proberen te voorkomen. Met in de hoop op deze manier weer veilig te voelen.

Het is wel bijzonder hoeveel we in ons leven plannen maken met de verwachting dat het ook zo gaat verlopen. Met dan vaak de frustratie dat als dit dan toch niet lukt. Dat dit aangeeft dat alles wat jij bedenkt, niet vanzelfsprekend is, terwijl we dat vaak wel vinden.

Zoals ik eerder aangaf is het onmogelijk om over alles in het leven controle te blijven houden. Met in de hoop dat je op deze manier ervoor kan zorgen dat de pijnlijk situatie in het verleden niet nog een keer zal plaats vindt. Waarbij we dus proberen steeds weer opnieuw een zo sterke mogelijke controle over ons leven te krijgen. Met in de hoop dat we op deze manier nooit het gevoel van veiligheid kwijt raken. Met als gevolg dat als er dan toch plotseling iets gebeurd. We vaak meteen in de paniek schieten over wat we hiermee moeten doen. Doordat we dit niet zagen aankomen en dus ons hele systeem van controle niet meer werkt.

Wat geeft dus ook aan dat overal controle over willen hebben je niet helpt om je weer veilig te voelen. Doordat dit erg veel energie kost en je hierdoor het probleem in stand houdt. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om vooral voor jezelf juist te oefenen weer terug te gaan naar hoe je daarvoor dacht. Want zoals je dat zo mooi zag in het eerder voorbeeld dat je aangereden wordt door een auto. Op het moment dat dit nooit gebeurd maakt je daar ook niet druk over. Waarbij als het dan toch gebeurd, het vooral sterk werkt om weer het vertrouwen in jezelf te krijgen die je daarvoor had. Door te bedenken dat dit maar een eenmalige gebeurtenis is geweest. Waarvan de kans erg klein is dat dit nog een keer gebeurd.

Wat je het beste kan doen om je weer veilig te voelen

Het is met name op het moment dat je het vertrouwen weer in jezelf krijgt bij alles waar je bang voor voelt. Dat je hierdoor begint te realiseren dat het eigenlijk best wel meevalt. Door juist te gaan doen wat je eng vindt. Wat betekend dus dat je eigenlijk het tegenovergestelde moet doen wat je op dit moment wilt doen. Want zoals je ziet in het voorbeeld dat je aangereden wordt door een auto. En we hierdoor dus de neiging krijgen om er een gevoel van controle over te willen hebben. Door bijvoorbeeld de wegen waar auto’s rijden te vermijden. Vanuit het idee dat zolang je de situatie vermijd die vroeger pijnlijk is geweest. In de hoop dat het hierdoor niet nog een keer gebeurd. Dat je door deze neiging er juist voor zorgt dat je het probleem in stand houdt

Pas als je weer het vertrouwen in jezelf heb gekregen dat waar jij bang voor bent helemaal niet dat pijnlijk is. Kan je pas je angst loslaten en beginnen veilig te voelen met waar je last van ervaart.

De reden dat we een gevoel van veiligheid kwijt blijven houden komt doordat we proberen te vermijden waar je nu juist zo bang voor voelen. Wat maakt het ook zo belangrijk om juist te gaan doen waar je bang voor bent. Door op deze manier je angst te gaan overwinnen. Want mag je dus bijvoorbeeld aangereden zijn door een auto. Dan is de beste manier om deze angst te overwinnen door toch weer heel veel wegen te gaan oversteken. Waarbij als je dit heel vaak gedaan hebt. Je bij jezelf zal merken dat elke keer dat je oversteekt dat dit goed gaat. Dat de angst die je hierbij ervaart helemaal nergens voor nodig is. Waardoor je dus ook steeds meer zelfvertrouwen in jezelf krijgt met oversteken. En hierdoor dus de angst verdwijnt.

Mag jij dus je gevoel van veiligheid kwijt zijn. Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf te bepalen wat het nu precies is waar je zo bang over voelt. Doordat de behoefte aan veiligheid vaak aangeeft dat je dus ergens niet veilig over voelt. Waarbij als je dus voor jezelf heb bepaald wat de reden is dat je dit ervaart. Dat het vooral erg sterk helpt om dit dan toch juist te gaan doen waar je zo bang voor voelt. Met als gevolg dat hoe vaker je dit doet, hoe meer zelfvertrouwen in jezelf krijgt. En je dus ook steeds meer veiliger begint te voelen.

Belangrijkste tips van artikel

  • De reden dat we onszelf snel onveilig kunnen voelen komt met name doordat we iets meemaken wat zo een sterke invloed heeft gehad op ons gevoel van veiligheid. Dat we hierdoor alles in het leven anders gaan beoordelen. Waarbij we de neiging krijgen om alles wat er om ons heen gebeurd. Veel eerder gaan waarnemen als iets waar we bang voor moeten zijn, dan dat het eigenlijk echt is.
  • Want op het moment dat we iets pijnlijks hebben meegemaakt in het verleden. Krijgen we als mens sterk de neiging om dit in de toekomst te willen voorkomen. Door over alles in ons leven de controle te willen hebben. Met in de hoop dat we op deze manier kunnen voorkomen wat in het verleden is gebeurd. Het probleem is alleen dat het onmogelijk is om overal controle over te willen hebben. Waardoor dit juist voor veel spanning en stress zorgt.
  • Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat op het moment dat je het gevoel van veiligheid kwijt bent. Dat je voor jezelf kijkt wat nu precies de reden is dat je onveilig voelt. En hoe je dus dit gevoel van angst kan overwinnen. Door vaak toch juist te doen wat je eng vindt. Door op deze manier weer opnieuw het zelfvertrouwen te krijgen dat je nergens onveilig over hoeft te voelen.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.