Negatief invullen voor een ander

07/02/2020

negatief invullen voor een ander

Negatief invullen voor een ander gebeurt snel op het moment dat we niet goed doorhebben wat de reden is dat de ander op een gekke manier reageert. Waarbij we dan vervolgens voor onszelf gaan proberen te verklaren wat de mogelijk reden zou kunnen zijn dat de ander zo reageert. Met als gevolg dat onszelf snel kunnen kwijtraken in negatieve gedachtes van mogelijkheden. Terwijl deze vaak niet kloppen, en ons alleen maar veel spanning geeft. Mag jij dus veel last ervaren van negatief invullen voor een ander. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Waarom we negatief invullen voor een ander persoon

Het komt vaak voor dat we niet goed doorhebben wat een ander persoon van ons wilt. Met als gevolg dat we hierdoor snel de neiging kunnen krijgen om voor onszelf in te vullen wat er nu precies afspeelt. Waarbij we hopen dat we op deze manier kunnen verklaren wat de reden is dat de ander zo reageert. Met name omdat het voor ons als mens belangrijk is dat we op een goede manier met elkaar omgaan. Doordat we erg afhankelijk zijn van elkaar steun op het moment dat het niet goed met ons gaat. Vanuit het idee dat als ik jou help, jij mij in de toekomst ook zal helpen.

Waardoor we het dus belangrijk vinden dat andere mensen ons aardig vinden. Met als gevolg dat op het moment dat iemand opeens vervelende reageert. We meteen dit op een negatieve manier gaan invullen dat het met ons heeft te maken. Terwijl het goed mogelijk is dat hier een andere reden achter zit. Waardoor we onszelf voor de gek gaan houden, doordat we negatief invullen voor een ander wat de mogelijke reden is dat deze zo reageert.

Alles wat we bedenken over de ander is in de realiteit altijd minder erg dan we het in ons hoofd maken.

Het negatief invullen voor een ander persoon ontstaat snel op het moment dat we niet kunnen verklaren waarom de ander zo reageert. De reden dat we hier zoveel moeite mee hebben komt vanuit ons oude overlevingsmechanisme. Waarbij het erg belangrijk was om samen sterk te staan tegenover alle gevaren die op jullie af kunnen komen. Vanuit het idee dat je samen op deze manier beter kan overleven. Waarbij bijvoorbeeld als er een persoon wegvlucht voor gevaar. Meteen de hele groep ook in paniek raakt en hierdoor meegaat in het gedrag van het persoon dat wegvlucht. Waarbij je dus ziet dat we als mens erg sterk op elkaar kunnen reageren om te overleven.

Wat betekend dus dat op het moment dat een ander een reactie vertoond. Dit meteen invloed heeft op hoe jij je voelt. Doordat als een ander bijvoorbeeld zich bang gedraagt, je meteen zelf dit gevoel van de ander gaat overnemen. Het is met name op het moment dat we een gevoel van de ander overnemen. Maar we niet vanuit onze gedachte kunnen verklaren wat nu precies de reden is van dit gevoel. Dat we hierdoor snel de neiging krijgen om voor onszelf dit gevoel te proberen te verklaren. Waarbij we ons dan helemaal gek kunnen piekeren over de mogelijkheden waarom we dit gevoel ervaren.

De reden dat alles vanuit je hoofd te proberen te verklaren geen zin heeft

Het is goed mogelijk dat bijvoorbeeld de ander iets heeft meegemaakt waardoor deze zich anders is gaan voelen. Waarbij je hiervoor altijd wel fijne gesprekken had met de ander. Terwijl het goed mogelijk is dat de gesprekken nu anders zijn doordat de ander zich moe of gestrest voelt. Met als gevolg dat de ander zeer kortaf en afstandelijk kan overkomen. En dus hierdoor ook niet aangeeft waarom hij zich zo gedraagt. Omdat hij behoefte heeft aan rust en dus zoveel mogelijk alleen wilt zijn. En het gesprek met jou zo snel mogelijk wilt eindigen zodat hij weer weg kan gaan. Wat kan heel verwarrend overkomen op het moment dat jij niet begrijpt waarom de ander zo reageert. Met als gevolg dat je negatief gaat invullen wat de mogelijke reden zou kunnen zijn.

