Ik wil mentaal sterker worden

13/07/2018

Ik wil mentaal sterker worden

Ik wil mentaal sterker worden is een vraag die veel mensen krijgen op het moment dat we veel last ervaren van twijfel. Waarbij we bezig zijn met wat we nu precies willen. Met als groot gevaar dat we ons juist gaan vergelijken met andere mensen. Waardoor we alleen maar meer ontevreden over onszelf worden. Heb jij dus voor jezelf besloten, ik wil mentaal sterker worden. Dan kan je dit het beste als volgt bereiken…

Inhoud

Ik wil mentaal sterker worden, maar het lukt niet

Vaak zijn we bezig met doelen te willen te bereiken in ons leven die we voor onszelf erg belangrijk hebben gemaakt. En raken dan gefrustreerd of gestrest doordat we deze niet kunnen behalen. Waardoor we snel de gedachte krijgen, ik wil mentaal sterker worden zodat het mij wel lukt om dit doel te bereiken.

Als je iets graag wil bereiken, maar dit lukt steeds niet. Dan betekent dit dus dat je er eigenlijk nog niet klaar voor bent. Als je in de ochtend ontbijt dan ben je ook niet bezig met het willen behalen van het opeten van je ontbijt omdat dit routine is geworden. Je weet al lang hoe dit moet. En als het een keer niet lukt dan komt het ook goed met bijvoorbeeld een grotere lunch.

Dit betekent dus dat bij alle doelen waar je moeite voor moet doen. Dat het geen routine is en je er dus nog weinig ervaring mee hebt. Maar je het schijnbaar toch graag wilt bereiken waardoor het bij jezelf gaat forceren om dit te behalen.

Terwijl het duidelijk geen onderdeel is van jouw leven. Zou het namelijk wel iets zijn wat bij je past van iets waar je bijvoorbeeld veel talent voor hebt. Dan zou dit misschien wel nieuw voor je zijn maar het zou geen moeite kosten. Sterker nog, het zou je juist op zo moment veel energie geven omdat je het met veel plezier doet.

Dit betekent dus dat als je een doel in jouw leven hebt over iets wat je graag zou willen bereiken. Maar het lukt steeds niet. Dat je er dus ook nog niet klaar voor bent. Of dat het niet bij je past bij jou als persoon. De reden dat we dit vaak doen is omdat we onszelf gaan vergelijken met andere mensen. Wat ons vaak alleen maar ongelukkig maakt over wat we zelf niet kunnen. Waardoor we onszelf alleen maar tekort voelen schieten in wat wij vinden wat we moeten kunnen als mens.

Gevaar van jezelf te vergelijken met andere mensen

Belangrijk is dus als je mentaal sterker wilt worden dat je stopt met jezelf te vergelijken met andere mensen. Want zolang je voor jezelf duidelijk waarneemt dat er maar een persoon in de hele wereld is zoals jij. Dan zou dat dus betekenen dat je niet kan zeggen dat je een goed of slecht persoon bent. Je kan alleen van jezelf zoiets zeggen als jezelf gaat vergelijken met andere mensen. En op basis van wat dat andere persoon wel of niet kan in zijn leven.

Waardoor je dus minder waard gaat voelen in vergelijking met dat ander persoon. Als je bijvoorbeeld een auto hebt en je buurman heeft een Ferrari. Dan is meteen je eigen auto veel minder waard dan als de buurman alleen maar een fiets heeft. Waarbij je ziet dat wanneer het gaat regenen, hoe blij jij wel niet bent met jou auto. Terwijl de buurman door de regen moet fietsen.

Alleen als jezelf met iemand anders vergelijkt kan je pas zeggen dat je het beter of slechter hebt in vergelijking met dat persoon. Wat betekend dat jij dus niet ongelukkig bent met jou leven. Maar dat je ongelukkig bent met wat je mist wat andere mensen wel hebben.

Wat hierbij vaak word vergeten is dat je op dit moment alles beoordeeld vanuit jouw waarneming. Terwijl misschien is de buurman met de Ferrari wel ontzettend in de stress. Omdat hij continu bang is dat de auto wordt gestolen. En zou dus eigenlijk veel liever een auto willen hebben zoals jij. Maar doet dit vervolgens niet omdat hij ervan houdt de bewondering te voelen van andere mensen die hem zien rijden in zijn auto.

Mentaal sterker worden begint met het los te laten van je eigen negatieve waarnemingen

Dit betekent dus dat je altijd beter of slechte voelt over jezelf in vergelijking met hoe andere mensen het hebben of hoe jij denkt dat ze naar jou kijken. Terwijl we niet echt weten hoe goed of slecht andere mensen het hebben. Welke gedachtes er dus plaats vinden of hoe hij zich echt voelt over een situatie. Dit is alleen maar een waarneming van jezelf. Die waarschijnlijk helemaal niet klopt omdat het jouw interpretatie is van wat jij denkt te zien. Wat betekent dus dat je alleen maar vervelend voelt over iets wat niet echt zo is, wel voor jou zo lijkt te zijn.

