Niet tegen plotselinge verandering kunnen

29/12/2019

niet tegen plotselinge verandering kunnen

Niet tegen plotselinge verandering kunnen ontstaat snel op het moment dat er een onverwachtse situatie ontstaat. Waarvan we niet weten hoe we hiermee om moeten gaan. Met als gevolg dat we erg veel spanning kunnen ervaren doordat we niet meer weten wat we kunnen verwachten. Waardoor we al snel van het ergste uitgaan. Mag jij dus last ervaren van niet tegen plotselinge verandering kunnen. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Waarom we niet tegen plotselinge verandering kunnen

Als mens vinden we het altijd fijn als we een bepaalde routine hebben in ons leven. Die ervoor zorgt dat we weten waar we aan toe zijn. Doordat we op deze manier goed kunnen plannen hoe we alles willen laten verlopen. Wat maakt het natuurlijk heel stressvol op het moment dat er toch plotseling verandering plaats vindt waar we geen rekening mee hadden gehouden. Met als gevolg dat we onszelf beginnen af te vragen hoe we dit oplossen. Omdat we niet tegen plotselinge verandering kunnen.

Het is onmogelijk om alles in het leven zo te laten verlopen zoals jij dat wilt. Wat natuurlijk niet wegneemt dat we snel aannemen dat alles verloopt zoals wij dat bedacht hebben. Dit komt met name doordat we vaak keuzes maken op basis van onze ervaring van het verleden. Waarbij we er dan altijd vanuit gaan dat als we nu herhalen wat we vroeger gedaan hebben. Dat dit hetzelfde resultaat geeft als hiervoor. Waardoor we bijvoorbeeld altijd naar dezelfde supermarkt gaan, waarbij we altijd dezelfde boodschappen doen. En we dus het vertrouwen krijgen dat we weten wat we kunnen verwachten. Zodat we geen zorgen hoeven te maken over of we wel of iet eten we in huis hebben.

Wat je op dit moment herhaald wat je in het verleden heb gedaan. Geeft vaak in het heden dezelfde resultaten die je in het verleden hebt ervaren.

Het bijzondere is dat we vaak dit zo vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Dat we niet meer voor onszelf bedenken dat er ook andere mogelijkheden zijn. Want zoals je zag bij het voorbeeld van de supermarkt. Kan het natuurlijk ook zo zijn dat de supermarkt dicht is, doordat er onverwachts een boom op is gevallen. Met als gevolg dat je niets vermoedend naar de supermarkt gaat. Om er dan plotseling er achter te komen dat deze dicht is. Waardoor je veel stress ervaart over waar je nu eten gaat halen. Doordat we vaak steeds naar dezelfde plek gaan. Waardoor we hierdoor nooit hebben gekeken naar welke ander supermarkten er ook in de buurt zijn. Met als gevolg dat je zorgen gaat maken of er wel een plek is in de buurt waar je ook naar toe zou kunnen gaan. En zo niet, hoe je dit probleem dan gaat oplossen dat je geen eten hebt.

Hoe het komt dat we plotselinge veranderingen erger maken dan het is

Wat je dus heel vaak ziet gebeuren is dat we alles in ons leven erg vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Waarbij we onze routine hier helemaal om heen hebben gebouwd. Met als gevolg dat op het moment dat er een plotselinge verandering plaats vindt. We hierdoor helemaal van slag raken. Want ik gaf eerder het voorbeeld van de supermarkt. Dit kan natuurlijk ook zijn met je werk, doordat hier een reorganisatie plaats vind. Of dat er iemand overlijd in de familie die belangrijke rol voor jou had. Waar je dus veel steun van ervaarde die nu weg is gevallen. Wat maakt het moeilijk doordat deze veranderingen betekent dat we dus ons leven moeten gaan aanpassen. Wat vinden we vaak als mens erg lastig doordat we hierdoor onrustig worden doordat we niet weten welke richting ons leven opgaat.

De reden dat we last ervaren van plotselinge veranderingen. Komt doordat we hierdoor de controle over ons leven kwijtraken. Waardoor we bang worden voor de mogelijke pijnlijke gevolgen.

De reden dat we moeite hebben met niet tegen plotselinge verandering kunnen. Komt doordat we hierdoor in een situatie terecht komen waarvan we niet weten welke richting het opgaat. Waardoor we vooral stress ervaren door de spanning van het onbekende. Omdat we sterk de behoefte hebben om te weten of iets wel of niet pijnlijk gaat worden in de toekomst. Waarbij als hier geen duidelijk antwoord op is. We vaak meteen van het ergste uitgaan. Wat betekend dus dat op het moment dat er een plotselinge verandering plaats vindt. We meteen van het allerergste uitgaan. In de hoop dat we op deze manier onszelf het beste kunnen voorbereiden van wat mogelijk heel pijnlijk kan worden.

