Ik heb stress maar weet niet waarom

16/05/2020

ik heb stress maar weet niet waarom

Ik heb stress maar weet niet waarom is een vraag die we snel krijgen op het moment dat ons leven zonder enige reden opeens erg zwaar begint te worden. Met als gevolg dat we erg in verwarring kunnen komen wat er nu is verandert wat voor stress zorgt. Doordat de kans groot is dat er niet zoveel is verandert als in de periode daarvoor, toen je geen stress ervaarde. Mag jij dus afvragen, ik heb stress maar weet niet waarom. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

De vraag: Ik heb stress maar weet niet waarom

In ons dagelijks leven kan het snel voorkomen dat we opeens zomaar stress ervaren terwijl we geen idee hebben waardoor dat komt. Met name doordat we elke dag precies hetzelfde doen wat we hiervoor deden dat geen stress gaf. Wat maakt het moeilijk om te bepalen wat nu precies de oorzaak is dat je nu wel opeens stress ervaart. Waardoor we voor onszelf al snel gaan bedenken: Ik heb stress maar weet niet waarom en hoe kom ik erachter wat de reden is dat dit is ontstaan.

Waarbij de kans groot is dat we snel in de verkeerde richting naar oplossingen gaan zoeken. Door bijvoorbeeld te denken dat als we maar genoeg rust nemen dat de stress dan wel weggaat. En natuurlijk kan uitrusten erg goed helpen bij stress. Het nadeel hiervan is dat je dan meer bezig bent met de symptomen te verminderen. Dan dat je echt voor jezelf erachter komt wat nu precies de kern is waarom je stress ervaart.

Op het moment dat je aan symptomen gaat werken, zal je dit de rest van je leven moet blijven doen. Terwijl op het moment dat je het probleem tot op de kern oplost, kom je echt van de stress af.

Want op het moment dat jezelf afvraagt, ik heb stress maar weet niet waarom. Geeft dit aan dat de kans groot is dat de reden die jouw stress geeft vanuit onbewust gedrag is ontstaan. Waarbij het erg weinig zin heeft om dan heel bewust te gaan kijken met de kennis die je nu hebt wat hiervan de reden zou kunnen zijn. Doordat de kans juist groot is dat de stress is ontstaan door iets wat je juist helemaal niet van jezelf doorhebt. En je het dus ook niet van tevoren van jezelf had kunnen weten wat hier de reden van zou kunnen zijn. Wat maakt het juist belangrijk om voor jezelf op een zoektocht te gaan naar wat jij allemaal onbewust doet wat mogelijk stress kan geven. Door steeds bewuster van jezelf te worden, waarbij je dus ook steeds meer inzichten krijgt over wat er bij jou plaatsvindt.

Wat is nu precies onbewust gedrag die mogelijk stress geeft

Want wat je namelijk ziet bij ons als mens is dat we de neiging hebben om alles wat we vaak herhalen steeds meer vanuit een routine te doen. Waarbij we dit steeds makkelijker beginnen te vinden, met als gevolg dat we steeds minder gaan nadenken over wat we doen. Want zoals je dat bijvoorbeeld ziet met fietsen Kan je voorstellen dat de eerste keer dat je op een fiets gaat zitten, vindt je het nog heel eng. En ben je dus nog heel bewust bezig hoe alles werkt omdat je niet ervan af wilt vallen. Waarbij hoe vaker je oefent met fietsen, hoe makkelijk en onbewuster je dit gaat doen. Tot op het moment dat je spontaan zonder er bij na te denken zo op de fiets springt en meteen wegrijdt zonder er bij stil te staan welke bewegingen je maakt.

Op het moment dat we een manier gevonden hebben van leven die bij ons past. Gaan we hier steeds meer een routine van maken. Wat kan nog erg lastig worden op het moment dat deze routine niet meer bij jouw past.

Ditzelfde principe zie ook met onbekende stressklachten. Doordat bijvoorbeeld de kans groot is dat je werk al voor een erg lange tijd doet. Waardoor de meeste handelingen erg onbewust zijn geworden. Terwijl het nog steeds goed mogelijk is dat er iets is verandert op het werk wat stress geeft. Zoals bijvoorbeeld dat het erg druk is geworden waardoor je harder moet gaan werken om alle deadlines te behalen. Of misschien juist dat je stress ervaart door familie of vrienden. Doordat deze in een moeilijke periode zitten, waardoor jij mee wordt genomen in hun energie.

De reden dat je stress ervaart kan soms heel subtiel zijn, waarbij er maar kleine veranderingen in ons dagelijks leven hoeven plaats te vinden om hier last van te ervaren. Alleen hebben we vaak deze niet door doordat we zo sterk in een routine leven dat we deze niet hebben waargenomen als een reden waar we last van ervaren. Want iedereen in deze wereld is anders, wat betekend dus ook dat de reden waar we stress van ervaren hierdoor erg kunnen verschillen. Wat maakt het lastig als jij wel ergens stress van ervaart en jouw collega’s dan bijvoorbeeld weer niet. Met als gevolg dat we gaan bedenken dat als ander mensen nergens last van ervaren. Dan zou jij hier ook geen last van moeten hebben. Terwijl het goed mogelijk is dat dit wel degelijk de reden is dat jij stress ervaart.

