Geen plezier meer in het leven

28/12/2019

geen plezier meer in het leven

Geen plezier meer in het leven ontstaat snel op het moment dat we het gevoel hebben dat we vastzitten aan onze verantwoordelijkheden. Met als gevolg dat we geen uitkomst meer zien in hoe we dit nog kunnen veranderen. Waardoor we steeds negatiever worden over onszelf. Mag jij dus last ervaren van dat je geen plezier meer in het leven ervaart. Dan kan het volgende jou zeker hierbij goed helpen…

Inhoudsopgave

Waarom je geen plezier meer in het leven ervaart

Het is altijd wel bijzonder dat we als kind erg veel plezier ervaren over alles wat we op dat moment doen. Doordat we het vooral leuk vinden om te spelen. Met als gevolg dat het ons niet zoveel uitmaakt wat we doen, zolang we het maar leuk vinden. Gek genoeg op het moment dat we volwassen worden. Beginnen we het leven zo serieus te nemen. Dat we ons energie alleen nog maar besteden aan alle verplichten die gedaan moeten worden. Waardoor we vaak alleen nog maar tijd besteden aan alles wat we vervellend vinden. En we ons dus beginnen af te vragen waarom we geen plezier meer in het leven ervaren.

Met name doordat we snel in een leven terecht zijn gekomen dat niet bij ons past. Wat kan snel ontstaan op het moment dat je niet goed voor jezelf door hebt waar jij nodig hebt om je gelukkig te voelen. Met als resultaat dat we vaak meegaan met wat er op dat moment op ons afkomt. En natuurlijk gebeurd er heel veel in het leven waar je geen invloed op hebt. Maar je hebt wel de keuze hoe je hiermee om wilt gaan. Het is alleen doordat we het niet mogelijk houden dat dit zou kunnen veranderen. Dat we hierdoor onszelf tegenhouden om ook echt tot de oplossing te komen.

Over alles in het leven wat op ons afkomt wat we niet leuk vinden. Hebben we tenminste de keuze over hoe we hiermee om willen gaan.

Wat je bijvoorbeeld snel ziet gebeuren is dat we op jonge leeftijd al moeten bedenken welke studie we moeten doen. Met als gevolg dat als we deze gehaald hebben je dus ook dit werk gaat doen. Waarbij het goed mogelijk is dat dit werk niet bij je past waardoor je hier erg ongelukkig van kan worden. Nu zou het natuurlijk fijn zijn om een totaal ander beroep te gaan doen die dan wel bij jou past. Maar vaak doen we dat niet doordat we het zo lastig vinden om hier ook echt voor te gaan. Doordat met redenen komen zoals: ik heb niet voldoende geld, ik ben te oud, niemand neemt mij toch meer aan voor andere werk of ik moet een goed inkomen behouden om te kunnen zorgen voor mijn kinderen.

Hoe onze keuzes onze mate van geluk beïnvloeden

Wat je dus ziet gebeuren is dat we heel vaak in het leven niet tevreden zijn met hoe het nu gaat. Maar dat we daar niets aan doen doordat we voor onszelf erg goede reden hebben bedacht waarom dit niet kan. Met als gevolg, dat je wel in de vervelende situatie blijft zitten waar jij je niet gelukkig in voelt. En we dus ook snel het gevoel krijgen dat we vastzitten in ons leven. Doordat we niet meer de keuze mogelijkheid ervaren over wat je nodig hebt. Het is met name op het moment dat je voelt dat je ergens behoefte voor hebt, maar het niet mogelijk is om hieraan te voldoen. Dat dit vooral het moment is dat het leven erg pijnlijk begint te voelen.

Want wat je namelijk snel ziet gebeuren is dat we vooral geen plezier meer in het leven ervaren. Doordat we onszelf tegenhouden met gedachtes die zo sterk aanvoelen als de waarheid. Dat we er hierdoor ook sterk in blijven geloven dat het zo is. Zoals bijvoorbeeld de negatieve gedachte: Ik ben niet slim genoeg. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat je hierdoor werk doet met te weinig uitdagingen. Waardoor je het als erg saai en vervelend gaat waarnemen. Alleen is het door de negatieve gedachte: Ik ben niet slim genoeg. Dat dit je tegenhoudt om het werkt te gaan vinden dat beter bij je past. Die er mogelijk voor zorgt dat je hierdoor je een stuk gelukkiger zal voelen.

De invloed van onze gedachtes op onze kwaliteit van leven

Het zijn met name onze negatieve gedachtes die ervoor zorgen dat we geen plezier meer in het leven ervaren. Doordat we steeds meer over alles zijn gaan nadenken. Met als gevolg dat we ook steeds meer over alles wat we doen een oordeel hebben. Waarbij we onszelf tegenhouden te doen wat goed voelt, doordat we een gedachte hebben die ons tegenhoudt dit te doen. Want je kan je voorstellen dat toen je kind was je al deze gedachtes nog niet had. Sterker nog, goede kans dat je waarschijnlijk alles deed omdat het goed voelde. Waarbij het leuk was om lekker ergens mee te spelen. In plaats van dat het vooral gaat om welk resultaat dit geeft.

