Mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee

06/01/2020

mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee

Mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee is een probleem die snel ontstaat op het moment dat we een keuze moeten maken. Waarbij we zo een sterkt innerlijk conflict voelen. Dat we hierdoor niet meer weten wat we moeten doen. Mag jij dus last ervaren van mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee. Dat kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

De vraag: Mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee

Op het moment dat er een situatie afspeelt waarbij je sterke gevoelens ervaart. Wordt het vaak zeer moeilijk om nog een andere keuze te kunnen maken. Doordat het we vaak vanuit ons hoofd voor de verstandige keuze willen gaan. Maar we vanuit ons gevoel een sterke drang ervaren om voor de ander keuze te gaan. Waarbij het lastig wordt om te bepalen wat je moet doen. Doordat je hierdoor in een innerlijk conflict terecht komt tussen de keuze die je hoofd wilt maken, in vergelijking met die van je hart. Met als gevolg dat we snel het probleem ervaren dat mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee. Waardoor je niet meer weet wat je moet doen.

Over het algemeen is het vaak het beste om je gevoel te volgen in de keuzes die je maakt. Doordat je intuïtie aangeeft wat voor jou als de juiste richting voelt. Want je kan voorstellen dat op het moment dat jij bedenkt waar je gelukkig van wordt, dat dit niet altijd is waar je gelukkig bij voelt. Doordat als dit niet bij jou past je meteen een vervellend gevoel ervaart die aangeeft dat de gedachte niet klopt.

Vaak kunnen we geen keuze maken doordat we het vertrouwen in onszelf zijn kwijtgeraakt. Waarbij we dus vooral onszelf niet meer vertrouwen in dat het ook goed komt bij de keuze die we graag willen maken.

Wat mag jij bijvoorbeeld op zoek zijn naar een relatie. En je ontmoet iemand die alle eigenschappen heeft waar jij opzoek naar was. Alleen voel je helemaal niets voor dit persoon. En merk je ook bij jezelf dat dit waarschijnlijk ook niet in de toekomst gaat gebeuren. Dat heeft het geen zin om met dit persoon verder te gaan. Hoeveel je gedachtes ook zeggen dat het klopt, als je het niet voelt dat deze relatie je gelukkig zal maken.

Wat neem niet weg dat er natuurlijk ook het tegenovergestelde bestaat. Waarbij het juist beter is om je hoofd te volgen. Dit is met name bij negatieve gevoelens zoals: angst, haat en jaloezie. Waarbij het niet erg is dat je deze ervaart. Maar het niet verstandig is om ook echt deze te volgen. Doordat je bijvoorbeeld vanuit een sterk gevoel van haat, hierdoor het leven van de ander wilt kapot maken. Wat zal nooit jou geven wat je nodig hebt. Sterker nog, goed kans dat de ander door deze actie wraak op jou gaat nemen. Waardoor dit vaak de situatie alleen maar erger maakt. Doordat je elkaars negatieve gevoelens op deze manier versterkt. Terwijl we juist graag als mens vaak van deze af willen.

Waarom je niet met negatieve gevoelens wilt meegaan

Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat op het moment dat jij ervaart dat mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee. Dat je eerst begint met voor jezelf vast te stellen wat voor gevoel je precies hebt. Waarbij als het dus een negatief gevoel mag zijn. Het vaak het beste is om hier niet in mee te gaan. Doordat deze vaak erop gericht is om je tegen te houden te doen wat jouw gelukkig maakt. Wat zie je ook zo mooi bijvoorbeeld bij angst. Waarbij je wel weet wat je nodig hebt om veder te komen. Maar dit dan vervolgens niet durft te doen, doordat je geblokkeerd raakt door de angst.

Er is geen slechtere raadgever dan angst, wat maakt het ook zo raar dat we hier zo vaak naar luisteren.

Nu is het inderdaad zo dat je vaak het gevoel van angst eerder in je onderbuik voelt dan in je hart. Wat niet wegneemt dat angst ook zeker invloed heeft op de gevoelens die je voelt vanuit je hart. Waarbij je dit bijvoorbeeld kan ervaren doordat je bang bent voor afwijzing. Met als gevolg dat je vanuit je hart veel afstand ervaart met de mensen om je heen. Doordat als we vaak zijn afgewezen, we hierdoor moeite krijgen om nog onszelf voor een ander open te stellen. Met als gevolg dat ook zeker ons gevoel vanuit ons hart. Ons kan tegenhouden om nog verbindingen te maken met andere mensen.

De verbinding tussen je hart en je hoofd

Wat je dus merkt is dat je twee kanten op kan gaan bij de vraag wat je het beste kan doen met mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee. Wat is natuurlijk dan inderdaad je hoofd volgen of je hart. Waarbij er vaak vergeten wordt dat er ook nog een derde optie is. Wat is namelijk dat je ze allebei niet volgt. Door bijvoorbeeld geen keuze te maken. En er dus voor te kiezen dat je het allebei niet gaat doen. Wat je zou bijvoorbeeld kunnen doen als je twee banen krijgt aangeboden op het moment dat je opzoek bent naar werk. Waarbij dus de ene werkplek vanuit je hart goed voelt, terwijl de andere werkplek meer vanuit je verstand lijkt te kloppen. Waarbij er altijd snel vergeten wordt dat er nog een derde optie kan zijn die zowel vanuit je hart en je hoofd goed bij jou past.

