Zenuwachtig worden van mensen

24/05/2018

Zenuwachtig worden van mensen

Zenuwachtig worden van mensen is een gevoel wat snel kan ontstaan als we nieuwe mensen tegenkomen van wie we niet goed weten hoe we het beste met hun kunnen omgaan. Het is juist deze angst van de onduidelijkheid wat iemand van je verwacht dat je snel een zenuwachtig gevoel krijgt. Mag jij je dus afvragen hoe je het beste kan omgaan met het gevoel van zenuwachtig worden van mensen. Dan kan je dit het best als volgt bereiken…

Inhoud

Hoe het komt dat we zenuwachtig worden van mensen

Ons hele leven zijn we al bezig om alles te willen begrijpen, zodat we voor onszelf kunnen vaststellen wat de functie ervan is en wat het voor jou betekent. Waardoor we dus ook snel de neiging krijgen om alles in deze wereld een stempel te willen geven. Van dit is een huis, dat is een auto en daar is de buurman. Waarbij we hier snel ook een mening over vormen, of het goed of slecht is. Het bijzondere is dat we dit vaak niet door hebben dat we dit onbewust doen. Met als gevolg dat we hierdoor niet kunnen verklaren waarom we bijvoorbeeld zenuwachtig worden van mensen.

Het is natuurlijk ook heel logisch dat we dit voor onszelf doen. Omdat het ons structuur geeft over hoe de wereld er uitziet. Maar een van de grootste problemen, is dat we hier ook vast in kunnen komen te staan. Doordat we al van tevoren gaan bepalen over hoe bijvoorbeeld iemand is voordat we deze al hebben leren kennen.

Het is best wel verbazingwekkend dat we door een drukke winkelstraat straat kunnen lopen. En dat we dan meteen een gevoel van angst voor bepaalde mensen kan ontstaan. Doordat we dan toch in staat zijn om te zeggen wie we wel of niet vertrouwen op basis van hun uiterlijk.

Bij iedereen die je niet kent maar wel bij jou een bepaald gevoel naar boven brengt. Komt dit gevoel vaak eerder vanuit herinnering van vroeger van iemand die hierop lijkt. Dan dat dit persoon ook echt zo is.

Dit zal vaak niet kloppen met de realiteit als we deze mensen echt leren kennen. Maar we hebben vaak al van tevoren bepaald hoe iemand is, doordat dit persoon lijkt op iemand uit ons verleden waaraan dit persoon ons doet denken. En hierbij komt dan ook meteen het grootste gevaar van interpreteren.

Wat is namelijk dat we al heel veel invullen van iemands karakter die we nog helemaal niet kennen. Waarbij we dus ook meteen ons eigen gedrag gaan aanpassen op basis van hoe wij denken dat het andere persoon is. Terwijl dit vaak helemaal niet nodig is.

Hoe het komt dat we van tevoren al een bepaald gevoel over iemand hebben

Vaak komt het voor dat we al een mening hebben over een ander persoon voordat we deze hebben ontmoet. Of dat wanneer we deze dan toch ontmoeten. Deze niet echt willen leren kennen, doordat we van dit persoon een negatief gevoel krijgen. We kunnen het vaak niet uitleggen waarom. Maar iets aan dit persoon voelt gewoon niet goed waardoor je hem liever uit de weg gaat.

En in sommige gevallen zal dit intuïtie gevoel ook kloppen als er bijvoorbeeld iemand op je afkomt die verkeerde bedoelingen heeft. Heel vaak maken we deze beoordeling niet vanuit ons oprechte intuïtie maar vanuit ons gedachten. Waarbij we van tevoren al gaan bedenken hoe iemand is. Met dus ook als gevolg dat we snel deze verkeerd beoordelen, zoals je bijvoorbeeld ziet bij discriminatie. Waarbij je dus iemand beoordeeld op hoe hij eruit ziet in plaats van hoe iemand is.

Hoe onze gedachtes ons beïnvloeden

Tegenover

Terwijl we helemaal niets van dit persoon weten. En het zomaar zou kunnen dat als je deze de kans zou geven het zo maar mogelijk zou kunnen zijn dat dit persoon je beste vriend zou worden. Alleen zou dat nooit gebeuren omdat we het geen kans geven op basis van onze eerste indruk vanuit onze gedachten.

