Bang om verkeerde keuze te maken

03/06/2018

Bang-om-verkeerde-keuze-te-maken-2

Bang om verkeerde keuze te maken is een gevoel die snel ontstaat op het moment dat we voor belangrijke keuzes staan. Waarbij we niet zo goed weten wat het nu precies is wat we willen doen. Met als gevolg dat we hier veel stress van ervaren doordat we hier veel over gaan piekeren. Waardoor we alleen maar vaker het gevoel ervaren, ik ben bang om verkeerde keuze te maken. Wil jij dus graag leren hoe je beter kan keuzes maken. Dan kan je dit het best als volgt bereiken…

Inhoud

Bang om verkeerde keuze te maken

Veel mensen zijn bang om verkeerde keuzes te maken met als gevolg dat het veel stress geeft. Een van onze eerste reacties hierbij is dat we dus advies vragen aan andere mensen om ons heen. Terwijl we eigenlijk vaak al weten wat we willen. Het is alleen dat we er zoveel over hebben nagedacht wat ons juist in verwarring brengt.

En we er dus zoveel factoren bij hebben gehaald waarom iets wel of niet te doen. Waardoor we in een raar evenwicht terecht zijn gekomen tussen wel of niet iets te willen doen. Bij keuzes maken is het dus belangrijk dat we het niet steeds groter maakt dan het is. Omdat het daardoor steeds moeilijker wordt om hier nog uit te komen en te bepalen wat we nu echt graag willen.

Een van de grote gevaren in het leven is dat we te snel kiezen bij waar we het meest comfortabel bij voelen. Wat lang niet altijd ook de beste keuze hoeft te zijn. Maar vaak wel de makkelijkste. Dit zal ook zo blijven bij de situaties waar het allemaal erg neutraal aanvoelt. Pas als iets echt heel vervelend begint te voelen, worden we gedwongen om er echt iets aan deze situatie te doen voor op het lange termijn. Dit gedrag van kiezen voor de meest makkelijkste keuze zorgt er vaak voor dat we al snel voor de verkeerde keuze gaan. Dan dat we echt kiezen voor wat ons gelukkig maakt op een manier die ook echt voor ons werkt.

Maak je de keuze voor jezelf of voor een ander

Wat je vaak ziet bij keuzes maken. En iedereen zal het wel bij zichzelf herkennen, is dat je vaak de verplicht voelt iets te doen wat je eigenlijk niet zo leuk vindt. Je doet het toch omdat iemand anders het van je verwacht. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat je toch naar het feestje van je vrienden gaat. Terwijl je eigenlijk het allerliefst naar bed wilt. Of je neemt het werk van een collega over. Terwijl jij het zelf ook superdruk hebt. Maar zij lijkt het nog veel drukker te hebben, dus doe je het toch maar.

Andere mensen kunnen alleen zoveel gebruik van jou maken, als de mate in hoeverre jij dat toelaat.

In bijna al deze gevallen ga je dus over je eigen grens heen. Want zou je voor jezelf kiezen. Dan zal je natuurlijk doen wat goed voor jou voelt. Maar vaak vanuit ons gevoel van empathie kiezen we er dan toch voor om de ander te willen helpen. En hier is ook niets verkeerd mee, het is goed dat je iets fijns wilt doen voor de mensen die belangrijk voor jou zijn. De vraag is dan alleen hierbij, hoe belangrijk zijn deze mensen eigenlijk echt voor jou. En hoeveel stress kan jij aan voordat het ook echt te veel voor jou wordt.

Waarom we te snel voor de makkelijke foute keuze gaan

Het eerste probleem bij keuzes maken is dat je vaak niet weet wat het is wat je echt gelukkig maakt. Maar pas op het moment dat we in een vervelende situatie komen waar we graag uit willen. Dwingen we onszelf deze verandering aan te gaan. Waarbij we tot de ontdekking komen wat het is wat we echt nodig hebben. Het was alleen ons gevoel van comfortabele gemak dat ervoor zorgde dat we daar niet naar opzoek gingen.

Hierbij moet wel worden opgepast dat je ook weer niet in het tegenovergestelde schiet. En je dus doelgericht steeds op zoek bent naar iets wat altijd beter is. Hoe meer je in het leven iets probeert te forceren. Hoe meer dit juist tegen je werkt. De truc is dus de moed bij jezelf te vinden om een manier van leven te vinden die beter bij jou past. Zonder dat je dan daarbij al de verwachting stelt over hoe die eruit zou moeten zien.

Waarom het aanvoelen van je eigen grenzen zo belangrijk is bij keuzes maken

Een van de grote problemen waar we als mens snel in trappen is dat we slecht zijn in het aanvoelen van onze eigen grenzen. Dit gecombineerd met graag aardig te willen worden gevonden zorgt er dus voor dat het vaak voorkomt dat je waarschijnlijk al over je eigen grens bent heen gegaan. Tenzij je er vooraf iets tegen hebt kunnen doen. Wil je dus echt bij jezelf blijven en doen wat voor jou goed voelt. Probeer dan voor jezelf te oefenen hoe je beter je eigen grenzen kan aanvoelen.

