Ik kan niet communiceren met mensen op een manier waarbij ik mij begrepen voel

30/06/2019

Ik kan niet communiceren met mensen

Ik kan niet communiceren met mensen is een gevoel die we snel krijgen als we vaak steeds weer opnieuw niet begrepen voelen in wat we nodig hebben. Waarbij we naar ons idee toch best duidelijk zijn geweest met wat we bedoelen. Maar dit schijnbaar steeds niet op deze manier overkomt. Mag dit dus herkenbaar zijn waardoor je het gevoel krijgt, ik kan niet communiceren met mensen. Dat kan het volgende je zeker hier goed bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik kan niet communiceren met mensen, terwijl het voor jezelf zo duidelijk lijkt

Een van de redenen dat communicatie tussen mensen verkeerd kan gaan. Ontstaat doordat we zelf niet door hebben hoe onze boodschap overkomt op een ander. Met als gevolg dat we erg aan onszelf kunnen gaan twijfelen. En hierdoor snel de gedachte ontstaat, Ik kan niet communiceren met mensen op een manier waarbij ik begrepen wordt.

Ik voel mij niet begrepen

Meestal komt dit doordat het voor ons erg logisch is wat we hiermee bedoelen. Terwijl het voor een ander nog onduidelijk blijft wat precies jou boodschap is en wat je hiermee wilt vertellen. De valkuil waar we namelijk snel in kunnen stappen is dat het voor onszelf zo duidelijk lijkt. Dat we vaak verwachten dat de ander met 1 woord al begrijpt wat we hiermee bedoelen.

Meestal gebeurt dit als je voor een lange tijd met elkaar samenwerkt. Waarbij je binnen het bedrijf woorden gaat gebruiken waarmee jullie vaak werken. En dus 1 woord vaak voldoende is om aan te geven waar je het over hebt.

De meeste woorden hebben weinig betekenis. Maar er zijn ook de woorden die echt alles zeggen. Zoals liefde, haat en hoop. Wat leidt wel tot de vraag: welk woord speelt de grootste rol in jouw leven?

De grote valkuil is als je dit ook bij andere mensen in het dagelijks leven gaat doen. Die totaal niet begrijpen wat je daarmee bedoelt. Dat hierdoor de kans bestaat dat ze het voor zichzelf gaan invullen wat zij denken wat jij daarmee bedoelt. Waardoor jou woorden voor hun dus een ander betekenis  gaan krijgen. Wat is  vaak de reden dat we snel een miscommunicatie kunnen krijgen.

Alles wat je verteld is niet altijd zo vanzelfsprekend

Want wat we vaak vergeten is dat we alles als mens vanuit onszelf beoordelen. Waarbij zo af en toe nog best kunnen blijven vastzitten in onze eigen mening. Wat het vervolgens moeilijker maakt om nog te kunnen inleven in de mening van een ander. Met name omdat het voor onszelf zo duidelijk lijkt.

Doordat we bijvoorbeeld zelf erg lang met een bepaalde techniek hebben gewerkt. Waarbij we niet meer hoeven na te denken over hoe dit werkt. Met als gevolg dat je nog best ongeduldig kan voelen als je dit moet uitleggen aan iemand dit nog nooit eerder heeft gedaan. Waarbij jou eigen uitleg heel duidelijk lijkt te zijn. Terwijl de ander hierin nog heel veel in mist.

Alleen voelt dit voor ons niet zo, doordat we het zelf al zo vaak hebben gedaan. Dat we niet meer kunnen voorstellen hoe het zou zijn als je deze techniek voor de eerste keer zou moeten doen. Met als gevolg dat je waarschijnlijk veel informatie weglaat. Doordat het voor jou zo vanzelfsprekend is geworden.

Hoe logischer het is voor jou, hoe meer je de neiging krijg om veel informatie weg te laten die voor jou voor de hand ligt. Terwijl vaak een ander deze toch nodig heeft om jou beter te leren begrijpen.

Wat maakt het dus ook belangrijk bij alle communicatie die je hebt met andere mensen. Om altijd voor jezelf te onthouden dat we allemaal andere ervaring en meningen hebben over wat we hebben meegemaakt. En dat dus onze eigen ervaring erg vanzelfsprekend kan worden. Met gevolg dat het voor jezelf logisch lijkt dat een ander persoon dezelfde mening heeft gevormd. Terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn.

