Jezelf kwijt zijn en angst

04/04/2020

jezelf kwijt zijn en angst

Jezelf kwijt zijn en angst is een probleem die snel ontstaat op het moment dat we bang zijn om afgewezen te worden. Met als gevolg dat we onszelf hierdoor steeds meer gaan verbergen. Waardoor we onszelf als gevolg hiervan steeds meer kwijtraken. Mag jij dus last hebben van jezelf kwijt zijn en angst. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van jezelf kwijt zijn en angst die je tegenhoudt

Veel mensen hebben er moeite mee om echt waar te nemen wie ze nu eigenlijk echt zijn. Wat komt met name doordat we zo ontzettend worden beïnvloed door onze omgeving. Waarbij we door onze opvoeding en alle ervaringen die daarna komen we erg hiernaar toe gaan leven. Doordat we hierdoor leren dat we ons op deze manier horen te gedragen. Waarbij angst natuurlijk een ontzettende grote rol speelt. Doordat angst vaak ontstaat omdat we in het verleden zijn afgewezen. Met als gevolg dat we de neiging kunnen krijgen om dit zoveel mogelijk willen te vermijden. En we hierdoor meer bezig met wat andere willen, dan dat we nog leven vanuit wie wij zelf zijn. Want jezelf kwijt zijn en angst heeft namelijk een sterke verbinding met elkaar.

Hoe meer we bezig zijn met wat andere van ons verwachten. Hoe meer we onszelf kwijtraken in de mening van andere mensen.

Want wat je namelijk ziet is dat we als mens er erg opgericht zijn dat we gesteund en gewaardeerd worden door andere mensen. Wat kan al zoiets simpels zijn als bijvoorbeeld dat je mooie muziek maakt waarbij je het fijn vindt dat andere mensen hier enthousiast over zijn. Of dat je op je werk met een idee komt voor een probleem waar jouw werkgever erg blij mee is. Waarbij je dus het gevoel hebt dat je goed bezig bent en dat andere mensen jouw waarderen. Er is ook niets mis mee met leuke dingen te delen met andere mensen. Het word alleen een probleem op het moment dat we teveel afhankelijk worden van de waarderingen van andere mensen. Waarbij als we deze dan niet krijgen, we zeer bang kunnen worden dat we iets verkeerds hebben gedaan.

Hoe het komt dat we onszelf kwijtraken door angst

De reden dat we vaak de mening van andere mensen belangrijk maken. Komt vaak vanuit ons gevoel van onzekerheid. Waarbij we vaak best wel trots zijn op wat we hebben gemaakt. En hier zeker ook geen spijt van hebben dat we hier zoveel tijd aan hebben besteed. En toch omdat we onzeker over onszelf kunnen voelen, krijgen we hierdoor de neiging om bevestiging bij een ander te vragen. Vanuit het idee dat als andere mensen het mooi vinden wat je heb gemaakt. We vaak dan pas ook durven toe te geven dat we trots zijn op wat we hebben gedaan. Doordat we het juist pijnlijk vinden als iemand ons afwijst op wat voor ons heel bijzonder was om te maken. Waarbij angst er dus voor zorgt dat we nog niet volledig hiervan durven te genieten totdat je ook echt de bevestiging van een ander heb gekregen dat het goed is.

Iedereen is bang om afgewezen te worden. Waardoor deze angst er sterk voor kan zorgen dat we steeds minder van onszelf laten zien. En onszelf hierdoor steeds meer kwijtraken.

Wat geeft dus aan dat we vaak pas het gevoel hebben dat we onszelf mogen zijn. Op het moment dat andere mensen ons bevestiging geven over het feit dat we ook echt goed bezig zijn. Met als gevolg dat op het moment dat we hier weinig bevestiging in krijgen of juist veel afwijzing. Dat dit ervoor zorgt dat we sterk aan onszelf gaan twijfelen. Doordat we hierdoor het gevoel krijgen dat we onszelf moeten verbergen voor de wereld. Omdat iedereen in de wereld jouw pijn doet door je af te wijzen op wie jij bent. Met als gevolg dat we hierdoor eerder gedrag gaan vertonen waarvan wij denken wat mensen graag willen zien, dan dat we durven onszelf toch kwetsbaar op te stellen. Door onszelf echt te laten zien.

