Ik voel me leeg en nutteloos

12/01/2020

ik voel me leeg en nutteloos

Ik voel me leeg en nutteloos is een gevoel die we snel krijgen op het moment dat we te weinig uitdaging ervaren. Met als gevolg dat we snel ontevreden raken over ons huidige leven. Doordat we sterk het gevoel ervaren dat we hierin iets missen. Mag jij dus het gevoel hebben, ik voel me leeg en nutteloos en ik wil graag meer leven vanuit mijn passie. Dan kan het volgende jou zeker hiermee helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me leeg en nutteloos en weet niet hoe ik verder moet

We kunnen vaak op zo een manier leven dat we vooral keuzes maken die ons niet echt gelukkig maken. Maar dat dit vaak op dat moment als het meest makkelijkste wordt ervaren. Waardoor we snel in een manier van leven terecht komen. Waarbij alles wat we doen vooral makkelijk is, dan dat we onze passie volgen. Door bijvoorbeeld een veilige baan te kiezen, voor een veilige relatie te gaan of op een veilige plek te wonen. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat we dit op het begin als erg fijn ervaren. Maar dat dit na verloop van tijd toch erg saai begint aan te voelen. Met als gevolg dat we snel het gevoel ervaren, ik voel me leeg en nutteloos en ik zou zo graag meer willen in mijn leven.

Doe jij alles vanuit plezier, of vanuit een gevoel van verplichting?

Want wat je namelijk snel merkt is dat we als mens zowel behoefte hebben aan veiligheid, met daar tegenover juist veel uitdagingen. En op het moment dat we teveel een richting opschieten. Zorgt dit er dus voor dat we ons leven gaan waarnemen als te saai of juist als te druk. Waarbij als we dan teveel uitdaging ervaren, dit eerder begint aan te voelen als een last dan iets waar we plezier van ervaren. Met name als dit meer als een verplichting begint te voelen. Waardoor we het niet meer dit doen omdat we het leuk vinden, maar omdat het van ons wordt verwacht. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om voor jezelf vast te stellen dat alles wat jij doet. Of je dit doet vanuit een gevoel van verplichting of juist vanuit een gevoel van plezier.

De reden dat we ons leeg en nutteloos voelen

Op het moment dat we veel uitdagingen hebben, kan dit zeker voor ons teveel worden. Maar hebben we tenminste nog wel het gevoel dat we nuttig bezig zijn met waardevolle projecten. Het is juist op het moment dat we helemaal geen uitdaging in ons leven ervaren. Dat we dan pas op dat moment ons leven ook echt als leeg en nutteloos beginnen te ervaren. Met name doordat we in een manier van leven zijn terecht gekomen. Waarbij alles niet meer als een uitdaging wordt ervaren. Wat neemt niet weg dat het goed mogelijk is dat je het vroeger wel een uitdaging vond. Maar dat je waarschijnlijk hier zo aan gewend bent geraakt. Met als gevolg dat je dit nu niet meer zo ervaart. Waardoor alles wat het eerder zo leuk maakte, nu is verdwenen.

Als mens zijn we steeds in ontwikkeling. Wat maakt het dus ook zo pijnlijk als we vast blijven zitten in ons oude leven. Terwijl we een nieuwe kant op willen.

Want je kan je voorstellen dat wanneer je bijvoorbeeld al voor een hele lange tijd hetzelfde werk doet. Dat je dit werk waarschijnlijk op het begin nog wel leuk vond. Maar dat hoe langer je dit doet, hoe saaier het wordt. Doordat alle dagen hetzelfde beginnen te voelen waarbij er nooit iets nieuws gebeurd. Ditzelfde heb je ook met relaties. Waarbij alles op het begin nog erg spannend en nieuw voelt. Maar dat je dan toch na verloop van tijd zo erg terecht komt in een routine met elkaar. Dat hierdoor de relatie steeds saaier wordt. Wat maakt het dan ook zo belangrijk dat als je een relatie mag hebben. Dat je toch altijd tijd in elkaar blijft investeren om leuke nieuwe dingen te doen.

De invloed van onze omgeving op ons gevoel

De mate van hoe saai en leeg we ons leven vinden heeft vaak te maken met onze omgeving. Doordat we bijvoorbeeld nog steeds in het dorp wonen waar we zijn opgeroeid. Waarbij alles altijd hetzelfde blijf en er dus nooit iets nieuws gebeurd. Waar veel mensen zich daar ook erg tevreden mee voelen. Doordat deze manier van leven voor hun klopt.

Mag het zo zijn dat je op dit moment leeg en nutteloos voelt. Dan is het goed mogelijk dat je nu in een omgeving woont die voor jou te weinig uitdaging geeft. Waarbij het dus ook zeker goed zou kunnen helpen om voor jezelf te bedenken wat voor een omgeving wel bij jou past. En waar je dit mogelijk zou kunnen vinden. Het is met name op het moment dat we van omgeving veranderen dat we ook ons leven gaan veranderen. Doordat we hierdoor stoppen met veel oude gewoontes. En juist veel nieuwe gewoontes oppakken die bij deze nieuwe omgeving passen.

Vaak doen we eerder wat de omgeving van ons verwacht. Dan dat we doen wat vanuit ons hart goed voelt. Wat maakt het ook zo belangrijk waarom we zo sterk vasthouden aan de regels van de omgeving.

