Geen gevoel hebben voor anderen

07/01/2020

geen gevoel hebben voor anderen

Geen gevoel hebben voor anderen ontstaat snel op het moment dat we het zo zwaar hebben. Dat we hierdoor onszelf gaan afsluiten van andere mensen. Door op deze manier ervoor te zorgen dat we ons leven makkelijker overleven. Wat is natuurlijk niet de manier van leven waar we uiteindelijk gelukkig van worden. Mag jij last ervaren van geen gevoel hebben voor anderen. Dat kan het volgende jou zeker hierover meer inzicht geven…

Inhoudsopgave

Waarom we geen gevoel hebben voor anderen

In ons dagelijks leven komt het vaak voor dat we met veel mensen omgaan. Met name als we een baan hebben waarbij we veel met andere mensen samenwerken. Waarbij we dan vaak daarna terug gaan naar huis om de avond de tijd te besteden aan je gezin. Waarbij je dus ziet dat we continue bezig zijn met te samenwerken of te zorgen voor andere mensen. Wat niet wegneemt dat op het moment dat je het zwaar krijgt. We als mens de reactie krijgen dat we meer afstand gaan nemen van andere mensen. Waarbij je dit snel kan ervaren als geen gevoel hebben voor anderen. Doordat we rust nodig hebben, waarbij we minder energie ervaren om nog aandacht te hebben voor de andere mensen.

Een vorm van zelfbescherming die snel kan ontstaan is: Ik onderdruk mijn liefde voor een ander. Zodat ik niet de pijn hoef te voelen van afwijzing. Met als gevolg dat je daardoor helemaal niets meer voelt voor een ander.

Want wat je namelijk snel ziet gebeuren bij stress. Is dat we hierdoor zo moe en gespannen kunnen voelen. Doordat je bijvoorbeeld zo stressvolle baan hebt. Dat je hierdoor continue onder spanning staat op je werk. Waardoor je niet meer openstaat voor de gevoelens van een ander. Omdat alles alleen nog maar draait om de oorzaak die dit gevoel van spanning geeft. Waarbij als we dan thuis komen, we dan zo moe kunnen voelen van de hele dag hard werken onder spanning. Dat we het hierdoor moeilijk vinden om nog aandacht te hebben voor het gezin. Doordat we niet meer de energie voor deze  hebben omdat we het liefst alleen nog maar willen uitrusten.

Hoe onze waarneming van gevoel verandert als we het zwaar krijgen

Waarbij je dus ziet dat op het moment dat je het zwaar hebt. We snel in een overlevingsmechanisme terecht komen. Waarbij alles vooral gericht is om zo goed mogelijk door een zware situatie heen te komen. Of dat we onszelf meer de energie geven om te kunnen herstellen, door in dit geval veel rust te nemen. Wat wordt natuurlijk moeilijk op het moment dat je een gezin heb die veel energie van jou vraagt. Waarbij we dan nog wel proberen ervoor de ander te willen zijn. Maar dit vaak niet lukt doordat we zo sterk in greep worden gehouden door ons eigen negatieve gevoelens. Dat het hierdoor moeilijk wordt om nog open te staan voor de gevoelens voor een ander. Met name doordat ons empathie gevoel sterk minder wordt op het moment dat we ons slecht voelen.

Of dat we op zo een manier leven dat alles vooral gericht is op resultaat. Waarbij we vooral gericht zijn op te willen winnen. Waarbij dit natuurlijk vaak ten kosten gaat van de ander. Wat zie je bijvoorbeeld sterk bij gevangenissen in Amerika. Waarbij de sterke gevangene de zwakkere uitbuiten, door bijvoorbeeld hun voedsel in te pikken. Waarbij het hun niet interesseert hoe de ander zich daar bij voelt. Nu is dit natuurlijk een heel extreem voorbeeld. Wat niet weg neemt dat het wel aangeeft dat op het moment dat we dus als mens op een hele vijandige manier leven. We snel ons gevoel voor de ander afsluiten om er op deze manier voor te zorgen dat je het voor jezelf makkelijker maakt om te overleven.

Gevoel hebben voor een ander is vaak erop gericht ervoor de ander te willen zijn. Wat wordt moeilijk op het moment dat je het zelf slecht hebt.

Wat geeft dus ook aan dat de mate in hoeverre we geen gevoel hebben voor anderen. Met name word bepaalt door hoe goed we het nu zelf hebben. Doordat we het vaak veel makkelijker vinden om iets weg te geven, als we dit zelf in overvloed hebben. Want op het moment dat jij je goed voelt en je veel positieve energie ervaart. Is het natuurlijk ook veel makkelijker om ook echt andere mensen te helpen. Terwijl als je daartegen juist erg gespannen voelt. We hierdoor al veel minder openstaan om de ander te helpen. Doordat je het al zo zwaar hebt, waardoor de ander te helpen snel wordt ervaren als iets wat net iets teveel energie kost. Die je op dat moment niet hebt, doordat je al zo druk bezig bent met waar je nu op dit moment last van ervaart.

De twee reacties die ontstaan als we het erg zwaar hebben

De reden dat we als mens geen gevoel hebben voor anderen. Komt vaak doordat we teveel in ons overlevingsmechanisme zijn geraakt. Waarbij alles er vooral op gericht is dat we ons weer proberen te herstellen van een zware situatie. Waarbij dus alles wat andere mensen aan ons vragen op dat moment als te zwaar wordt ervaren. Met als gevolg dat we eerder kiezen wat voor ons goed voelt, dan dat wat de ander nodig heeft. Met als gevolg dat we dit nog best lastig kunnen vinden. Doordat we een sterk schuldgevoel hebben ontwikkelt. Doordat we op deze manier de ander tekort doen in hulp. Omdat we meer tijd nodig hebben voor onszelf.