Vaak zijn we alleen maar aan het nadenken in ons hoofd. En dan met name argumenten aan het bedenken waarom we vinden dat we het toch moeten doen. Maar probeer eens voor de grap je bewustzijn niet bij je gedachtes te hebben maar bij je gevoel. En je zal merken dat deze al meteen veel beter kan aangeven wat je echt wilt. Welke keuzes jij dus eigenlijk echt wil maken.

Want vooral door ook nieuwe dingen uit te proberen geef jezelf de kans geeft om tot nieuwe ervaringen te komen die je nooit van tevoren had kunnen zien aankomen​. Maar misschien daardoor wel goed bij jou passen. Wat maakt het dus ook belangrijk dat je vooral blijft doen wat als de goede richting voelt om op te gaan. Zonder dat je het als een geforceerd doel voor jezelf maakt, waarbij je het zo snel mogelijk moet behalen. Maar blijf vooral steeds weer verder kijken over wie jij echt bent. En wat dus het beste voor jou aanvoelt en je echt gelukkig maakt.

Waarom geen keuze maken vaak nog veel slechter werkt

Het probleem van gedachten is dat deze het vaak ons alleen maar moeilijker maken doordat we hierdoor veel gaan piekeren. In plaats van dat het ons helpt met keuzes maken bij stressvolle situaties. Het bijzondere is vaak dat we vanuit ons intuïtie eigenlijk al weten wat we willen doen. Alleen vertrouwen we deze zo weinig, waardoor we eerst met onze gedachtes proberen onszelf te overtuigen dat dit gevoel ook echt klopt. Door argumenten voor dit gevoel te bedenken.

Terwijl dit het vaak juist alleen maar alles moeilijker maakt. Als je echt wil weten welke keuze je wilt maken. Probeer dan in contact te komen met je intuïtie gevoel. En zal merken dat deze altijd je de juiste richting op wijst. Omdat je handelt naar iets wat goed voor jou voelt en je meer energie geeft.

Alle wegen leiden tot Rome, de enige reden dat je daar dus niet komt is doordat je geen keuze maakt en daardoor blijft stilstaan.

Want mag het zo zijn dat je dan toch achteraf een foute keuze hebt gemaakt. Dan zal je intuïtie gevoel je een nieuwe waarneming geven dat je er beter mee kan stoppen. En dat je klaar bent om verder te gaan naar de volgende stap om voor jezelf te ontdekken wat je wel echt wilt. Er zijn geen foute keuzes, alleen maar nieuwe leermomenten. Doordat je iets gaat doen wat de goede richting lijkt te zijn.

Waarbij we dus ook tot de ontdekking komen of dit wel of niet bij ons past. Waardoor we dus ook steeds meer leren wie we echt zijn. Wat kan nooit een foute keuze zijn in onze ontwikkeling. Probeer dus vooral bij keuzes maken te bepalen wat goed aanvoelt. En je zal op deze manier steeds sneller en makkelijker een keuze kunnen maken waar je echt achter staat.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • Het probleem met keuzes maken is dat we snel voor de makkelijke weg gaan. Die ons misschien wel even wat oplevert. Waarbij we vaak daarna weer helemaal terug staan waar we begonnen. Probeer dus ook voor jezelf te bepalen of je jou keuze maakt vanuit kort geluk of dat het ook echt helpt op het langere termijn.
  • Als mens kunnen we snel beïnvloed raken door de meningen van andere mensen. Met name als dit belangrijke mensen zijn in ons leven die we erg vertrouwen. Het probleem hierbij is dat we snel onze keuze hierdoor aan hun gaan aanpassen. Doordat we deze niet willen teleurstellen in we zijn. Waardoor we niet meer echt de keuze maken die we zelf willen.
  • Bij het maken van keuzes waar we veel over twijfelen. Hebben we vaak de neiging om dit proberen op te lossen vanuit onze gedachten. Met in de hoop dat als we maar genoeg goede argumenten hebben bedacht voor een kant van de keuze. Dat we daardoor makkelijker deze kunnen maken. Het probleem is juist vaak dat dit nooit gebeurd, waardoor we juist alleen maar meer in de war raken.
  • Belangrijk is voor jezelf te realiseren dat er niet zoiets bestaat als een foute keuze. Omdat zelfs al mag een keuze helemaal verkeer lopen. Dan is dit nog steeds een leermoment voor jou over wat juist niet goed voor jou werkt. Het wordt pas een verkeerde keuze als je deze blijft herhalen in de toekomst. Terwijl je de ervaring heb dat deze niet voor jou werkt. Wees dus ook niet bang om voor een nieuwe optie te gaan. Dat je eerlijk met jezelf bent wanneer je steeds een verkeerde keuze blijft herhalen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.