Hoe ons gevoel onze communicatie beïnvloed

Een van de belangrijkste invloeden op communicatie is vanuit welk gevoel je met iemand omgaat. Met name als het gaat om onze onderliggende angst, wat ervoor kan zorgen dat we opzoek gaan naar veiligheid en stabiliteit. Meestal doen we dit door alles in ons leven te benoemen. Door op deze manier alles voor onszelf in te vullen wat hiervan de reden kan zijn. Zodat het ons de rust geeft over wat er op dat moment gebeurd en hoe we hier het beste mee om kunnen omgaan.

In ons leven hebben we de neiging om alles willen in te vullen. Wat juist fijn is omdat het anders erg lastig word om aan iemand te vragen waar de bank ligt. Het word alleen erg pijnlijk op het moment dat je dit op een negatieve manier bij jezelf gaat doen. Door jezelf een negatieve stempel te geven.

Dit zie je vooral bij nieuwe contacten waarbij het nog niet duidelijk is waar je met elkaar aan toe bent. Zou je bijvoorbeeld worden aangesproken op straat. Dan is je eerste reactie te zoeken waarom nu juist dit persoon jou aanspreekt en wat hij precies van jou wilt. Als het gaat om iemand die bijvoorbeeld jou een krant wil verkopen is het vaak al snel duidelijk.

Onverwachtse gespreken

Maar er bestaan natuurlijk ook momenten dat het niet zo duidelijk is. Waardoor mensen zich onveilig gaan voelen. Doordat ze niet weten wat de bedoeling is dat iemand hun aanspreekt. Met als gevolg dat we snel redenen gaan bedenken waarom we in dit geval bijvoorbeeld worden aangesproken. Die niet altijd de waarheid hoeven te zijn, maar wel invloed hebben op hoe we vervolgens met dat persoon communiceren.

Dit kan natuurlijk ook zijn met mensen die elkaar al langer kennen. Zoals bijvoorbeeld bij je werk, waarbij je dan door je baas wordt gevraagd om even langs te komen bij zijn kantoor. En doordat je niet weet wat er aan de hand is word je onrustig en gestrest. En gaat dit dus ook invloed hebben over hoe je vervolgens het gesprek begint. Waarbij je mogelijk al het gevoel hebt dat je wordt aangevallen op jou functioneren. En hierdoor de neiging krijgt om meteen al voor jezelf op te willen komen. Terwijl het gesprek daar misschien wel helemaal niet omgaat. En je dus hierdoor met een totaal verkeerde instelling het gesprek begint.

Hoe vaak heb je wel niet vanuit angst van tevoren bedacht hoe een gesprek zal gaan. Om er dan achteraf, achter te komen dat het allemaal wel meeviel.

Een tip die ik je ik je wil meegeven is dus ook eerst echt duidelijk voor jezelf neer te zetten wat een ander van jou wilt. Voordat je dit vanuit je eigen mening al teveel gaat invullen. Waarmee je bijvoorbeeld van tevoren voorkomt onnodig boos op een ander te worden.

Hoe bewust ben je van de gevoelens van een ander bij communicatie

Ook natuurlijk het gevoel wat andere mensen bij jou hebben heeft invloed op de communicatie. Want vaak weet je wel wat jou intentie is om contact te maken. Maar wat we hierbij snel over het hoofd wordt gezien is dat de ander daar niet altijd van op de hoogte is. Met als gevolg dat de andere zich daardoor heel oncomfortabel bij jou zou kunnen voelen. En hierdoor afstandelijk op jou reageert vanuit angst voor het onbekende.

Ik weet niet wat jij van mij wilt

Wat het dus belangrijk maakt om hiervan bewust te zijn als je contact hebt met andere mensen. Hierbij het liefst meteen al duidelijk te zijn in wat jij wilt. Sterker nog, hoe duidelijker je bent, hoe comfortabeler mensen bij jou zullen voelen. Doordat ze het misschien niet altijd met jou eens zijn. Maar het hun wel duidelijk geeft over waar jij staat en wat ze aan jou hebben. Wat geeft veel vertrouwen.

In hoeverre vul jij in wat de ander probeert te zeggen

Een andere valkuil waar we snel in kunnen vallen bij communicatie is dat we het verhaal van de andere zelf gaan invullen met onze eigen mening. Met als gevolg dat we er onze eigen verhaal van maken. In plaats van dat we open staan over wat de ander nu juist hiermee bedoeld. Met het grote gevaar dat we dan juist met een heel ander invulling het gesprek ingaan dan wat de ander daarmee probeert aan te geven.