Het bijzondere is dat we als mens nog redelijk vanuit onze empathie gevoel kunnen waarnemen wat een ander voelt. Waardoor we op een gevoelsniveau waarnemen wat een ander van ons nodig heeft om zich weer beter te voelen. Wat je heel erg ziet ontstaan in onze westerse maatschappij is dat we steeds meer vanuit onze gedachtes zijn gaan leven. Waarbij kennis belangrijker word gevonden dan ons gevoel. Waardoor we dus ook de nadruk zijn gaan leggen op hoe vanuit onze gedachtes we het best onze problemen kunnen oplossen. Terwijl dat totaal niet werkt op het moment dat je met andere mensen omgaat. Doordat je wel kan aanvoelen wat erop dat moment bij een ander afspeelt. Maar je niet telepathisch kan waarnemen wat een ander denkt. Met als gevolg dat het dus totaal zinloos is om te proberen vast te stellen wat er in het hoofd van een ander afspeelt.

Als mens zijn we niet telepathisch, maar wel empathisch. Wil je dus de ander begrijpen. Dan kan je dat beter doen vanuit je gevoel, dan vanuit je gedachte.

Het is vooral doordat we zo graag willen begrijpen wat een ander denkt. Dat dit vaak alleen maar tot meer frustratie leidt. Doordat we maar blijven invullen wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn dat de ander afwijkend gedrag vertoond. Waarbij we snel als mens meteen er vanuit gaan dat er iets erg vervellend afspeelt. Waarbij we gek genoeg bijna altijd bedenken dat het met ons te maken heeft. Dat wij dus iets verkeerds hebben gedaan waardoor het andere persoon opeens anders is gaan gedragen. Met als gevolg dat we vooral erg negatief over onszelf kunnen worden. Doordat we redenen gaan bedenken over wat we mogelijk fout hebben gedaan. Vanuit de hoop dat als we erachter kunnen komen wat er is gebeurd. Dat we dan de mogelijke stappen kunnen maken om de relatie met de ander op een positieve manier weer te herstellen.

Hoe de angst voor afwijzing onze invulling beïnvloed

De redenen dat we negatief invullen voor een ander komt doordat we bang zijn om door de ander te worden afgewezen. Waarbij we hopen deze afwijzing te voorkomen doordat we waarschijnlijk al een vorm van afwijzing van de ander hebben gekregen. Waarbij we deze niet konden verklaren, met als gevolg dat we voor onszelf zijn gaan invullen op een negatieve manier wat hier de reden van zou kunnen zijn. Want het feit dat je al bezig bent met in te vullen wat een ander denkt. Geeft aan dat je het schijnbaar belangrijk vindt wat een ander van jou denkt. Waarbij als dit dan niet duidelijk is we snel angst kunnen ervaren over waar we aan toe zijn met een ander. En we dus hopen dat als we het kunnen invullen met een goede reden die voor ons klopt. Dat we tenminste voor onszelf de rust ervaren dat we weten wat er tussen jullie afspeelt.

Het is onze angst voor afwijzing die probeert te voorkomen dat een ander vervelend reageert. Wat maakt het vrij lastig op het moment dat het niet duidelijk is waarom iemand jou afwijst.

Want wat je namelijk ziet bij angst voor afwijzing, is dat we een sterke behoefte hebben om een ander te willen begrijpen. Zodat we ons veilig voelen met een ander, doordat we weten wat we van een ander kunnen verwachten. Op het moment dat jij het idee hebt dat alles goed zit tussen jullie. Waarbij dan vervolgens de ander gedrag gaat vertonen die jij niet kan verklaren. Zorgt dit ervoor dat we in paniek raken door onze angst dat we niet meer weten wat er gaat gebeuren. Waarbij we vaak weer de controle over de situatie willen terug pakken. Door weer het overzicht te krijgen wat er nu eigenlijk echt gebeurd. Maar zoals ik eerder aangaf is het onmogelijk om in hoofd van een ander te kijken. En op deze manier waar te nemen wat nu precies de ander denkt, wat dus de reden is dat hij zo reageert.