Fijne gevoelens zorgen voor inspiratie voor leuke gedachtes. En leuke herinneringen van vroeger zorgen dat je weer opnieuw deze fijne gevoelens ervaart.

Er vanuit gaan dat je toch echt een keuze moet maken tussen mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee. Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf te realiseren waarom je hoofd en je hart zo verschillen. Want vaak komen deze juist erg overeen. Zoals wanneer je bijvoorbeeld verliefd voelt. Dat je hierdoor niet meer kan stoppen met over de andere na te denken. Of dat als je bang voelt, dat je hierdoor niet meer kan stoppen met na te denken over wat er allemaal fout zou kunnen gaan. Wat dus ook zo mooi aangeeft dat gedachtes vaak een uiting zijn van het gevoel die je op dat moment ervaart. Wat kan ook zeker andersom, doordat je een foto ziet van vroeger. Die je weer herinnert aan de leuke momenten van toen, en je hierdoor dus ook weer dat fijne gevoel van vroeger weer terug krijgt.

Wat er normaal gebeurd wanneer we een sterk gevoel hebben. Is dat we deze dan met onze gedachtes proberen te verklaren. Zoals je dat bijvoorbeeld ziet wanneer je voor had genomen om gezond te gaan eten. Maar je toch in de verleiding bent meegegaan iets lekkers te gaan halen. Waarbij we vaak vanuit onze gedachtes dit goed praten waarom we dit hebben gedaan. Met de gedachte: ik ben al zo goed bezig, dus een keer iets lekkers halen is niet dat erg.

Hoe je het beste de keuze kan maken tussen je hart en je hoofd

Wat betekend dus dat op het moment dat jij ervaart mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee. Dat je gedachtes en gevoelens niet meer in verbinding met elkaar staan. Doordat we vaak eigenlijk twee gevoelens hebben. Waarbij een zo dominant is, dat je de andere niet meer waarneemt. Wat kan bijvoorbeeld zijn met angst en plezier. Waarbij je hart aangeeft wat jij leuk zou vinden. En je gedachtes juist een uiting zijn van je angst, over wat er mogelijk fout zou kunnen gaan als je dit zou doen.

De reden dat we dan niet bewust zijn dat we op dat moment angst ervaren. Komt met name doordat het gevoel vanuit je hart zoveel sterker is. Dat deze het gevoel van angst overspoelt, waardoor het lijkt alsof deze er niet meer is. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om voor jezelf vast te stellen welk gevoel er achter je gedachtes zit. En waarom je gevoelens vanuit je hart op deze gedachtes geen invloed hebben.

Hoe meer aandacht je geeft aan een gevoel. Hoe minder je bewust bent van andere gevoelens die toch wel degelijk invloed hebben op wat jij denkt.

Want mag jij vanuit je hart voelen dat het tijd word om bijvoorbeeld te stoppen met je huidige baan, omdat je graag je eigen bedrijf wilt beginnen. Alleen ervaar je daar ook veel gedachtes over dat het niet verstandig is om je veilige baan op te zeggen voor een onderneming. Waarvan je niet zeker weet welke kant het opgaat. Dat heb je dus eigenlijk op dat moment een conflict tussen wat je hart zegt wat jou gelukkig kan maken. En je hoofd over wat verstandig is, om op deze manier pijn te vermijden als dit fout mag gaan.

Waarbij het dus vooral belangrijk is om voor jezelf vast te stellen op welke manier jij wilt leven. Wil je vooral alles doen vanuit wat goed voor jou voelt. Of wil je vooral leven vanuit het gevoel van angst, door steeds weer te volgen wat vooral verstandig is. Hierin is geen foute keuze, omdat we het als mens beide nodig hebben. Wat is zowel het gevoel van plezier, waarvan we alleen van kunnen genieten als we ons veilig voelen.

Wat maakt het belangrijk om voor jezelf vast te stellen op het moment dat je een keuze moet maken tussen mijn hart zegt ja mijn hoofd zegt nee. Dat je voor jezelf beoordeeld hoeveel geluk je deze keuze geeft. En hoeveel risico je hiermee mogelijk loopt. Waarbij er altijd een van deze keuzes het sterkst aanwezig is. En vaak hierdoor ook duidelijk aangeeft wat je het best kan doen. Door vooral bij je zelf bewust te blijven wat je intuïtie aangeeft wat je het best kan doen wat werkt op het langere termijn.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Gedachtes ontstaan vaak vanuit ons gevoel. Doordat we bijvoorbeeld erg bang kunnen voelen. Waardoor we veel negatieve gedachtes ervaren over wat er mogelijk fout zou kunnen gaan. Wat geeft dus ook aan dat op het moment dat je hoofd iets anders zegt dan je hart. Dat de verbinding in jezelf dus niet meer klopt.
  • Bij gevoelens is het vooral belangrijk om vast te stellen of dit een positief of negatief gevoel is. Waarbij als het een negatief gevoel van bijvoorbeeld haat mag zijn. Het vaak veel beter is om niet met deze mee te gaan. Doordat deze alleen maar de situatie erger maakt. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om vast te stellen wat voor een gevoel je in je hart ervaart.
  • Wat mag je echt moeite hebben om de juiste keuze te maken. Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf vast te stellen dat als je een keuze moet maken tussen je hart en je hoofd. Dat je vooral waarneemt wat je intuïtie aangeeft wat op het langere termijn het beste voor jou werkt.

Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.