Want vaak als we geen plezier meer in het leven hebben door alle verantwoordelijkheden. Komt dit voornamelijk doordat we alleen nog maar bezig zijn met resultaten te behalen. Waarbij alles met name draait om het oplossen van problemen. Met de gedachte dat als dit allemaal is opgelost dat je dan pas weer plezier kan ervaren. Maar vaak zorgt dit ervoor dat we alleen nog maar onze aandacht richten op alles wat slecht gaat. En we hierdoor dus niet meer richten op wat juist positieve energie geeft. Doordat het leven hierdoor een soort aaneenschakeling wordt van negatieve momenten.

Vaak bereiken we nooit wat ons gelukkig maakt. Doordat we een sterke negatieve gedachte hebben die ons tegenhoudt deze te bereiken.

Vaak weten we ook niet meer wat we nodig hebben om gelukkig te worden. Doordat we zo vastzitten in onze eigen gedachtes. Dat we niet meer kunnen voorstellen dat het ook anders zou kunnen. Wat maakt het belangrijk om vooral voor jezelf te realiseren dat op het moment dat je geen plezier meer in het leven ervaart. Dat dit aangeeft dat je niet op de manier leeft die bij jou past, dat het tijd wordt voor verandering. Wat maakt het lastig op het moment dat je niet weet welke richting je op wilt gaan. Want vaak weten we wel goed aan te geven wat we niet leuk vinden. Maar vinden we het heel lastig om te bedenken wat we wel graag zouden willen.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je meer plezier in het leven ervaart

Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je moeite ervaart met het gevoel van geen plezier meer in het leven te hebben. Dat je een stap terug neemt van alle verantwoordelijkheden. Dat je vooral bedenkt wat je leuk zou vinden, zonder dat het gaat om het resultaat. Maar dat je vooral weer terug gaat naar het gevoel die je had toen je kind was. Waarbij je vooral je energie richt op weer lekker te gaan spelen met iets wat je leuk vindt. Wat je hierdoor dus ook vooral veel positieve energie geeft. Wat het makkelijker maakt om beter met alles om te gaan wat nu op dit moment erg zwaar voelt. Waardoor je dit ook meer in een balans brengt.

Het zal altijd wel nodig zijn om problemen op te lossen. Het is vooral belangrijk dat hier ook wat tegenover staat. Waardoor het leven vooral meer variatie krijgt. En je hierdoor meer weerbaarder voelt voor alles in het leven wat het zwaar maakt. Doordat je voor jezelf een referentie hebt dat je ook momenten kent die juist heel leuk zijn. Waardoor het niet meer lijkt alsof je alleen nog maar negatieve moment meemaakt. Wat niet wegneemt dat als er op dit moment iets afspeelt wat jouw leven zwaar negatief maakt. Dat je ook echt de kracht vind om hiermee aan de slag te gaan. Dan dat je dit probeert te compenseren met leuke dingen.

Is er op dit moment een negatieve gedachte die je leven zwaar maakt. Of is er op dit moment zwaar probleem die je leven negatief maakt?

Wat maakt het belangrijk om voor jezelf door te hebben of je leven nu zwaar voelt doordat jezelf kapot maakt met negatieve gedachtes. Waarbij het dan erg sterk helpt om je meer op het positieve te richten. Of, dat het vooral nu nodig is om toch echt sterke veranderingen in je leven te gaan aanbrengen. Doordat je nu leeft op een manier die niet bij je past. Waarbij als je dit weet te bereiken je een stuk meer plezier in het leven ervaart.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • In dit leven is het goed mogelijk dat we belangrijke keuzes maken waar we later spijt van krijgen. En dat we vaak het gevoel hebben dat we hier zo in vastzitten dat we niet meer weten hoe we hieruit moeten komen. Doordat we voor onszelf zulke goede redenen hebben bedacht. Dat onszelf zijn gaan tegenhouden om echt gelukkig te worden.
  • Vaak als geen plezier meer in het leven ervaren komt dit doordat we last ervaren van een sterke negatieve gedachte. Zoals: Ik ben niet slim genoeg. Waardoor deze ons tegenhoudt te gaan doen wat we leuk vinden. Omdat we onszelf niet slim genoeg vinden. Terwijl we dat eigenlijk wel graag willen.
  • De reden dat we vaak geen plezier meer ervaren komt doordat we meer bezig zijn met resultaten. Dan dat we ons bezig houden met hoeveel plezier het ons geeft om dit te doen. Wat maakt het belangrijk om een stap terug te maken en vooral voor jezelf te bedenken wat je leuk vindt. In plaats van te bedenken wat er nog moet worden gedaan aan verplichtingen.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter met negatieve gedachtes kan omgaan. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Negatieve gedachte oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.