Innerlijke strijd met jezelf

14/06/2020

innerlijke strijd met jezelf

Innerlijke strijd met jezelf ontstaat snel op het moment dat je erg tegenstrijdige gedachtes en gevoelens bij jezelf ervaart. Met als gevolg dat je steeds maar niet een keuze kan maken over welke richting je op wilt gaan. En het hierdoor ook steeds zwaarder wordt om deze keuze te maken. Mag jij dus een sterke innerlijke strijd met jezelf ervaren en wil je hier graag in verder komen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van een innerlijke strijd met jezelf

Het kan goed voorkomen dat je in sterke strijd in jezelf voelt over bijvoorbeeld een belangrijke keuze die je wilt maken. Waarbij je steeds alle kanten opgaat met je gevoel en gedachtes over wat je wilt. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat je elk moment van de dag weer met een ander gevoel en gedachtes zit. Wat uiteindelijke leidt dat je steeds meer verscheurd kan worden over wat je wilt doen. Wat ontstaat met name op het moment dat in de strijd bent met meerdere gevoelens die je op dit moment ervaart. Waarbij je dan steeds met je gedachtes probeert om tot een oplossing te komen. Het nadeel van te veel nadenken is dat het helaas vaak hierdoor alleen maar moeilijker wordt. Doordat je met steeds meer mogelijkheden komt en we dus steeds sterker de innerlijke strijd met jezelf ervaart.

Hoe meer keuzes we ervaren, hoe meer we in de strijd met onszelf gaan wat nu precies de beste keuze is.

Want het probleem wat we snel krijgen bij een innerlijke strijd met jezelf is dat we steeds meer last krijgen van keuzestress. Waarbij je dus ziet dat we vaak erg veel druk voelen om een keuze te maken. Met in de hoop dat als we dan deze keuze hebben gemaakt, we hierbij dan eindelijk de druk van ons af kunnen zetten. Wat maakt het alleen wel erg lastig op het moment dat je een sterke innerlijke strijd met jezelf voelt over wat jij wilt doen. Met name op het moment dat we het heel zwaar hebben kan het hierdoor goed voorkomen dat we door alle spanning het erg moeilijk vinden om een keuze te maken. Doordat we vaak in dit soort situatie door alles al erg moe kunnen zijn. Wat het vervolgens lastig maakt om nog een helder overzicht te hebben van wat je graag zou willen doen.

Hoe het komt dat we een innerlijke strijd met onszelf hebben

Want bij een innerlijke strijd met jezelf vindt namelijk vaak het volgende plaats. Wat is dat we zulke verschillende tegenstrijdige gevoelens ervaren. Dat we hierdoor erg moeite mee krijgen om een keuze te maken. Doordat op het moment dat we voor een bepaalde richting kiezen. We vaak dan ook hierbij een gevoel ervaren die juist aangeeft dat we dit niet moeten doen. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat je afvraagt of je wel of niet wilt doorgaan met een relatie, dat je moeite ervaart met een keuze te maken welke richting je op wilt gaan in je leven of dat je moeite ervaart om te stoppen met een slechte gewoonte. Waarbij je dus elke keer weer ziet dat je op een moment in je leven bent terecht gekomen waar je niet goed meer bij voelt. En dat je dus waarneemt dat het tijd wordt voor verandering terwijl je daarnaast ook de behoefte voelt om je oude leven in stand te willen houden.

Vaak ervaren we een innerlijke strijd tussen ons gevoel van plezier tegenover angst. Wat maakt het belangrijk om voor jezelf door te hebben hoe realistisch deze angst nu eigenlijk echt is.

Want wat er vaak gebeurd is dat erg vast kunnen komen te zitten in ons oude leven. Waarbij deze manier van leven ons ook erg veel geeft. En het dus ook de pijn om dit niet meer te hebben die ervoor zorgt dat we aan onszelf gaan twijfelen. Doordat we vaak als mens wel graag een beter leven willen. Maar tegelijkertijd ook niet willen opgeven wat we nu hebben bereikt wat ons plezier geeft. Daar komt ook nog bij dat op het moment dat we ons leven willen gaan veranderen, we dan snel de angst voor het onbekende voelen. Doordat we niet precies weten welke richting ons leven dan opgaat en wat we dus kunnen verwachten. Met als nadeel dat we door deze angst veel spanning en stress kunnen ervaren of we wel de goede keuze  hebben gemaakt. Wat leidt uiteindelijk tot de innerlijke strijd met jezelf over wat je graag zou willen in het leven tegenover de angst wat je hiermee kan kwijtraken.

Met wie ben je nu eigenlijk in gevecht bij een innerlijke strijd

Want het is eigenlijk wel bijzonder dat je een innerlijke strijd bij jezelf ervaart. Helemaal als je bedenkt dat op het moment dat je ruzie met elkaar hebt dat daar altijd twee mensen bij horen te zijn. Want je kan moeilijk een argument met hebben met een ander op het moment dat je alleen bent. Sterker nog, op het moment dat je alleen bent zou je juist doen wat voor jou goed voelt omdat je met niemand rekening hoeft te houden. Want het is vaak pas op het moment dat iemand zich stoort aan jouw gedrag. Dat je dan pas hier aangevallen in kan voelen, waardoor je met de ander in discussie gaat over wat er is gebeurd. Wat leidt snel tot de vraag, met wie ben je nu eigenlijk in de strijd op het moment dat je een innerlijke strijd ervaart.

