Ik voel me gevangen in mijn leven

31/12/2019

ik voel me gevangen in mijn leven

Ik voel me gevangen in mijn leven ontstaat snel op het moment dat we in een situatie terecht zijn gekomen die niet goed voelt. Met als gevolg dat we hier graag uit willen, dat we niet weten hoe dat moeten doen. Waardoor we steeds maar vast blijven zitten in ons leven zonder enige uitweg. Mag jij je dus afvragen, ik voel me gevangen in mijn leven en hoe kom ik hier uit. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Inhoudsopgave

Ik voel me gevangen in mijn leven en ik kom er niet uit

Want wat er vaak gebeurd is dat we opgroeien in een bepaalde cultuur of familie. Die sterk aangeeft hoe het leven hoort te zijn. Met als gevolg dat we dit aannemen over hoe we ons horen te gedragen. En welke keuze we hierdoor vervolgens maken. Wat kan zeer lastig worden op het moment dat je aan jezelf merkt dat dit niet goed voor jouw voelt. Maar dat je toch de verplichting voelt om aan deze regels te moeten voldoen die je van andere geleerd hebt hoe je hoort te gedragen. Met als gevolg dat we snel het idee krijgen: Ik voel me gevangen in mijn leven en ik weet niet hoe ik hieruit moet komen. Op een manier waarbij jezelf kan zijn, terwijl je ander mensen daar niet op afwijst.

Je voelt je vaak zo gevangen in het leven, als de eisen die je aan jezelf stelt. Waarvan jij vind dat je hier absoluut aan moet voldoen.

Een belangrijke reden dat je gevangen kan voelen in je leven komt snel vanuit de angst van afwijzing. Waardoor je toch doet wat andere mensen willen, dan wat voor jou goed voelt. Wat niet weg neemt dat het goed mogelijk is dat je ditzelfde ervaart terwijl je niet dat bang voelt voor afwijzing. Maar dat je vooral gevangen voelt in leven doordat je op dit moment op een manier leeft die niet bij jou past. Maar je niet weet hoe je hieruit moet komen. Doordat je moeite hebt om te bepalen wat je nodig hebt.

Bijzonder genoeg komt dit gevoel van gevangen zijn. Vaak juist doordat we in het verleden hebben gedaan wat andere mensen van ons verwachten. Waardoor je nooit voor jezelf heb hoeven na te denken wat jij wilt. Doordat je altijd andere mensen heb gevolgd in hun keuzes. Met daardoor sterk de mogelijkheid dat je op dit gevangen voelt door deze keuzes. Doordat dit ervoor heeft gezorgd dat je nu in een situatie terecht bent gekomen die niet goed voor jou voelt. Waarbij we  vaak niet meer weten hoe we hieruit moeten komen. Doordat we nooit zelf hebben hoeven na te denken wat ons wel gelukkig maakt.

De grote invloed die onze omgeving op ons heeft

Want gevangen voelen in je leven gebeurd snel op het moment dat je bijvoorbeeld: werkt doet wat je niet leuk vind, in een relatie zit die niet goed voelt of dat je in een dorp woont met erg strenge regels die voor jou niet goed voelen. Waarbij je dus heel mooi naar voren ziet komen is dat de plek waar we zijn opgegroeid zeker heel veel invloed op ons heeft. Doordat we vaak in deze periode sterk leren hoe alles hoort te zijn. Met als gevolg dat we dan later ook keuzes gaan maken die hierop lijken waar we mogelijk niet gelukkig mee zijn. Zoals dat je opgegroeid in een strenge omgeving. Waarbij je dan vervolgens ook werk aanneemt en een relatie begint die hieraan voldoen. Omdat dit nu eenmaal van jou wordt verwacht.

Niets is zwaarder dan jezelf de hele dag te moeten aanpassen aan wat andere mensen van jou verwachten. Doordat je hierdoor nooit jezelf bent.

Voor de meeste van ons valt dit in deze tijd nog wel mee. Doordat deze strenge regels vooral vroeger bestonden. Waarbij we in Nederland steeds meer iedereen de vrijheid zijn gaan geven om vooral te zijn wie je bent. Wat niet wegneemt dat dit natuurlijk nog wel een klein beetje aanwezig blijft. Doordat we toch altijd zullen blijven opgroeien met bepaalde ideeën waarvan we zelf vinden dat we ons hieraan moeten houden. Het zijn vaak deze overtuigingen van onszelf die ons tegenhouden het leven te leiden wat we graag willen. Doordat we toch steeds blijven vastlopen in onze neiging om onszelf steeds aan te willen passen aan de mensen om ons heen.

Want als je bijvoorbeeld je werk erbij pakt. Zal je altijd zien dat er toch een bepaalde bedrijfscultuur aanwezig is. Van hoe je met elkaar omgaat als je in een team werkt. Waarbij er vaak op zo een manier met elkaar wordt omgegaan. Dat dit voor de meeste collega’s wordt gezien als de beste manier van omgaan met elkaar dat ook echt resultaat geeft. En dus ook vaak het meest winst geeft voor het bedrijf. Wat maakt het ook zo lastig op het moment dat je bij een bedrijf werkt waarbij iedereen tevreden is over de manier van werken. Terwijl jij voor jezelf aanvoelt dat dit niet bij je past. Dat het hierdoor lastig word om dit veranderen, omdat de meerderheid hier wel behoefte aan heeft.