De reden waarom stress zo ontzettend onduidelijk kan zijn

Want stress komt eigenlijk op iets heel simpels neer, namelijk dat stress is een gevoel van angst die niet meer weggaat. Wat zie je bijvoorbeeld mooi op het moment dat je een deadline hebt. Waarbij het gevoel van angst continue aanwezig is totdat de deadline is behaald. Wat geeft dus aan dat op het moment dat jij afvraagt, ik heb stress maar weet niet waarom. Dat erop dat moment iets in jouw leven afspeelt wat jouw een gevoel van continue angst geeft.

Normaal zou je hieraan kunnen gaan werken waardoor de reden van angst verdwijnt en je dus ook van je stress af komt. Op het moment dat je niet weet waar dat angst of stress vandaan komt, wordt het hierdoor erg lastig. Wat maakt het belangrijk om eerst door te krijgen wat nu precies de reden is dat je angst ervaart. Wat kan al iets heel simpels zijn zoals dat je zorgen maakt over je familie of vrienden. Of dat er op dit moment iets in jouw dagelijks leven afspeelt wat spanning geeft.

De reden dat we angst ervaren is voor iedereen anders. Wat geeft aan dat de reden dat je stress ervaart sterk per persoon kan verschillen.

Want we krijgen vaak geen stress door wat we doen, maar vanuit welk gevoel we dit doen. Wat mag jij bijvoorbeeld een hele leuke baan hebben. Dan zal je het helemaal niet erg vinden om hard te moeten werken doordat je het je zoveel plezier geeft. Het wordt pas stressvol op het moment dat er een verandering plaatsvindt op je werkt die een gevoel van angst geeft. Wat kan bijvoorbeeld zijn onzekerheid over je baan, problemen met een collega of dat het steeds lastiger wordt vanwege je leeftijd.

Deze factoren kunnen heel subtiel ontstaan waardoor je ze pas later echt begint op te merken op het moment dat ze echt te zwaar beginnen te worden. Wat geeft dus ook aan dat op het moment dat je afvraagt, ik heb stress maar weet niet waarom. Dat er waarschijnlijk al kleine subtiele veranderingen in jouw leven plaatsvinden die je stress geven vanuit de angst of het wel goed komt.

Hoe kan je dus het beste erachter komen waarom je stress ervaart

Waar je dus eerst mee wilt beginnen is voor jezelf vast te stellen hoe jouw leven erop dit moment uitziet. Doordat de kans groot is dat je de reden van stress over het hoofd heb gezien. Wat kan al snel gebeuren op het moment dat het ontstaat door iets wat voor jou als zo onbelangrijk wordt waargenomen. Dat hierdoor snel de kans ontstaat om dit niet als een probleem serieus te willen nemen. Want daar komt nog bij dat we snel als mens voor onszelf bedenken wat nu wel zwaar is en waar je nu niet over moet moeilijk doen. Met als gevolg dat zo erg streng naar onszelf kunnen zijn, dat we iets niet als een probleem mogen zien. Wat maak het belangrijk als eerste stap om minder streng te kijken bij alles wat erop dit moment in jouw leven plaatsvindt.

Pas als je weet waar je last van ervaart, kan je pas beginnen met het werken aan de oplossing.

Het is juist door weer bewust te gaan waarnemen wat jij doet. Door niet meer alles vanuit een routine te willen doen, waarbij je hier nauwelijks bij nadenkt. Maar dat juist weer erg bewust raakt van alles wat erbij jouw afspeelt. Dat je hierdoor zal merken dat het stuk makkelijk wordt om erachter komen wat jou nu precies stress geeft. Met als gevolg dat je hierdoor tenminste de reden weet waar dit gevoel vandaan komt. Want op het moment dat je weet wat het probleem is, wordt het hierdoor ook zoveel makkelijker om aan dit probleem te gaan werken. Waardoor je zal merken dat het een stuk makkelijker wordt om van je stress af te komen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als mens kunnen we snel in ons leven in routines terecht komen waardoor we niet meer bewust zijn over wat we doen. Wat maakt ons leven makkelijker op het moment dat deze routines voor ons werken. Maar gaat juist veel stress op het moment dat er kleine veranderingen plaatsvinden waar we last van ervaren.
  • Stress is een gevoel van angst die niet meer weggaat. Wat geeft dus aan dat op het moment dat je stress ervaart, maar geen idee hebt waardoor dit komt. Dat erop dat moment iets in jouw leven moet plaatsvinden waar je angstig over voelt.
  • Wat maakt het belangrijk om een stuk bewuster van jezelf te worden. En op deze manier sterker te gaan waarnemen wat jij allemaal per dag meemaakt wat jouw stress zou kunnen geven.

Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.