Ik word gek van mijn gevoelens

28/10/2019

ik word gek van mijn gevoelens

Ik word gek van mijn gevoelens ontstaat snel op het moment dat we zoveel tegelijkertijd van binnen ervaren. Dat het allemaal net iets teveel wordt, met als gevolg dat we steeds meer gek worden van ons gevoel. Met name doordat sommige gevoelens zo heftig kunnen zijn. Dat het moeilijk wordt om nog op een goede manier met deze om te gaan. Mag jij dus de vraag hebben, ik word gek van mijn gevoelens. Dat kan volgende artikel jou zeker helpen…

Inhoud

Het probleem: Ik word gek van mijn gevoelens

Gevoelens zijn juist heel belangrijk, doordat deze aangeven wat wij nodig hebben. Of dat we juist een ontzettend gevoel van plezier krijgen op het moment dat we iets leuks doen. Sterker nog, waarschijnlijk dat we met heel veel dingen zouden stoppen als het geen gevoel van plezier zou geven. Want je bijvoorbeeld niet doorgaan met roken als nicotine je niet een heel fijn gevoel gaf. Waarbij je dus ziet dat we vaak slechte gewoontes in stand houden omdat deze ons een fijn gevoel geven.

De andere kant bestaat natuurlijk ook. Waarbij we vooral veel pijn of spanning ervaren. Waar we natuurlijk het liefst vanaf willen, maar dit helaas niet altijd lukt. Vooral als dit te lang aanhoudt kunnen we snel de gedachte krijgen, ik word gek van mijn gevoelens. Doordat deze zo sterk aanwezig zijn, dat je hierdoor na een tijd er helemaal gek kan worden om deze steeds te ervaren.

Als mens ervaren we het liefst de hele dag fijne gevoelens. En vermijden we het liefst zoveel mogelijk de negatieve. Terwijl beide gevoelens onderdeel zijn van wie wij zijn.

Op het moment dat je een duidelijk gevoel heb waar je last van hebt. Dat kunnen we er nog redelijk mee omgaan op het moment dat we weten waar het vandaan komt. Zoals bijvoorbeeld wanneer je verkouden bent. Waarbij je van jezelf weet dat deze weer na een week voorbij is. Waarbij het natuurlijk heel irritant voelt om deze te hebben. Maar we er minder gek van worden doordat we weten dat het binnenkort weggaat. En we ons dus minder gek laten maken over waar het vandaan komt en hoe lang het duurt.

Want een van de redenen dat we gek kunnen worden van onze gevoelens. Komt doordat we niet weten wanneer deze weer weggaan. Met als gevolg dat we in paniek kunnen raken als ons geduld begint op te raken. Waardoor we steeds meer opzoek gaan naar de oplossing die maar niet lijkt te komen.

Hoe je het beste met je gevoel kan omgaan

De eerste tip die ik je dus ook wil geven op het moment dat je gek wordt van je gevoelens. Is blijven het geduld met jezelf te hebben dat deze gevoelens er zijn. Wat kan zeer moeilijk worden op het moment dat alles hierdoor als een eeuwigheid begint voelen van pijn die nooit ophoudt. Wat ik vaak merk bij mensen met wie ik praat is dat gevoel een aanwijzing is dat er iets mis is in hun leven. Dat pas wanneer ze hier ook echt mee aan de slag gingen. Ze dan pas ook echt van het nare gevoel afkomen.

Wat leidt tot vraag, van welke gevoelens heb je op dit moment zoveel last. En wat probeert dit gevoel jou nu precies te vertellen. Je kan je voorstellen dat wanneer jij een gevoel van honger hebt. Je lichaam hiermee probeert aan te geven dat het tijd wordt om te gaan eten. Het is alleen omdat je hier niet naar luistert, dat dit gevoel steeds sterker wordt. Met als gevolg dat je hierdoor je steeds meer gek laat maken door dit gevoel.