Wat je dus bij jezelf kwijt zijn en angst ziet is dat het juist de angst is die ervoor zorgt dat jezelf kwijtraakt. Doordat we vaak bang worden voor de pijn van afwijzing. Met als gevolg dat we steeds meer gaan leven op een manier die ervoor zorgt dat we deze pijn kunnen voorkomen. Waarbij we hierdoor steeds meer onszelf kwijtraken. Want hoe meer we gaan leven op een manier die andere mensen van ons verwachten. Hoe moeilijker het wordt om weer bij jezelf terug te komen. Doordat we vaak helemaal kwijt zijn wat nu eigenlijk echt bij ons past. En we hierdoor dus niet meer weten wie je nu eigenlijk echt bent. Met als gevolg dat het hierdoor erg lastig kan worden om nog bij jezelf terug te komen. Doordat je geen idee meer hebt wie jij nu eigenlijk echt bent.

Hoe kan je het beste jezelf weer vinden door je angst te overwinnen

Mag je dus last ervaren van jezelf kwijt zijn en angst. Dan is het dus belangrijk dat je eerst voor jezelf gaat waarnemen wat nu precies volgens jou door een ander zou kunnen worden afgewezen. Doordat vaak deze angst van afwijzing de kern is van het probleem die ervoor zorgt dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Waarbij het dus al erg goed kan helpen om voor jezelf aan te voelen wat je absoluut niet wilt laten zien aan andere mensen. Doordat je hier mogelijk een sterk gevoel van schaamte over ervaart. Met als gevolg dat we er dus alles aan gaan doen om dit te verbergen. En toch is het juist door eerlijk te worden over wat je verbergt door dit tocht echt te durven laten zien. Dat we hierdoor het voor jezelf makkelijker maakt om meer jezelf te zijn, doordat het gevoel schaamte je niet meer tegenhoudt.

Pas als je niet meer probeert je pijn te vermijden waar je bang voor voelt. Kan je pas ervaren dat deze pijn minder erg is dan je dacht. Dat je dus onnodig jezelf bang heb gemaakt.

Het probleem is alleen met angst dat deze vaak zo sterk kan zijn. Dat we hierdoor helemaal geblokkeerd raken. Waardoor het toch niet lukt om over ons gevoel van schaamte heen te komen. Zou je dus graag hieraan willen werken. Kijk dan voor jezelf waar je nu precies bang voor bent. En bedenk vervolgens iets wat erop lijkt, maar voor de helft zo eng is. Waardoor het dus makkelijker wordt om dit toch te gaan doen. Met als gevolg dat je comfort zone hierdoor groter wordt. Waarbij als je dan aan de vorige stap gewend bent. Het makkelijker wordt om de volgende stap te maken waarbij je hiervoor geblokkeerd voelde.

Wat maakt het dus belangrijk dat je eerst begint met kleine dingen te doen waar je voor schaamt. Waarbij als dit makkelijk wordt, je vervolgens naar de groter angst toe gaat. Waarbij je zal zien dat hoe minder bang je voelt om jezelf te durven laten zien. Dat je hierdoor minder geremd voelt om je echt zelf te zijn bij andere mensen. Waardoor het makkelijker wordt om jezelf ook echt weer terug te vinden.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • Als mens hebben we vaak de neiging om eerst bevestiging van een ander te vragen over wat we hebben gemaakt. Zodat we voor onszelf het gevoel durven toe te laten dat we er trots op zijn. Wat geeft aan dat we pas onszelf bij een ander durven te zijn op het moment dat deze jou op een positieve manier bevestigd.
  • De reden dat we onszelf kunnen kwijtraken komt vaak doordat we door ons gevoel van angst laten leiden. Waarbij dus steeds eerder voor kiezen om alles waar we voor schamen dit te willen vermijden. Dat dat we juist durven onszelf kwetsbaard op te stellen naar andere mensen.
  • Wil je dus graag weer jezelf terug vinden. Dan is het vooral belangrijk dat je zoveel mogelijk ruimte ervaart om jezelf te kunnen ontdekken. Waarbij het dus belangrijk is om zoveel mogelijk je angst te overwinnen die jou hierin tegenhoudt.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.