Ik trek me alles te veel aan

13/06/2020

ik trek me alles te veel aan

Ik trek me alles te veel aan is een probleem die we snel ervaren op het moment dat we ergens last van krijgen terwijl we van onszelf vinden dat het eigenlijk wel meevalt. Met als gevolg dat we eerder hierdoor alle negatieve gevoelens gaan onderdrukken dan dat we deze serieus nemen. Wat er uiteindelijk tot leidt dat je steeds meer stress kan gaan ervaren van de situatie. Mag jij je dus afvragen, ik trek me alles te veel aan en ik weet niet hoe ik hier het beste mee om kan gaan. Dan kan het volgende hier zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik trek me alles te veel aan wat er om mij heen gebeurd

Het kan goed voorkomen dat je bij jezelf merkt dat je vaker ergens gevoelig voor bent dan andere mensen. Met als gevolg dat je erg aan jezelf kan gaan twijfelen of dit er wel mag zijn. Met name doordat we erg streng naar onszelf kunnen worden op het moment dat andere mensen hier geen last van ervaren. Waarbij we hierdoor bepalen dat het normaal is om dit niet te voelen. En dat we dus ook niet hierover horen te klagen. Het nadeel is alleen dat we hierdoor een gevoel gaan onderdrukken waar we toch last van ervaren die maar niet weggaat. Met als gevolg dat we bedenken, ik trek me alles te veel aan en hoe kan ik daar beter mee omgaan.

Op het moment dat je zegt dat je iets te veel doet, zit hier vaak al een waardeoordeel aan dat je het dus minder zou moeten doen.

Want de grote fout die we maken is dat we denken dat we als mens allemaal hetzelfde zijn. Terwijl er nog best wel grote verschillen kunnen zijn in bijvoorbeeld onze karakter eigenschappen, behoeftes en gevoeligheid. Wat geeft aan dat het goed mogelijk is dat je ergens moeite mee kan hebben wat voor andere mensen wel meevalt. Maar dat dit voor jou wel als zwaar wordt ervaren. Wat maakt het lastig op het moment dat je niet goed door hebt wat bij jou past. Waardoor we als snel vanuit onze gedachtes gaan bepalen wat je hoort te doen omdat iedereen dat zo doet. In plaats van dat je juist voor jezelf waarneemt wat voor jou werkt.

Wat het over jou zegt dat je alles harder ervaart dan andere

Want mag je vaak het probleem ervaren van, ik trek me alles te veel aan. Dan wilt dit dus aangeven dat hier een oordeel onder zit. Wat is namelijk dat je vindt van jezelf dat je het probleem wat je ervaart jou te veel laat beïnvloeden. Waarbij er dus vaak een oordeel onder zit dat je hier eigenlijk geen last van mag ervaren, terwijl je dat wel doet. Wat kan om twee reden ontstaan, wat is namelijk dat je een erg gevoelig persoon bent die als snel wordt geraakt door alles om je heen. Of dat je juist erg streng naar jezelf bent, waarbij je dus steeds je gevoel probeert te onderdrukken met gedachtes over dat je nergens last van mag ervaren.

Het is vaak onze strengheid die beoordeelt dat we ons ergens te veel van aantrekken, waarbij we dan vervolgens oordelen dat het niet zo mag zijn.

Wat geeft aan dat op het moment dat je moeite ervaart met wat er om jou heen gebeurd. Wat kan bijvoorbeeld zijn dat je moeite ervaart met de emoties van andere mensen, of dat je eerder onrustig kan worden van je omgeving dan andere mensen of dat je erge moeite ervaart met hoe andere mensen met jou omgaan. Dat je dus hierbij zal merken dat dit erg veel over jou zegt over wie jij bent als persoon. Doordat de kans goed mogelijk is dat er nu op dit moment iets niet goed verloopt in de omgang met andere mensen. En we vaak hierdoor veel eerder de reacties van andere mensen persoonlijk gaan nemen. Met als gevolg dat je deze reactie erg pijnlijk kan ervaren. Terwijl de ander vindt dat je het niet zo persoonlijk moet aantrekken.