Wat maakt het dus ook zo belangrijk op het moment dat je leeg en nutteloos voelt. Dat je als eerste stap voor jezelf gaat vastleggen wie jij bent en wat bij jouw past. Want de kans is groot dat bijvoorbeeld het werk wat je vroeger deed goed bij jou paste. Maar dat je nu als mens zo bent ontwikkeld dat je niet meer dat persoon van vroeger bent. Met als gevolg dat het werk wat je nu doet hierdoor ook niet meer bij je past. Met als gevolg wat eerst zo leuk was nu juist als leeg en nutteloos wordt ervaren. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om voor jezelf vast te stellen wie jij vroeger was als persoon. En wie jij in de tussentijd bent geworden. Waarbij we dus ook vaak veel makkelijk kunnen inzien waarom we vroeger keuzes hebben gemaakt die nu niet meer bij ons passen.

Hoe ontdek ik weer mijn passie

Mag jij dus veel last ervaren van het gevoel ik voel me leeg en nutteloos. Dan is het dus vooral belangrijk om voor jezelf door te hebben wat je nu vooral wel leuk vindt in het leven. Doordat de kans groot is dat we nu onze tijd besteden aan van alles wat ons leven saai maakt. Wat maakt het dus belangrijk dat je begint met aan jezelf de vraag te stellen: Over wat in het leven ben ik nu het meest nieuwsgierig? Waarbij je dus vooral gaat kijken naar wat jou op dit moment het meest interesseert. Want het is vaak juist op het moment dat we deze interesse gaan volgen. Dat we ook terecht komen bij onze passie, doordat we het oprecht leuk vinden om over dit onderwerp meer te weten.

Als je echt eerlijk met jezelf bent, waar ben jij dan het meest nieuwsgierig naar?

Je kan jezelf nieuwsgierig maken op vele manieren. Waarbij het meest fijn zou zijn als je een nieuwe baan zou vinden waarbij je hierover erg nieuwsgierig voelt. Doordat we vaak toch wel de meeste tijd besteden aan ons werk. In het geval dit niet mogelijk zou kunnen zijn. Zou het ook al erg waardevol zijn om alleen al te kijken hoeveel vrije tijd je voor jezelf hebt. En in hoeverre je deze kan besteden aan opzoek te gaan naar wat jij altijd al heb willen doen. Maar gek genoeg hier nooit de tijd voor heb gevonden om ook echt hieraan te beginnen.

Belangrijk het is jezelf niet tegen te laten houden door angst

Mag het zo zijn dat je echt niet van jezelf weet waar jij je nieuwsgierig over voelt. Dan heeft het nog best wel eens zin om lekker veel verschillende dingen uit te proberen. Waarbij het niet belangrijk is of dit nu wel of niet bij jou past. Met name als je hierdoor tot de ontdekking komt dat je iets leuk vindt, waarvan jij dacht dat je het helemaal niets zou vinden.

De grote reden dat we vaak geen nieuwe uitdagingen aangaan, komt met name doordat we het eng vinden om hieraan te beginnen. Met als gevolg dat we vaak door deze angst met redenen komen om het maar niet te doen. Zoals de gedachte: Ik ga dit niet doen, want het past toch niet bij mij. Terwijl kans groot is dat het misschien wel degelijk bij jou past. Dat je dus door deze gedachte jezelf laat tegen te houden meer plezier in het leven te ervaren.

Hoe zonde zou het zijn als je hele leven jezelf tegenhoudt vanuit angst. Dat je hierdoor nooit zal doen wat juist je leven vol en nuttig zou kunnen maken.

Wat maakt het dus zo belangrijk dat als je weer opnieuw je passie wilt vinden. Dat je vooral blijft openstaan voor alles wat je mogelijk zou kunnen doen. Waarbij we vaak door dit te doen je al meteen waarneemt of je dit leuk vindt of niet. Wat geeft je erg veel nieuwe inzicht over wat wel of niet bij jou past. En wat dus mogelijk jou nieuwe leuke uitdagingen zou kunnen geven. Waardoor je het level veel voller en nuttiger gaat ervaren. Doordat je hierdoor veel meer bezig bent met wat voor jou voelt als iets ergs waardevols. Waardoor je leven een stuk leuker wordt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we vooral in ons leven steeds kiezen voor veiligheid. Zorgt dit ervoor dat de kans groot is dat we alles als leeg en nutteloos gaan ervaren. Met name doordat we toch behoefte hebben aan nieuwe uitdagingen. Waarbij het dus belangrijk is om deze voor jezelf te gaan vinden.
  • De eerste stap om dus ook weer je passie terug te vinden. Doe je vooral door voor jezelf te bedenken waar jij nieuwsgierig naar bent. En wat je dus leuk lijkt om over dit onderwerp meer over te weten.
  • De reden dat we vaak vast blijven zitten in een leven die we leeg en nutteloos ervaren. Komt vaak doordat we vanuit onze angst geen nieuwe dingen durven te ondernemen. Met als gevolg dat we hierdoor alles hetzelfde blijven doen. Doordat we ons vaak laten tegenhouden door gedachtes dat dit niet bij jouw past. Die vaak komen vanuit angst om jou tegen te houden te doen wat je misschien juist heel leuk zou kunnen vinden.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.