Wat we vaak vergeten is dat onze eerste indruk is gevormd uit wat we in het verleden hebben meegemaakt. Werd jij bijvoorbeeld altijd gepest door iemand op school. Dan zal je elke keer dat je iemand op straat ziet die hierop lijkt meteen daarmee gaan vergelijken. En dus dit persoon gaan waarnemen als iemand die vervelend is en waar je zo snel mogelijk uit de buurt wil blijven.

Terwijl dit misschien juist wel een heel aardig persoon zou kunnen zijn. Wat betekend dus ook dat we vanuit onze angst voor mensen, deze vaak beoordelen vanuit onze ervaring van vroeger. Dan dat we goed vanuit onze intuïtie kunnen beoordelen wat iemand echt van ons wilt.

Hoe om te gaan met andere mensen met wie je samenwerkt

Of we willen of niet, toch leven we in een wereld waar we veel met andere mensen omgaan. Vaak vinden we dit ook fijn. Vooral als we ook goed kunnen opschieten met iedereen om ons heen. Helaas wilt het ook wel eens voorkomen dat we mensen tegenkomen met wie we dat niet hebben. Die ons dus juist veel stress geven doordat ze iets in ons raken wat ons een onrustig gevoel geeft. Dit kan al iemand zijn die jou bijvoorbeeld deed herinneren aan jou strenge vader. Waarbij je dus opnieuw onder druk voelt gezet om je best te doen.

Normaal hebben we dan ook de luxe om dit te persoon te vermijden. Helaas als het gaat om werk of andere verplichtingen werkt dat vaak niet zo. Zijn we toch gedwongen om een oplossing te vinden in de manier van omgang met elkaar. Waarbij we toch op zo een goed mogelijk manier proberen met elkaar om te gaan. Zonder dat je steeds weer met het ongemakkelijk gevoel blijft zitten die je krijgt van de ander.

Wat jezelf ervaart is niet hoe de ander daar tegenaan kijkt

Terwijl jou collega er heel anders mee omgaat,

Wat hier belangrijk bij is om te realiseren is dat mensen bijna altijd reageren op jouw gedrag en jij weer op dat van hun. Waarbij we vaak alleen maar bezig zijn met waarom we het gedrag van de ander ons zoveel pijn doet. Als je bijvoorbeeld een vervelende collega hebt die je niet aardig vindt. Dan krijgen we als snel de neiging om te zeggen dat het aan dat persoon ligt.

Terwijl eigenlijk is het alleen maar onze waarneming van dat persoon. En zullen misschien andere collega’s hem weer wel aardig vinden. De reden dat je conflict hebt met dit persoon ligt dus net zo goed bij jou als bij hem. Maar we vergeten vaak bewust te zijn over hoe we overkomen op andere mensen. En geven daardoor alles wat in deze wereld niet lekker loopt snel de schuld aan de ander.

Waarom het zo belangrijk is om je eerste indruk van iemand los te laten

Ook met beginnende relaties gaan we vaak wel of niet verder met iemand, op basis van wat wij denken te zien in iemand. Zonder dat het ook is vastgesteld of het klopt. Als jij bijvoorbeeld uitgaat met iemand die heel aardig lijkt. Omdat ze lijkt op iemand uit het verleden die altijd heel lief tegen jou was geweest, zal je haar ook zo waarnemen. Waarbij je snel de fout in kan gaan door een relatie te beginnen met iemand die niet goed voor je is.

Maar dat je dit niet zag aankomen, doordat je dit persoon met andere mensen uit het verleden bent gaan vergelijken. Wat maakt het dus ook belangrijk dat op het moment dat je zoiets bij jezelf merkt. Probeer dan te kijken of je deze gevoelens wat meer kan loslaten. En gewoon puur waar te nemen wie dit persoon nu echt is.

En je zal verbaasd staan dat het dan lijkt alsof er een totaal ander persoon voor je staat. Wat er meteen ook voor zorgt dat je veel beter kan beoordelen of je dit persoon ook echt aardig vindt. En je dus minder snel tot een verrassing komt te staan.

Als je weer merkt dat iets niet lekker loopt bij ander mensen met wie je samenwerkt door jouw gevoel van angst. Probeer dan bewust te kijken naar de interactie tussen jullie twee. Welk patroon jullie hebben opgebouwd, doordat jullie beide altijd hetzelfde gedrag vertonen.

Om dan vervolgens te kijken waar je voor jezelf de verandering in kan brengen. Door bijvoorbeeld rustiger te blijven dan normaal en alles meer los te laten. In plaats van steeds weer meteen het conflict aan te gaan. En je zal merken dat de omgang met elkaar daardoor veel makkelijker kan worden.