Als je bijvoorbeeld jezelf niet sociaal genoeg voelt. Dan komt dit omdat je andere mensen heel sociaal ziet doen. Waardoor je dit gaat waarnemen als iets waar jezelf tekort in schiet en je dus veel stress en frustratie geeft. Terwijl je weet helemaal niet of dit ook echt zo is. Dus stop ermee jezelf te vergelijken met andere. En ben tevreden met wat goed voor jouw voelt en wat voor jou werkt.

Waarom eerlijk zijn met jezelf jou mentaal sterk maakt

Het is bijzonder hoe vaak we niet eerlijk zijn tegenover andere mensen over wat we eigenlijk echt denken. Vaak komt dit doordat we de ander geen pijn willen doen of dat we niet een conflict willen veroorzaken. Met als gevolg dat we helemaal niets laten merken tegenover een ander over wat wij nou eigenlijk echt van hem vinden.

Een van de eerste redenen dat we dit doen is omdat we het als mens moeilijk vinden om ons kwetsbaar op te stellen. Omdat we bang zijn van de reactie van een anderen we vaak zelf ook niet mentaal sterk genoeg in de schoenen staan om 100% achter onze keuze te blijven. Het is deze twijfel die ervoor zorgt dat we niet voor onszelf opkomen. Omdat we al moeite hebben om te bepalen in de eerste plaats wat we zelf willen.

Gedachtes zorgen ervoor dat je alleen maar meer in de war raakt over wat jij graag wilt. Het sterkst is dus je gedachtes mentaal zo te sturen dat je voornamelijk vanuit je intuïtie leeft waarbij er geen twijfel is over wat jij wilt doen.

Dit komt vooral omdat we voornamelijk alles met onze gedachtes willen doen. Waarbij we niet realiseren dat deze het ons juist alleen maar moeilijker maakt om een mentaal sterk een keuze te maken. Doordat het alleen maar leidt tot meer gedachtes. Waardoor het zo vol word in ons hoofd dat we niet meer weten wat we willen en waar we voor staan. Wat dus veel beter werkt is dus meer te leven vanuit je intuïtie. Je gevoel is nooit in de war. Je bent nooit blij en boos tegelijkertijd. Omdat dit twee hele tegenstrijdige emoties zijn.

Waarom je intuïtie uiteindelijk altijd de beste keuze maakt

Wat je ook denkt bij een situatie. Wil je echt mentaal sterk worden. Probeer dit dan altijd vanuit je intuïtie te doen. En vooral ook vanuit je intuïtie eerlijk met iemand te zijn over wat je echt ervaart en wat er echt in jou omgaat. En je zal merken, doordat je veel eerlijker bent met iedereen om je heen. Dat je daardoor ook veel meer bij jezelf kan blijven in wat goed voor jou voelt. Waardoor je veel minder stress zal ervaren omdat je aan iedereen wilt aanpassen. En het is op in het begin moeilijk om eerlijk te zijn met wat er oprecht bij jou van binnen omgaat. En je zal je zeker erg kwetsbaar voelen. Dit is wel de enige manier om te groeien in sterker te staan in wat jij wilt.

Het bijzondere hiervan is dat mensen je juist meer gaan waarderen omdat je veel authentieker overkomt. Doordat het voor mensen duidelijker is wie jij echt bent en wat ze aan jou hebben in moeilijke situaties. Waarbij je zal merken dat dit ook veel meer een band schept met alle mensen om jou heen die belangrijk voor je zijn. Doordat je ook juist veel duidelijker bent aan iedereen met waar jij voor staat.

En zal je dus ook veel meer bevrijd voelen om jou echte zelf te zijn. Omdat niets meer je tegenhoudt te zeggen of te doen wat bij jou opkomt over wat jij voelt en ervaart bij andere mensen. En jezelf dus ook veel meer als mentaal sterk ervaart over de keuzes die je maakt.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • De reden dag we vaak mentaal sterker willen worden is omdat we moeite hebben om ons doel te bereiken waarvan we denken dat ons leven daar beter van wordt. Met als gevolg dat we ons heel erg gaan mentaal gaan dwingen om op deze manier proberen daar te komen. Het probleem hierbij is vaak dat alles wat je probeert te forceren nooit voor lang werkt.
  • Een van de redenen dat we te streng voor onszelf worden is doordat we onszelf gaan vergelijken met andere mensen. Waarbij we het voor onszelf als doel neerzetten om hetzelfde te bereiken als hun hebben. Terwijl het juist veel mentaal sterker is om je te leren juist tevreden te zijn met wat je hebt. En juist te doen wat goed voor jou werkt.
  • Het is doordat jezelf in verwarring brengt door jezelf met alles te in deze wereld te vergelijken. Dat je juist erg onzeker wordt. Doordat er altijd wel iemand in deze wereld is die ergens beter in is dan jij. De kracht zit hem dus vooral in te accepteren en te waarderen wie jij bent en waar je voor staat. Waarbij je door niemand uit balans laat brengen.
  • Het meest mentaal sterk zou dus zijn als je vanuit je intuïtie zou leven. Waarbij je al goed weet wat het is wat je wilt. Doordat je niet meer laat afleiden door allemaal gedachtes die jou juist van je pad afbrengen. Maar dat je juist steeds hier bij blijft. Door altijd sterk bij jezelf waar te nemen wat het is waar jij voor staat.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.