Uiteindelijk vinden we het allemaal als mens erg belangrijk in een gesprek dat we begrepen worden door de ander. Wat maakt een discussie ook niets anders dan twee mensen die continue naar elkaar lopen te schreeuwen, of de ander meer wilt openstaan voor hun standpunt

Met dus ook de grote kans dat de ander zich hierdoor minder begrepen voelt. Wil je dus echt goed met iemand anders kunnen communiceren. Dan is het belangrijk om juist eerst ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk zelf invult. Maar dat je juist volledig openstaat voor wat de ander wilt zeggen. En het vooral waar te nemen in wat er nu eigenlijk echt wordt verteld. Dan wat jij zelf denkt wat de andere daarmee bedoeld. Juist hoe meer je de ander echt begrijpt en dit ook laat zien. Hoe meer iemand anders zich comfortabel bij jou voelt, doordat deze echt zichzelf kan zijn.

Hoe snel voel jij je aangevallen, en is dat ook echt zo?

Wat ook zeker een negatieve invloed kan hebben op de communicatie. Is dat je het gevoel van een ander verkeerde interpreteert. Wat kan bijvoorbeeld al zo iets simpels zijn als dat de ander erg moe is en hierdoor afstandelijk overkomt. Wat we dan snel doen als mens is dat we dit persoonlijk gaan nemen. En we dus voor onszelf gaan bedenken wat wij fout hebben gedaan waardoor de ander zo afstandelijk reageert.

Terwijl er een goede kans bestaat dat het helemaal niets met jou heeft te maken. Alleen ben jij dan net dat persoon op wie ze hun gevoel afreageren. Doordat je net de pech hebt om dit persoon op het verkeerde moment aan te spreken.

Elke keer dat je aangevallen voelt door de mening van een ander. Ontstaat dit doordat de ander je raakt in jou eigen pijn. Terwijl de ander hier vaak niet bewust van is. En dit alleen maar aangeeft om meer begrip te krijgen voor zijn eigen situatie.

Belangrijk hierbij is dus vooral stabiel en kalm te blijven door dit niet persoonlijk te nemen. En het vooral voor jezelf door te hebben dat de ander ergens mee zit wat waarschijnlijk niet over jou gaat. Waarbij het vooral belangrijk is te achterhalen hoe je deze daar het beste mee kan helpen. In plaats van dat je het op jezelf betrekt en het daardoor als een persoonlijke aanval gaat zien.

Want wat we vaak vergeten is dat we het allemaal erg moeilijk vinden om onszelf open te durven stellen over wat nu echt onze mening is en wat we lastig vinden. Het is juist als je merkt dat een ander hier ook moeite mee heeft. Dat het erg kan helpen om te laten zien dat je zijn mening over jou niet persoonlijks neemt.

Aangevallen worden op je mening

En dat je er dus voor openstaat voor waar de ander nu juist echt last van ervaart. Waardoor de ander zich veel meer comfortabel zal voelen om dit te uiten. Zonder de angst dat hierdoor een ruzie ontstaat. Waardoor deze dus ook veel meer bij jou de kans ervaart om dit te durven zeggen, met als gevolg dat je een eerlijke relatie met elkaar krijgt.

Mag je dus aan jezelf merken dat het echt tijd word om een belangrijk gesprek met een ander te beginnen. Dan is het dus belangrijk dat hij bij jou zo comfortabel mogelijk voelt. Doordat je duidelijk bent in je eigen intenties en echt open staat om de ander goed te willen begrijpen. Terwijl jezelf stabiel, kalm en rustig blijft.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • In het dagelijks leven gebruiken we veel woorden die voor ons al zo sterke betekenis hebben. Dan we er vaak al automatisch vanuit gaan, dat als we deze benoemen. De ander meteen begrijpt wat we hiermee bedoelen. Terwijl dat vaak niet zo hoeft te zijn. En dit dus snel tot een miscommunicatie kan leiden.
  • Als mens hebben we vaak behoefte aan duidelijkheid als we met een ander communiceren. Met als gevolg dat op het moment dat we contact hebben met een ander. En het hierbij niet duidelijk wat deze nu precies van ons wilt. We vaak al dit voor onszelf gaan invullen. Terwijl deze invulling vaak achteraf niet hoeft waar te zijn.
  • Elke keer als een ander op een vervelende manier op ons reageert. Gaan we er bijna altijd vanuit dat dit met ons heeft te maken, terwijl dat niet altijd zo hoeft te zijn. Met name omdat de kans groot is dat de ander hiervoor iets vervelends heeft meegemaakt. Wat deze nog niet heeft kunnen loslaten en dus op jou afreageert. Probeer dit dus ook mogelijk voor jezelf niet te zien als een aanval. Maar juist open te staan in waar de ander nu echt last van heeft.

Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter met negatieve gedachtes kan omgaan. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Negatieve gedachte oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.