Problemen met volwassen worden

15/05/2019

Problemen met volwassen worden

Problemen met volwassen worden ervaren we snel op het moment dat we qua leeftijd wel volwassen zijn geworden. We nog steeds bepaalde ontwikkelingen nog niet hebben gemaakt. Die zich als een blokkade in ons leven gaan afspelen, waar we steeds maar niet van afkomen. Ervaar jij dus problemen met volwassen worden. Doordat je in situaties nog steeds een kind voelt die niet weet wat je moet doen. Lees dan snel verder…

Inhoudsopgave

Problemen met volwassen worden

We kunnen als mens vaak vastzitten in onze problemen met volwassen worden doordat we niet meer weten hoe we daaruit moeten komen. Het is niet dat we niet weten wat we moeten doen. Maar dat we juist zo van overtuigd zijn geworden dat we er niets aan kunnen veranderen. Waardoor we voor onszelf al helemaal de beslissing hebben weggenomen om hier nog iets aan te veranderen. Terwijl dit sommige gevallen nog best makkelijk kan als we onze weerstand hebben overwonnen. We zitten alleen zo vast in onze routines dat we te bang zijn geworden om deze te veranderen.

Laten we eenzaamheid als voorbeeld nemen,

Het is niet dat je behoefte niet wordt vervuld waar je niets aan kan doen waardoor je eenzaam voelt. Je bent eenzaam omdat je het eng vindt om contact te maken met andere mensen. Of als je dan toch veel mensen om je heen hebt. Dat je mogelijk nog steeds eenzaam voelt omdat jezelf niet durf open te stellen naar andere mensen. Vanwege de mogelijke angst voor afwijzing wanneer je echte zelf laat zien.

De oplossingen in het leven zijn eigenlijk vrij simpel. Het is alleen dat er bij deze oplossingen zoveel gevoel van weerstand omhoog komt, wat het zo lastig maakt.

Eigenlijk ben je dus ook niet feitelijk eenzaam waar niets aan kan worden verandert. Maar wordt je tegengehouden door je eigen angst om contact te maken met andere mensen op de manier zoals jij dat graag zou willen. Wat geeft dus aan dat het de angst is die ons tegenhoudt om het leven te leiden dat we graag zouden willen hebben. Met als gevolg dat we dan maar zeggen. Ik ben eenzaam en dat is hoe mijn leven is en zal nooit veranderen.

Terwijl dit toch zeker mogelijk is. We hebben het alleen voor onszelf zo neergezet. Dat we vanwege deze angst niet eens meer de mogelijkheid waarnemen om dit te doen. Doordat we zo erg van tevoren hebben ingevuld wat de uitkomst hiervan zal zijn. Wat is in dit geval dat het toch niet lukt. Waardoor we het niet eens meer de kans geven om het toch te proberen.

Wanneer ben je nu echt volwassen

De vraag is dus waar komt deze overtuiging vandaan dat we niets aan ons leven kunnen veranderen waar we last van hebben. En hoe kunnen we hier het beste mee omgaan. Het bijzondere is dat het eigenlijk op iets heel simpels neerkomt. Namelijk ons proces van kind naar volwassen worden. En voor de duidelijkheid, het gaat mij hier niet om je leeftijd en dat je dus na zoveel jaar voor de wet volwassen bent geworden. Maar juist om onze eigen mentale volwassenheid. Dit zal ook zeker een proces zijn waar we onze hele leven mee bezig zijn. Doordat we in ons leven steeds weer nieuwe dingen leren die ons nieuwe inzichten geven over wie we zijn. En hoe we dus beter om kunnen gaan met problemen.

Het grote gevaar is dat we in onze problemen blijven hangen. Waardoor er dus ook niets veranderd bij onszelf. We dus ook nooit de ontwikkeling maken om van onze problemen af te komen. Mede doordat we mogelijk de neiging hebben om onze problemen bij iemand anders neer te leggen. Dit gedrag begin al bij ons als kind. Waarbij we heel afhankelijk zijn van onze ouders en we dus leren dat deze al onze problemen voor ons oplossen. Sterker nog, als je nog maar een paar jaar oud bent. Heb je weinig keus en ben je dus ook volledig afhankelijk van je ouders om voor jou te zorgen.

Doordat we zijn opgegroeid met het idee dat onze ouders alles voor ons als kind oplossen. Zullen we altijd blijven hangen in de gedachte dat we afhankelijk zijn van andere mensen om van onze problemen af te komen. Waardoor we eerder ander mensen de schuld geven, dan dat we zelf de verantwoordelijkheid nemen.

Waarbij het dan vervolgens de taak is van de ouders om dit kind zo te laten opgroeien tot een volwassenen die volledig voor zichzelf kan zorgen. En ook zo in de wereld staat dat hij wel rekening houdt met andere. Maar niet afhankelijk is van andere mensen voor zijn geluk. Doordat hij zelf op het punt is gekomen in zijn eigen ontwikkeling dat hij daardoor zelf voor kan zorgen. In plaats dat hij nu dit verwacht van andere mensen.