Op het moment dat we erg veel last ervaren van schuldgevoelens. Is het mogelijk dat we deze zo sterk gaan onderdrukken. Dat we helemaal niets meer voelen voor een ander.

Wat je dan ziet gebeuren is best wel interessant, wat is namelijk het volgende. Op het moment dat we het zwaar hebben kunnen er twee reacties gebeuren. Of we schakelen ons eigen gevoel uit. Doordat ons schuldgevoel zo sterk is, dat we de keuze maken dat het geluk van de ander belangrijker is dat die van onszelf. Wat zie je bijvoorbeeld gebeuren bij ouders die het heel zwaar hebben, maar niet hun kinderen in de steek willen laten. Met als gevolg dat ze de keuze maken om hun eigen pijn te negeren, door zich compleet op de ander te richten. Doordat de zorg voor een ander belangrijker wordt gevonden, dan de zorg voor zichzelf.

De tweede reactie die je ziet op het moment dat we het zwaar krijgen. Is dat we dus geen gevoel meer hebben voor de ander. Doordat we zo sterk bezig zijn met onszelf weer goed te krijgen. Dat we de keuze maken om ons af te sluiten van de gevoelens en behoeftes voor andere mensen. Door op deze manier het voor ons zelf makkelijker te maken om ons eigen leven te overleven. Zoals je dat mooi zag in het eerder voorbeeld van de gevangenis. Waarbij je een soort iedereen voor zichzelf mentaliteit ziet ontstaan.

In de meeste gevallen zal dit natuurlijk niet voor onszelf op dit moment zo zijn. Maar kunnen we wel heel goed een minder sterke vorm van deze ervaren. Doordat op het moment dat het slecht met ons gaat. Dat we hierdoor onszelf gaan afsluiten voor andere mensen. Doordat dit ons op dat moment net iets teveel wordt. En we dus vanuit onze eigen behoefte van zelfbescherming ons gaan afsluiten.

Hoe je het beste kan omgaan met geen gevoel hebben voor anderen

Mag jij dus last ervaren van geen gevoel hebben voor anderen. Dan is dit dus vaak een signaal dat je waarschijnlijk in een oud overlevingsmechanisme terecht bent gekomen. Waarbij je jezelf voor iedereen om je heen bent gaan afsluiten. Om op deze manier beter om te kunnen gaan met de moeilijkheden waar je nu veel last van ervaart. Wat maakt het dus ook belangrijk om voor jezelf te realiseren dat pas op het moment dat je ook echt weer stappen hebt gemaakt om je weer beter te voelen. Dat je dan pas ook echt beter wordt in het waarnemen van de gevoelens van andere mensen.

Op het moment dat je leven probeert te overleven. Sluiten we snel ons gevoel af voor andere. Waarbij dit dus een duidelijk signaal is dat aangeeft dat je niet leeft op de manier die bij je past.

Dat je dus ook voor jezelf realiseert dat het helemaal niet erg is om geen gevoel voor andere te hebben. Doordat dit nu eenmaal komt door de zware situatie waar je nu in zit. Zo lang je maar wel voor jezelf door hebt dat dit dus ook echt aangeeft dat je waarschijnlijk al te ver bent door gegaan met in een probleem situatie te zitten die niet voor jou werkt. En dat het dus echt tijd wordt voor verandering.

Met name doordat we anders voor een lange periode dit kunnen blijven ervaren. Waarbij we ons dus blijven afgesloten voelen voor ander mensen. Met gevolg dat we daardoor juist gezondheidsklachten kunnen krijgen. Doordat we daardoor ook geen steun meer ervaren van andere mensen. Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat op het moment dat we geen gevoel hebben voor anderen. Dat je dit als signaal serieus neemt dat het tijd wordt voor verandering. Omdat het aangeeft dat je nu aan het overleven bent. Dan dat je leeft op de manier die bij jou past en waar je gelukkig bij voelt. Waarbij als je dit weet te bereiken, je ook veel makkelijker weer gevoelens voor andere ervaart.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we het zwaar krijgen. Vinden we het al snel moeilijk om vanwege de vermoeidheid ervoor een ander te willen zijn. Doordat we erg veel behoefte ervaren voor rust. Maar tegelijkertijd ook vanuit een schuldgevoel vinden dat we ervoor een ander moeten zijn. Met als gevolg dat dit snel leidt tot een innerlijk conflict.
  • Want wat er snel gebeurd op het moment dat we het zo zwaar krijgen, dat we hierdoor in de overleven raken. Is dat hierdoor een sterk overlevingsmechanisme naar boven komt. Die erop is gericht wat jij nodig hebt, met als gevolg dat we ons gaan afsluiten van de gevoelens die we voor andere mensen hebben. Om op deze manier makkelijker te overleven.
  • Wat maakt het dus ook belangrijk dat op het moment dat we geen gevoel hebben voor anderen. Dat dit aangeeft dat we op dit moment proberen te overleven. In plaats van dat we leven vanuit geluk. Waarbij dit dus een sterk signaal is die aangeeft dat het tijd wordt voor verandering.

Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.