Omdat jezelf aanleert hoe je beter kan aanpassen aan mensen die een bepaald gedrag vertonen waarvan jij niet weet hoe je daarmee om moet gaan. Doordat je hierdoor beter leert bewust je leven te sturen. Zal je ook veel minder stress ervaren doordat je alles veel meer kan sturen naar wat goed voor jou werkt. En wat dus ook voor jou echt goed werkt op het lange termijn.

Hoe het komt dat we als mens zo snel elkaar verkeerd begrijpen

Je zal verbaasd staan hoe vaak je de verkeerde conclusies bij iemand trekt. Als je dit persoon bijvoorbeeld eenmaal leert kennen door met hem te praten. Alleen durven we dat vaak niet door onze angst. Doordat we zelf al onze conclusie getrokken over de situatie. Waardoor we niet meer gaan bevestigen of dit ook echt daadwerkelijk klopt.

Dit is dus ook een van de redenen dat we vaak een miscommunicatie hebben. Omdat we voor onszelf met zulke andere ideeën met een persoon communiceren. Die misschien helemaal niet zulke bedoeling had. Dat daardoor gauw de kans bestaat dat we met de verkeerde gevoelens naar iemand communiceren. Omdat we al van tevoren hebben vastgesteld wat iemand van ons wilt.

Hoe meer je eigen gedachte van interpretatie van een persoon loslaat. Hoe meer jezelf openstelt om dit persoon oprecht te zien voor wie hij is. Waardoor je hem dan pas echt leert kennen.

Een bekend voorbeeld hiervan is dat als we ons aangevallen voelen door een opmerking van andere. Terwijl deze opmerking eigenlijk goed bedoeld was. Maar we er toch iets negatiefs voor onszelf van maken. Doordat we niet meer feitelijk kijken naar wat er mee wordt gezegd. Maar luisteren met onze eigen interpretatie van wat we denken wat de ander daarmee bedoelt.

Probeer dus het interpreteren los te laten. En voor jezelf te kijken wat er nu eigenlijk echt precies wordt gezegd. En gaat er echt een wereld voor je open. Doordat je opeens voor jezelf leert om met een ander perspectief naar de wereld te kijken. Wat geeft je ook zoveel meer ruimte om echt te handelen vanuit een positieve manier die goed voor jou voelt.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • Belangrijk is voor jezelf te realiseren dat alles en iedereen die je in dit leven waarneemt. Je dit niet aanneemt zoals het is, maar dat je er automatisch vanuit jezelf overal een beoordeling aangeeft. Dat dus de ongemakkelijk gevoelens die je kan krijgen van ander mensen niet zozeer met hun hebben te maken. Eerder juist met jezelf en jou eerder ervaringen.
  • Wat je vooral voor jezelf wilt oefenen is het verschil waar te nemen. Wat je echt voelt vanuit je intuïtie wat ook echt klopt, of wat je juist waarneemt onder invloed van angst. Waarbij je de angst van vroeger verbindt met een onbekend persoon die je ontmoet in het hier en nu.
  • Wat bijvoorbeeld kan gebeuren met iemand die je net heb leren met wie je moet samenwerken. Is dat hierbij de kans kan ontstaan dat je het gevoel krijgt vanuit angst om bij dit persoon een goede indruk moet maken. Belangrijk is dus ook om bij jezelf te beoordelen wat nu precies dit persoon jou de neiging geeft om om aan deze aan te passen. En of deze dit ook echt van jou wordt verwacht.
  • Een van de redenen dat we als mens steeds weer de verkeerde relaties of vriendschappen aangaan. Is omdat we dan schijnbaar bij onszelf bij dit persoon zoveel goede eigenschappen zien die er eigenlijk niet aanwezig zijn. De reden dat we deze dan toch zien komt omdat we dit persoon dan vergelijken met iemand van vroeger van wie we veel hielden.
  • Belangrijk is dus voor jezelf te realiseren dat bij iedereen die je ontmoet je altijd meteen vanuit je eigen herinneringen van vroeger dit persoon hiermee vergelijkt. Dit geeft ons een groot gevoel van veiligheid doordat we dan voor onszelf denken beter door te hebben hoe we het beste met dit persoon kunnen omgaan. Eigenlijk leidt het juist hierdoor vaak tot miscommunicatie.

Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.