Het bijzondere is dat alles wat we bedenken wat mogelijk pijnlijk zou kunnen worden. In de meeste gevallen vaak wel mee valt. Doordat we het vanuit onze negatieve gedachtes het veel erger maken dan het is. Omdat we snel onszelf kwijt kunnen raken in de fantasie van pijnlijk mogelijkheden. Zoals je zag bij het eerdere voorbeeld van de supermarkt. Op het moment dat deze plotseling gesloten is. Kan het snel gebeuren dat we ons zorgen gaan maken dat we het moeten leven met minder voedsel. Met als gevolg dat we al van tevoren gaan bedenken hoe pijnlijk het zal zijn als we de komende dagen niets te eten hebben. Wat dus hiervan de invloed zou kunnen zijn op onze kwaliteit ons van leven. Waarbij pas op het moment dat we een andere supermarkt hebben gevonden. We dan pas realiseren hoe onnodig bang we onszelf hebben gemaakt.

Hoe je het beste kan omgaan met plotselinge veranderingen

Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je merkt niet tegen plotselinge verandering kunnen. Dat dit vaak ontstaat doordat we net iets teveel ons leven in een bepaalde routine hebben gebracht. Wat komt vanuit onze behoefte als mens om zoveel mogelijk zekerheid te hebben. Zodat we nergens zorgen over hoeven te maken, doordat we weten wat we kunnen verwachten. Maar dat dit er ook juist hierdoor voor zorgt dat als er dan een plotselinge verandering optreed. We juist meer stress hiervan ervaren dan normaal. Doordat we hierdoor geforceerd worden tot ander oplossingen. Op het moment dat je al flexibel leeft, waarbij je steeds meerdere mogelijkheden probeert. Zorgt dit ervoor dat we ook meteen al een alternatief oplossing weten op het probleem.

De eerst stap is dus ook voor jezelf om te gaan oefenen met net iets flexibeler te leven. Door niet altijd hetzelfde te doen. Waardoor jezelf aanleert ook veel makkelijker ander mogelijkheden te proberen. Waardoor op het moment dat er dan een plotselinge verandering mag plaats vinden. Je hierdoor veel minder angstig bij voelt. Doordat je al bekend bent met ander alternatieve oplossingen. Die er dus ook voor zorgen dat jezelf minder kwijtraakt in wat mogelijk in de toekomst erg pijnlijk kan worden.

Op het moment dat alles plotseling fout gaat. Ervaren we nog het meeste last van onze fantasieën over de mogelijkheden die fout kunnen gaan. Dan van wat er werkelijk op dat moment fout gaat.

Mag het dan toch zo zijn dat je er iets plotseling verandert op zo manier dat je er last van ervaart. Dat is het vooral belangrijk om voor jezelf te realiseren dat het met name je negatieve gedachtes zijn die alles voor jou gespannen maken. Doordat je als mens erg veel zorgen kan maken over je negatieve gedachtes. Terwijl dit vaak fantasieën zijn die niet uitkomen.

Wat maakt het ook zo belangrijk dat op het moment dat er iets plotseling verandert vervelend is.  Dat je vooral niet teveel meegaat met de negatieve gedachtes die hierdoor ontstaan. Door voor jezelf bewust de keuze te maken dat deze niet echt zijn. Dat de kans dat dit gebeurd wat je heb bedacht erg klein is. Dat het vooral zinloos is om deze teveel aandacht te geven. Doordat je vaak alles hierdoor onnodig zwaar maakt. Wat maakt het belangrijk om je negatieve gedachtes die ontstaan op het moment dat je plotseling iets meemaakt niet serieus nemen. Waardoor je het voor jezelf makkelijker maakt om met plotselinge veranderingen om te gaan.

Belangrijkste tips van artikel

  • Vaak leven we op een manier waarbij we vooral zoveel mogelijk zekerheid willen hebben over wat er gebeurd. Met als gevolg dat we erg in een bepaalde routine gaan leven. Die ervoor zorgt dat we weten waar we aan toe zijn. Maar hierdoor ook voor zorgt dat we extra veel spanning ervaren op het moment dat alles plotseling verandert.
  • Want wat er snel gebeurd op het moment dat er iets plotseling verandert. Is dat we hierdoor terecht komen in het onbekende. Doordat we niet weten wat de gevolgen zijn van deze plotselinge verandering. Met als gevolg dat we snel vanuit angst onszelf helemaal kapot kunnen maken met de mogelijk gevolgen.
  • Wat maakt het belangrijk dat op het moment dat je veel stress ervaart van plotselinge gebeurtenissen. Dat je niet teveel meegaat in je eigen negatieve fantasieën van vervellende mogelijkheden. Doordat de kans groot is dat dit toch niet gebeurd. Waardoor je alles voor jezelf onnodig zwaar maakt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.