Hoe de weg naar volwassenheid jou in je kracht zet

Volwassenheid heeft dus ook alles te maken met in hoeverre jij in staat bent je leven zo in te richten dat je daar gelukkig meevoelt. En dat wanneer er dus ook iets niet lekker loopt. Je de vaardigheden hebt om deze zelf op te lossen. Zodat deze daarna geen invloed op jou hebben.

Vaak zijn we als mens een combinatie van kind en volwassenen. Waarbij bijvoorbeeld erg goed kunnen zijn in ons werk en hierin erg oplossend gericht zijn. Terwijl als het dan gaat om liefdesrelaties we steeds weer opnieuw fouten blijven maken. Doordat we bijvoorbeeld onszelf kwijt raken in de relatie omdat we bij dit persoon moeite hebben om onze eigen grenzen aan te geven.

Het is juist als we stoppen met te werken aan wat we nodig hebben. Dat we hierdoor onze problemen in stand blijven houden. Waardoor we dus als een soort kind blijven wachten tot een van onze ouders dit probleem oplost. In plaats van dat we als volwassenen hier zelf de verantwoordelijkheid in nemen. En beginnen met duidelijke actie te ondernemen om onze problemen op te lossen.

Zoals ik ook al eerder aangaf bij het voorbeeld over eenzaamheid. Het is niet dat dit vast staat en je het dus ook nooit zou kunnen veranderen. Het komt juist doordat je bang zijn om ons open te stellen of stappen te maken om deze problemen te overwinnen. Het proces naar volwassen worden heeft dus ook alles te maken met het overwinnen van je eigen angst. Waardoor je juist leert hierdoor niet meer jezelf tegen te houden in wat jij wilt.

Waarom angst onze grootste blokkade is in onze ontwikkeling naar volwassenheid

De grootste valkuil voor ons als mens blijft dat we niet de stappen maken die we nodig hebben voor onze ontwikkeling. Doordat we het liefst altijd zo veel mogelijk onze eigen angst uit de weg gaan. Want het is niet dat je eenzaam voelt omdat er geen mensen bij jou in de buurt zijn. Het is dat je te bang bent om contact te maken met nieuwe mensen waarbij angst je tegenhoudt dit te overwinnen. Zolang je voor jezelf altijd angst belangrijker blijft maken dan jouw geluk. Zal er dus ook nooit wat veranderd in jouw leven. Waardoor er dus ook nooit een verandering zal plaatsvinden in de problemen die je nu ervaart.

De meest beste redenen die we onszelf geven waarom we niet uit een probleem situatie komen. Zijn eigenlijk de mooiste momenten om aan onszelf te bewijzen dat het niet zo is. Door toch deze aan te pakken en te veranderen.

Wat ik je dus ook als tip wil meegeven. Probeer voor jezelf steeds weer vast te stellen bij een probleem wat het is waar je nu eigenlijk echt zo bang voor bent. Dat het normaal is als mens om deze angst te ervaren. Maar dat je niet hierdoor laat weerhouden in wat jij nodig hebt. Door juist te proberen toch door te gaan met wat jij graag wilt bereiken, terwijl je deze angst ervaart. Waardoor angst dus ook geen rol zal spelen op de keuzes die je maakt. Je hierdoor steeds meer kracht en weerbaarheid zal ervaren over alles in het leven wat op jou afkomt.

Volwassenheid komt er dus vooral op neer in welke mate je in staat bent om goed voor jezelf te zorgen. En als dat ook nodig is voor andere mensen, zoals bijvoorbeeld voor je eigen kinderen. Maar nog belangrijke is in welke mate je vooral eerlijk met jezelf bent over waar jij moeite mee hebt. Dat je hierbij nooit de schuld bij een ander neerlegt. Maar dat je steeds bij jezelf de kracht vindt om hier de verantwoordelijkheid voor te nemen. De eerste stap neemt om hieraan te gaan werken.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Volwassenheid heeft niet zoveel te maken met welke leeftijd je hebt. Maar meer met in welke maten je goed voor jezelf kan zorgen. En hoe weerbaar je bent voor alle problemen die mogelijk op jou af kunnen komen.
  • De reden dat we vaak niet de stap maken om van onze problemen af te komen. Komt doordat we vanuit onze eigen angst excuses gaan bedenken. Wat we als reden gebruiken waarom ons leven zo is. En dat het dus nooit zal veranderen.
  • Kinderen leggen hun problemen vooral bij hun ouders neer. Met de verwachting dat zij dat voor hun oplossen. Terwijl een volwassen persoon zijn eigen verantwoordelijkheid neemt over zijn leven. En zelf aan de slag gaat om zijn problemen op te lossen.
  • Er is niets mis met hulp vragen aan andere mensen. Het wordt een probleem als je andere mensen de schuld gaat geven van jou problemen. Dit vervolgens als reden gebruikt om niet zelf in actie te komen.
  • Belangrijk is dus vooral zoveel mogelijk eerlijk met jezelf te zijn in jou behoeftes. Wat er nu juist steeds voor zorgt dat je dit niet bereikt. Met als volgende stap de kracht bij jezelf te vinden hier toch mee aan de slag te gaan.

Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.