Waarom het zo belangrijk is om de verantwoordelijkheid bij de ander te laten

Mag jij dus last ervaren van dat je erg veel spanning ervaart van een ander, doordat deze gedrag vertoont die je niet kan verklaren. Dan is het belangrijk om voor jezelf te realiseren dat je dit ook nooit zal weten tenzij je het aan de ander vraagt. Wat maakt het dus belangrijk om voor jezelf te realiseren dat alle gedachtes die jij over de ander hebt niet waar zijn. Doordat de kans goed mogelijk is dat jouw fantasie alles veel groter maakt dan het eigenlijk is. Dat je waarschijnlijk ook alles wat er gebeurd teveel op jezelf betrekt. Met als gevolg dat er de kans ontstaat dat je erg negatief over jezelf gaat worden, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Wat betekend dus dat op het moment dat je gaat negatief invullen voor een ander. Dat jezelf eigenlijk kwijtraakt in een negatieve fantasie die niet waar is en waar je alleen maar last van ervaart. Wat maakt het dus ook belangrijk dat je vooral voor jezelf realiseert dat alles wat jij denkt het hierbij goed mogelijk is dat dit niet echt is. Dat jezelf dus onnodig gek aan het maken bent.

Wat maakt het dus ook de eerste stap om je eigen gedachtes niet te serieus te nemen. Dat je dus voor jezelf realiseert dat alles wat jij negatief invult voor een ander niet de waarheid hoeft te zij. Doordat het maar jouw gedachte zijn, maar niet wat er nu echt feitelijk gebeurd. Waarbij het dus ook de tweede stap is om toch echt te gaan vragen aan de ander wat er nu precies afspeelt. Waarbij je dan pas ook het antwoord weet over wat je probeert in te vullen voor een ander.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Op het moment dat je teveel invult wat een ander nodig heeft. Neem je de verantwoordelijkheid van iemand anders weg. Terwijl het wel degelijk nog steeds de verantwoordelijkheid blijft van de ander.

Mag het zo zijn dat de ander jou niet het antwoord geeft wat jij nodig hebt om duidelijkheid te krijgen. Dan is het vooral belangrijk om voor jezelf te realiseren dat jij er alles aan heb gedaan om ervoor de ander te zijn. Dat het vanaf dat moment ook niet meer jouw verantwoordelijkheid is waarom de ander op een onduidelijke manier reageert. Doordat jij er alles aan heb gedaan om de ander te willen helpen. Als de ander dan niet hier voor openstaat is het zinloos om nog meer energie te besteden aan wat de reden zou kunnen zijn. En hoe jij het beste met dit kan omgaan. Door het vooral bij de ander te laten, dan dat je hiervoor nog langer de verantwoordelijkheid op je neemt.

Het is pas op het moment dat je stop met de verantwoordelijkheid op jezelf te nemen. Door voor een ander in te vullen wat de reden zou kunnen zijn. Dat je hierdoor voor jezelf de mogelijkheid creëert om het ook echt van je af te kunnen zetten wat de reden is dat een ander zo reageert. Waardoor je dus ook stopt met negatief invullen voor een ander. En je dus meer rust voor jezelf ervaart doordat je hier niet meer druk over maakt.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als mens gaan we snel invullen voor de ander waarom iemand zo reageert, op het moment dat we niet kunnen verklaren wat er gebeurt. Met als gevolg dat we erg gespannen kunnen raken over hoe we nu met situatie om moeten gaan. Waardoor we vanuit onze gedachtes proberen in te vullen wat we moeten doen.
  • Op het moment dat we niet zeker weten wat nu de reden zou kunnen zijn dat de ander op een gekke manier reageert. Kan onze fantasie al snel hier een invulling aan geven, die vaak nog veel erger is dan de realiteit. Wat maakt het belangrijk dat je de gedachtes die ontstaan door in te vullen wat een ander doet. Deze niet al te serieus te nemen, doordat je hierdoor alleen maar meer gek laat maken.
  • Wat maakt belangrijk dat je niet teveel de verantwoordelijkheid op je neemt waarom iemands anders gek reageert. Door vooral aan hun te vragen wat hiervan de reden is. Waarbij als je dan niet het antwoord krijgt die voldoende voor jou is. Dat je voor jezelf bewust de stap maakt om afstand van deze verantwoordelijkheid te nemen. Waardoor jezelf ook niet meer gek laat maken door steeds in te vullen wat er aan de hand is. Doordat dit de verantwoordelijkheid is van de ander en niet van jou.

Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.