Denken dat iedereen over je praat

07/06/2020

denken dat iedereen over je praat

Denken dat iedereen over je praat ontstaat snel op het moment dat we ons ergens over schamen. Met als gevolg dat we hebben geprobeerd dit voor iedereen te verstoppen, maar die toch is ontdekt. Waardoor we al snel het idee krijgen dat iedereen over je praat over wat er fout is gegaan. Terwijl er eigenlijk helemaal niets fout met jou is, alleen gaan we dit snel denken doordat we ons eerder gaan bezig houden met de mening van andere door een sterk gevoel van groepsdruk. Mag jij dus vaak denken dat iedereen over je praat. Dan kan het volgende jou hier zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van denken dat iedereen over je praat

Op het moment dat er veel om ons heen gebeurd wat we niet kunnen verklaren. Doordat de mensen om ons heen opeens vreemde keuzes maken. Kan het al snel voorkomen dat je het lijkt alsof iedereen over je praat. En dat om die reden iedereen de keuze heeft gemaakt om anders met jou om te gaan. Of dat er iets heeft plaatsgevonden waar je erg over schaamt. Met als gevolg dat je in je hoofd allemaal gedachtes krijgt over wat mogelijk andere mensen daar over vinden. Waardoor we onszelf al snel gek kunnen maken over hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Het bijzondere is dat in de meeste gevallen dit erg meevalt, doordat we het vaak in ons hoofd veel erger kunnen maken dan het in het echt is. Met als gevolg dat we snel denken dat iedereen over je praat, terwijl dat eigenlijk wel meevalt.

Op het moment dat we in ons hoofd hebben bedacht waar we wel of niet aan horen te voldoen. Kunnen we vervolgens onszelf gek maken wat andere mensen van ons vinden als dit niet lukt.

Het bijzondere van onze gedachte is dat deze vaak probeert te verklaren wat er om ons heen gebeurd. Met op het moment dat er iets gebeurd waar we zelf veel moeite mee hebben. We vaak dit vanuit onze onzekerheid zoveel mogelijk proberen dit te verbergen. Waarbij op het moment dat wat we proberen te verstoppen toch naar buiten komt. We meteen bang worden wat andere mensen van ons vinden. En we dus meteen ook paniek gedachtes krijgen over dat alle mensen over jou praten.

Wat ontstaat vaak vanuit de angst van afwijzing, wat bij deze versterk wordt doordat je niet door een persoon wordt afgewezen, maar door een hele groep. Wat geeft dus aan dat we vooral snel dit soort gedachtes krijgen op het moment dat we onderdeel zijn van een groep waar bepaalde regels zijn vastgesteld waar je niet aan heb gehouden. Met als gevolg dat je het idee krijgt dat de groep tegen jou keert. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat je een erge fout heb gemaakt op je werk, waardoor je denkt dat al jouw collega’s over je praten. Of dat je door de zenuwen op school een presentatie helemaal heb verpest. Waardoor je denkt dat nu iedereen praat over hoe slecht je het heb gedaan. Waarbij je dus steeds terug ziet komen dat er iets niet lekker loopt waar je bang voor bent dat iedereen daar nu over praat.

Wat het over jou zegt dat je denkt dat iedereen over je praat

Het feit dat je denkt dat iedereen over je praat geeft aan dat je dus op dit moment ergens erg onzeker over voelt. Wat kan alleen ontstaan op het moment dat je meer bezig bent met wat ervan jou wordt verwacht. Dan dat je vooral leeft op de manier die voor jou goed voelt. Want mag jij alles doen vanuit een gevoel die voor jou klopt zonder oordeel. Dan zal het jou niet uitmaken of je een fout maakt of dat andere mensen vinden dat er iets mis met jou is. Vanuit de gedachte dat je eigen mening over jezelf belangrijk is dan die van andere mensen.

Want het is juist op het moment dat we de mening van andere mensen belangrijk gaan maken. Dat we hierdoor dus ook veel eerder onszelf ermee gaan bezighouden wat andere mensen van ons denken. Natuurlijk leven we in een maatschappij dat we afhankelijk zijn van andere mensen. Dat het dus fijn is als we op een goede manier met elkaar omgaan. In veel gevallen is het goed mogelijk dat we hier te veel in door gaan. Met als gevolg dat we onszelf helemaal kunnen kwijtraken in onze behoefte om gewaardeerd te worden door andere mensen. Waardoor we eerder onszelf bezig houden met hoe andere mensen ons waarderen. Dan dat we juist leven vanuit de manier die voor ons goed voelt.

In hoeverre laat jij je beïnvloeden door de mening van andere mensen. En wat maakt het dat je dit zo belangrijk vindt?