Hoe we steeds meer gevangen raken door rekening te houden met andere

De reden dat we zo snel gevangen kunnen voelen in ons leven komt met name doordat we verplicht voelen aan andere mensen aan te passen. Doordat vaak deze in de meerderheid zijn. Waardoor je snel het gevoel krijgt dat er iets mis is met jou. Omdat je schijnbaar de enige bent die hier last van ervaart. Wat maakt het ook zo lastig om dan dit ook aan te geven. Doordat we snel bang zijn dat dit niet door andere mensen wordt begrepen. Met als gevolg dat de kans groot is dat je hier door de meerderheid wordt afgewezen. Waardoor je helemaal alleen staat in de groep.

Vaak vinden we de mening van het team met wie je samenwerkt, belangrijker dan de mening die jij zelf hebt.

Wat je dan vaak ziet gebeuren is dat mensen van baan veranderen. Of dat ze gaan verhuizen naar de stad toe. Met het idee dat je hier meer vrijheid ervaart om te kunnen leven op jou manier. Waarbij het zeker goed mogelijkheid is dat je dat je dit hier kan vinden. Maar wat je vaak ziet gebeuren is dat we dan in zo een andere wereld terecht komen. Dat we dan schrikken van hoe anders het is. Waardoor we snel aan onszelf beginnen te twijfelen of wel de goede keuze hebben gemaakt. Met als gevolg dat we hierdoor opnieuw gevangen voelen in een ons nieuw leven. Doordat dit ook niet voor geluk zorgt die we juist graag wilde.

Wat je het beste kan doen op het moment dat je gevangen voelt in je eigen leven

Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je gevangen voelt in je leven. Dat je eerst opzoek gaat naar wie jij bent. Want wat er namelijk snel gebeurd op het moment dat we ons ongelukkig voelen. Is dat we hierdoor onszelf hieruit proberen te vechten door het tegenovergestelde te doen. Waarbij je dus vanaf de ene extreme kant naar de andere kant opschiet. En het dus goed mogelijk is dat de andere extreme kant je ook niet gelukkig maakt. Want wat je namelijk snel ziet gebeuren bij mensen die niet gelukkig zijn met strenge regels. Is dat ze dan opzoek gaan naar een leven met compleet het tegenovergestelde. Wat kan op het begin nog fijn voelen omdat je het gevoel heb dat je oude leven bent ontsnapt. Maar dat je dan na verloop van tijd toch merkt dat de nieuwe manier van leven je ook niet gelukkig maakt.

Alle plannen die je maakt om gelukkig te worden. Zijn pas wat waard op het moment dat je deze ook echt uitvoert. Zo niet, dan zijn het alleen maar leuke ideeën waar je niets aan hebt.

Mag jij nu ervaren dat je gevangen voelt in je leven. Dat is dus belangrijk om eerst echt voor jezelf door te hebben wie jij bent en wat jouw gelukkig maakt. Waarbij het niet draait om welk geluk je voelt die je krijgt van andere mensen. Want we kunnen onszelf snel kwijtraken in het gevoel van geluk dat andere mensen tevreden over ons zijn. Wat er dus ook voor zorgt dat je hierdoor eerder doet waar andere mensen tevreden maakt. Dan dat je doet waar jij je tevreden over voelt. Wat maakt het dus ook zo belangrijk om niet jezelf bezig te houden met wat andere mensen willen. Maar echt naar jezelf toe te gaan, door deze opnieuw te gaan ontdekken. Door steeds weer opnieuw de vraag te stellen: Wie ben ik en wat maakt mij nu juist gelukkig?

Waarbij als je dan na verloop van tijd steeds sterker het antwoord bij jezelf weet te vinden. Dat het dan de volgende stap is om ook echt de kracht bij jezelf te vinden om dit ook echt te gaan doen. Want zolang als het alleen maar een idee in je hoofd blijft, zal er ook niets gebeuren. Wat maakt het belangrijk om toch echt je angst te overwinnen om te gaan doen wat voor jou goed voelt. Door steeds weer opnieuw te luisteren naar je intuïtie gevoel. Waarbij als je deze volgt, je ook echt het leven weet te bereiken die bij jou past. Waardoor je daarna nooit meer last zal ervaren van dat je gevangen voelt in je leven.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • Vaak maken we verkeerde keuzes in ons leven. Doordat we onszelf meer bezig zijn gaan houden met wat ervan ons wordt verwacht. Dan dat we echt nadenken wat we zelf willen. Wat ontstaat met name als we teveel meegaan in de beslissingen van andere mensen. Wat maakt zo belangrijk om toch steeds stil te blijven staan met wat jij wilt.
  • Op het moment dat de meerderheid bij bijvoorbeeld het bedrijf waar je nu werkt heeft bepaald hoe je werk hoor te doen. Ontstaat hierdoor snel bij ons het gevoel dat we geen keuze hebben. Doordat we anders onszelf een buitenstaander voelen van het team. Waardoor we het moeilijk vinden om voor onszelf op te komen. Terwijl het belangrijk is om dit toch te doen als je gelukkig wilt voelen.
  • Wat maakt het belangrijk om echt eerst voor jezelf door te hebben wat jij wilt. En niet wat je denkt waar je aan hoort te voldoen. Met als volgende stap dat je ook echt de kracht bij jezelf vindt om op zoektocht te gaan naar een leven die beter bij jou past.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.