Op het moment dat we iets meemaken met andere mensen waar we moeite mee ervaren. Kunnen we snel in de verwarring worden gebracht op het moment dat de ander ermee omgaat alsof het wel meevalt. Waardoor we dus vaak door de ander worden beïnvloed over onze mening over in hoeverre ons gevoel hierbij klopt. Want het is met name op het moment dat we met een pijnlijk gevoel zitten waarvan we zelf vinden dat deze er niet hoort te zijn. Doordat bijvoorbeeld de ander aangeeft dat alles wel meevalt. Dat we hierdoor de strengheid naar onszelf kunnen ontwikkelen dat ons gevoel er niet mag zijn. Vanuit de gedachte dat we alles te zwaar aantrekken, terwijl het allemaal wel meevalt.

Wat je het beste kan doen op het moment dat je alles te veel aantrekt

Het feit dat je al voor jezelf waarneemt dat je alles erg aantrekt. Geeft aan dat je met een sterk gevoel zit waar je last van ervaart. Waar je dus ook recht op hebt om in te worden begrepen. Want hoe klein het ook maar mag zijn waar je last van ervaart. Het feit dat je er last van ervaart zegt al voldoende over jou. Wat is namelijk dat je ergens moeite mee hebt en dat dit dus aangeeft dat het voor jou niet goed voelt om zo verder te gaan. Wat kan nog heel lastig voor jezelf worden om hier eerlijk in te zijn. Doordat we al zo snel vanuit onze strengheid dit gaan onderdrukken met gedachtes zoals, dit is allemaal zo minimaal dat het wel meevalt. Maar als jij hier last van ervaart, dan is dit toch wel iets wat je voor jezelf serieus zal moeten nemen.

Hoe eerlijker je met jezelf bent over wat jij ervaart zonder oordeel. Hoe makkelijker het wordt om met het gevoel om te gaan wat je op dat moment ervaart.

Wat maakt het belangrijk om eerlijker met jezelf te worden dat je ergens last van ervaart. Want zolang je steeds erg streng naar jezelf toe blijft dat je ergens geen last van mag ervaren, omdat andere mensen dat ook niet doen. Hou je eigenlijk op deze manier het probleem in stand. Waarbij het dus al erg goed wil helpen om voor jezelf te realiseren dat iedereen anders is in zijn gevoeligheid over wat er op jou afkomt. En dat er dus ook helemaal niets mis mee is als je ergens eerder last van ervaart dan andere mensen. Waarbij het dus al erg goed kan helpen om het oordeel over jezelf minder zwaar te maken. En juist meer te accepteren dat alles wat bij jou plaatsvindt, dat er mag zijn zonder oordeel.

Want vaak kom je niet verder als je niet eerst eerlijk wordt met jezelf over wie jij bent. En mag het dus zo zijn dat jij een erg gevoelig persoon bent die alles veel eerder aantrekt dan andere mensen. Dan is dit wie jij bent, en heeft het dus weinig zin om hiermee in gevecht te gaan. Sterker nog, het is juist dit gevecht met jezelf dit het zo zwaar kan maken. Doordat je hierdoor steeds iets bij jezelf ervaart wat er niet van jou mag zijn. Wat maakt het dus ook zo belangrijk dat je juist volledige acceptatie hebt dat je eerder wat aantrekt van een situatie dan andere mensen. Dat dit is wie jij bent, dat daar helemaal niets mis mee is. En je dus ook zal merken dat je vervolgens ook steeds makkelijker om zal kunnen gaan met deze gevoelens.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat je van jezelf vindt dat je alles te veel aantrekt. Geeft dit aan dat je met een sterk oordeel zit over wat je voelt. Waarbij we vaak met onze gedachtes dit gevoel erg streng kunnen beoordelen als iets wat er niet mag zijn.
  • Het is met name op het moment dat we te veel worden beïnvloed door andere mensen dat we hierdoor kunnen gaan twijfelen over onze eigen gevoelens. Vanuit het idee dat als de ander zegt dat het wel meevalt. We hierdoor het idee krijgen dat we er dus ook geen last van horen te ervaren.
  • Wat maakt het dus ook zo belangrijk om juist voor jezelf door te hebben wie jij bent. Waarbij als je dan voor jezelf heb vastgesteld dat je een erg gevoelig persoon bent. Dat het helemaal niet erg is dat je anders bent dan andere mensen. Dat je er recht op hebt om dit zo te ervaren.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.