Want wat je snel ziet ontstaan is dat we het als mens nog erg lastig vinden om bij ons eigen standpunt te blijven op het moment dat we erg veel last krijgen van groepsdruk. Wat kan bijvoorbeeld ontstaan op het moment dat iedereen vindt dat je in god moet geloven, terwijl jij dat niet zo ervaart. Of dat iedereen vindt dat je op een linkse politieke partij hoort te stemmen, terwijl jij meer iets voelt bij rechtse politiek. Waarbij je dus steeds ziet terugkomen dat er vooral in de omgeving iedereen een sterke mening heeft over hoe je hoort te leven. Met als gevolg dat als het er ooit mag uitkomen dat jij daar een ander idee over hebt. Je hierdoor snel kan denken dat iedereen over je praat. Doordat je het idee krijgt dat iedereen op jou neerkijkt vanwege jouw andere mening in vergelijking met die van hun.

Wat je het beste kan doen als je denkt dat iedereen over je praat

Het probleem wat snel ontstaat is dat onze gedachte alles zoveel erger kunnen maken dan het eigenlijk is. Waardoor het snel kan voorkomen dat we onszelf kunnen kwijtraken in de fantasie van mogelijkheden. Waarbij we vaak door een gevoel van angst steeds verschrikkelijke mogelijkheden gaan bedenken. Tot op het punt dat we er overtuigd van raken dat iedereen de meest verschrikkelijkste dingen achter ons rug over ons zegt. Terwijl het bijzondere juist is dat de meeste mensen zich meer druk maken over wat jij van hun vindt, dan dat ze zich bezig houden met hun mening over jou.

Gedachtes zijn er altijd opgericht om problemen op te lossen. Het wordt alleen een nadeel op het moment dat we problemen bedenken die er niet echt zijn.

Andere mogelijkheid is dat je een grote fout heb gemaakt waar je bang voor bent dat andere mensen nu praten over hoe stom je bent geweest. Dat het goed mogelijk is dat andere mensen deze fout niet zo erg vinden omdat ze er op een stuk mildere manier naar kijken. Want in de meeste gevallen zijn we vaak veel strenger over ons eigen gemaakte fouten dan die van een ander. Wat dus wilt aangeven dat we onnodig onszelf druk maken wat ander mensen van ons denken. Wat dus aangeeft dat we vooral last ervaren van gedachtes die te ver  zijn doorgegaan tot op het punt dat deze niet meer klopt met de realiteit. En we dus onszelf onnodig kapot aan het maken zijn.

Wat maakt het dus belangrijk dat alles wat jij denkt over wat andere mensen mogelijk over jou zeggen. Dat dit vooral bij jouzelf plaatsvindt en dat het dus veel sterker is om voor jezelf te gaan oefenen hoe je hebt beste kan omgaan met negatieve gedachtes. Dan dat je vooral gaat bezig houden met wat jij kan doen om ervoor te zorgen dat andere mensen niet over jou praten. Waarbij je dus ook zal merken dat hoe milder je naar jezelf wordt. En dus ook echt het vertrouwen hebt dat jij er helemaal mag zijn zoals jij bent met alle fouten die je maakt. Dat je zelfs op een punt zal komen in je leven dat het je niet meer interesseert wat andere mensen over jou denken. Maar dat je vooral het vertrouwen in jezelf ervaart dat je het recht hebt om te leven vanuit wat voor jou goed voelt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we niet weten waar we aan toe zijn. Kan het snel voorkomen dat we onduidelijkheden zelf gaan invullen met onze gedachtes. Met als gevolg dat de kans groot is dat we met meest verschrikkelijke fantasieën bedenken die niet waar zijn.
  • Want op het moment dat we afhankelijk zijn van een groep. Wat kan zijn op je werk, familie of het dorp waar je in woont. Kan het snel voorkomen dat er een sterke groepsmening ontstaat waarvan je de druk voelt dat hieraan moet worden voldoen. Met als gevolg dat op het moment dat je open bent over het feit dat jij er anders tegen aan kijkt. Het hierdoor snel kan lijken dat iedereen over je praat.
  • Mag jezelf dus helemaal gek maken met gedachtes dat iedereen over je praat. Dan kan het erg goed helpen om vooral voor jezelf door te hebben dat dit maar gedachtes zijn. En dat het dus in de realiteit vaak erg meevalt. En zelfs al mag het zo zijn dat het wel zo is. Ben jij niet liever jezelf en dat iedereen over je praat, dan dat je steeds jezelf loopt te verstoppen voor andere mensen.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter met negatieve gedachtes kan omgaan. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Negatieve gedachte oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.