Want wat we vaak namelijk als mens niet doorhebben is dat we eigenlijk van binnen meerdere personen zijn. Alleen lijkt dat vaak niet zo en zou je ook voor gek worden verklaard als je dit op deze manier aan andere mensen zou vertellen. En toch zie je bij iedereen in deze wereld dat we nog best wel een sterk oordeel over onszelf kunnen hebben. Wat geeft aan dat er in jou een persoon is die oordeelt en een persoon die wordt beoordeelt. Want zou je maar van binnen een persoon zijn. Dan was er van binnen niemand die hierover een oordeel over zou kunnen hebben. En toch komt het bij erg veel mensen voor dat we onszelf helemaal kapot kunnen maken met negatieve gedachtes vanuit dit oordeel naar jezelf toe.

Wat in jou is nu precies in gevecht met iets in jou?

Waarbij je dus ziet dat we vanuit onze gedachtes hebben bedacht wie we zijn. Om vervolgens hierover een oordeel te hebben. Of dat we met meerdere gevoelens zitten die elkaar beoordelen. Zoals bijvoorbeeld dat je graag iets zou willen doen wat je leuk vindt. Alleen voel je tegelijkertijd ook een sterk gevoel van angst die oordeelt dat je dit beter niet kan doen. Waarbij vervolgens deze twee gevoelens een innerlijke strijd met elkaar voeren over wat nu de juiste keuze is. En het dus goed mogelijk is dat je deze innerlijke strijd zowel vanuit je gedachtes en vanuit je gevoel beleefd. Waarbij deze elkaar dus versterken en het dus steeds moeilijker wordt om hieruit te komen.

Wat kan je dus het beste doen als je een innerlijke strijd bij jezelf ervaart

Op het moment dat je een innerlijk strijd bij jezelf ervaart geeft dit dus al aan dat je van binnen met tegenstrijdige gedachtes en gevoelens zit. Wat vindt snel plaats op het moment dat je een keuze wilt maken. Waarbij er veel gedachtes en gevoelens zijn die proberen alles te houden zoals het is. Vanuit het idee dat je nu misschien niet gelukkig bent, maar je wel tenminste weet waar je aan toe bent. In vergelijking met de behoefte naar verandering, waarbij we een sterke angst kunnen ervaren over wat er allemaal kan mis gaan. En wat je dus eigenlijk ziet is dat het feit dat je een innerlijke strijd bij jezelf ervaart. Dit over jou zegt dat je niet meer tevreden bent met hoe jouw leven nu gaat. En dat het dus tijd wordt voor verandering, alleen durft je hier geen risico’s in te nemen.

Als mens gaan we vaak pas een strijd voeren op het moment dat we het er niet langer mee eens zijn. Wat geeft aan dat het tijd wordt voor verandering.

Het is vaak op het moment dat alles nog onduidelijk is over wat we willen, dat we hierdoor moeite ervaren om een keuze te maken. Waarbij we wel al een beetje aanvoelen wat we graag zouden willen. Maar erop dat moment nog zoveel meer gedachtes en gevoelens bij ons van binnen plaatsvinden. Dat we het hierdoor erg moeilijk voor onszelf maken om de volgende stap te bepalen. Het nadeel van een innerlijke strijd is dat we hierdoor erg onszelf kunnen tegenhouden om in actie te komen om het probleem op te lossen. Doordat we zo sterk hierdoor in twijfel kunnen worden gebracht over wat we nu precies willen. Met als gevolg dat we eerst voor een lange tijd deze innerlijk strijd met onszelf voeren totdat we pas duidelijkheid hebben weten te bereiken over wat we nu echt willen.

Wat maakt het dus belangrijk dat als je echt wilt stoppen met de innerlijke strijd met jezelf. Te beginnen met als eerste stap voor jezelf op papier neer te zetten wat er nu precies van binnen bij jou gebeurd. Het is met name op het moment dat je het duidelijk op papier voor jezelf neerzet. Dat je hierdoor een veel duidelijker beeld krijgt wat er nu precies bij jou plaatsvind. Met als volgende stap echt eerlijk met jezelf te zijn welke richting vanuit je intuïtie als de juiste weg aanvoelt. Om vervolgens ook echt de knoop voor jezelf door te hakken dat je hier ook echt voor gaat. Waarbij je zal merken dat als je eenmaal de keuze voor jezelf heb gemaakt. Je veel minder sterk nog de innerlijke strijd bij jezelf zal ervaren.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we leven op een manier die voor ons niet meer goed voelt. Voelen we vaak hierdoor de motivatie om ons leven te willen veranderen. Wat kan snel tot een innerlijke strijd leiden op het moment dat ons oude leven nog er veel oplevert. Waarbij je aan de ene kant alles wilt behouden en aan de ander kant alles wilt veranderen.
  • Je kan alleen een strijd hebben op het moment dat er twee partijen aanwezig zijn die het niet met elkaar eens zijn. Wat maakt het interessant om voor jezelf waar te nemen welke partijen er nu precies bij jou van binnen plaatsvinden.
  • Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je last ervaart van een innerlijke strijd. Om dit allemaal naar buiten te gooien, door het bijvoorbeeld op papier te schrijven. Zodat je erop deze manier makkelijker van een afstand naar kan kijken.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.