Het probleem is alleen dat we het vaak niet door hebben wat ons gevoel ons nu precies probeert te vertellen. Want zoals ik hiervoor aangaf met honger is dit vaak nog vrij duidelijk. Maar met de meer ingewikkelde gevoelens wordt het al snel een stuk moeilijker om te bepalen wat we nodig hebben. Met name doordat de kans groot is dat we meerdere gevoelens tegelijkertijd hebben. Waarbij deze gevoelens elkaar steeds afwisselen. Met als gevolg dat je hier helemaal gek van kan worden. Doordat je niet meer weet wat jij wilt. Doordat je bijvoorbeeld over een keuze steeds weer een ander gevoel hebt.

Hoe meer gevoelens je tegelijkertijd ervaart. Hoe meer jezelf gek kan maken, doordat niet meer weet wat je ervaart.

Dit is ook een van de reden dat nare gevoelens niet meer weggaan. Doordat we niet weten wat we willen. Of dat we wel een idee hebben, maar dat dit idee steeds verandert doordat we er steeds een ander gevoel over ervaren. Dit zie je bijvoorbeeld heel snel gebeuren op het moment dat je een probleem hebt die jou een pijnlijk gevoel geeft. En misschien weet je dan ook wel hoe je dit het moet oplossen. Maar durf je hier niet aan te beginnen doordat je te bang bent dat alles nog erger wordt. Met als gevolg dat je er niet aan begint om dit probleem op te lossen.

Je kan voorstellen dat op het moment dat jij vastzit tussen een gevoel van pijn tegenover het gevoel van angst. Dat je hierdoor jezelf helemaal gek kan maken. Doordat je steeds geen keuze kan maken om de pijn te accepteren zoals deze is. Of toch er wel te voor te kiezen om deze angst te overwinnen.

Wat gevoelens nu precies aan ons vertellen

Een van de redenen dat we zo gek kunnen worden van onze gevoelens. Komt doordat we niet weten wat we willen. Doordat we steeds hierover een ander gevoel hebben. Of dat we het wel weten alleen durven we het niet. Met als gevolg dat we erg negatief over onszelf kunnen worden waarom het ons niet lukt verder te komen. Waardoor we vervolgens een sterk gevoel van frustratie over onszelf kunnen krijgen. Waarbij dit gevoel alleen maar toevoegt aan ons gevoel van dat we gek worden van alle gevoelens.

Elk gevoel ontstaat vanuit een behoefte. Waarbij dit gevoel pas weggaat als hieraan wordt voldaan.

Belangrijk is dus vooral te realiseren dat gevoelens zijn signalen van het lichaam die aangeven wat jij nodig hebt om gezond te blijven. Wat betekend dat op het moment dat jij pijn voelt er dus op dat moment iets niet goed zit waardoor dit gevoel is ontstaat. Mag jij dus helemaal gek worden van je gevoelens. Probeer dan eens voor jezelf te kijken wat de reden is dat je dit gevoel ervaart. Wat je mogelijk kan doen om van deze af te komen, door beter voor jezelf te zorgen.

Je zal merken dat als je eenmaal door hebt welke behoefte achter dit gevoel zit. En je hier ook uiting aangeeft. Dat deze gevoelens een stuk minder worden. Waardoor je ook een stuk minder gek wordt van je gevoelens.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we een gevoel kunnen verklaren. Wordt het al een stuk makkelijker om met deze om te gaan. Met als gevolg dat we hier ook veel minder snel ons gek laten maken door het gevoel.
  • Gevoel is vaak een signaal van je lichaam dat er iets mis is. Waarbij er een bepaalde behoefte is ontstaan waar niet aan word voldaan. Zoals bijvoorbeeld het gevoel van honger dat steeds erger wordt omdat je dit onderdrukt.
  • Mag je dus helemaal gek worden van je gevoelens. Dan is het belangrijk om voor jezelf te realiseren wat deze gevoelens precies jou proberen te vertellen. En voor jezelf te kijken hoe je hier beter uiting aan kan geven. Door op zo een manier dat deze gevoelens minder heftig worden.

Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.