Niet meer kunnen praten door stress

23/02/2020

niet meer kunnen praten door stress

Niet meer kunnen praten door stress ontstaat snel op het moment dat we ons erg onder druk voelen gezet. Waardoor we door deze druk zoveel spanning krijgen in onze stembanden. Dat we hierdoor moeite krijgen met praten. Waarbij het vaak niet uitmaakt hoe sterk jouw spraakvaardigheden zijn. Doordat je door deze spanning helemaal dicht slaat. Mag jij dus last ervaren van niet meer kunnen praten door stress. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het probleem van niet meer kunnen praten door stress

In ons leven komt het vaak voor dat we veel moeten communiceren met andere mensen. Wat kan nog erg lastig worden op het moment dat we door de stress moeite krijgen om met andere mensen goed te praten. Wat kan al helemaal gebeuren op het moment dat we door de spanning niet meer uit onze woorden komen. Met als gevolg dat we bijvoorbeeld heel snel tempo kunnen gaan praten, doordat er zoveel in ons omgaat. Dat we met onze woorden onze gedachtes niet meer kunnen bijhouden. Met als gevolg dat andere mensen door jouw stress totaal niet meer begrijpen wat je hun probeert te vertellen. Waardoor we ons steeds meer gaan irriteren dat we niet meer kunnen praten door stress. Met als gevolg dat het goed mogelijk is dat we juist hierdoor nog meer onzekerder van onszelf worden. En dus nog meer gespannen, waardoor het nog moeilijker wordt.

Want wat vaak wordt vergeten is hoe moeilijk het eigenlijk wel niet is om goed te communiceren. Sterker nog, de reden dat we als mens met andere goede vriendschappen kunnen sluiten. Komt doordat we vaak met deze andere mensen dezelfde manier van communiceren hebben. Waardoor je elkaar dus ook veel beter begrijpt en dus meer verbinding met elkaar voelt, die je nooit zou hebben met een ander. Want wat we als mens erg belangrijk vinden is dat we echt gezien en begrepen worden door een ander persoon voor wie we zijn. Op het moment dat een ander steeds aangeeft dat deze jou niet begrijpt. Leid dit snel tot irritatie, waarbij we dan snel boos kunnen worden op de ander. Of juist aan onszelf gaan twijfelen over het feit of het wel klopt wat we zeggen. Met als gevolg dat we dus erg onzeker kunnen worden als een ander aangeeft dat hij jou niet begrijpt.

Op het moment dat jij je niet begrepen voelt. Word jij dan boos op de ander, of ga je dan juist aan jezelf twijfelen?

Want wat je namelijk ziet is dat we als mens het erg moeilijk vinden om goed te blijven communiceren op het moment dat we iets spannends moeten doen. Zoals bij een presentatie, waarbij ervan jou wordt verwacht dat je op een goede manier verteld aan andere mensen wat het is wat jij heb gedaan. Op het moment dat we het gevoel hebben dat we erg kwetsbaar zijn. Doordat in dit geval iedereen naar jou zit te kijken tijdens een presentatie. Waarbij het dus al snel kan gebeuren dat je last krijgt van je stem. Zoals bijvoorbeeld dat je heel snel praat, heel hoge stem krijgt of dat je door de spanning maar steeds niet op de juiste woorden kan komen. Waarbij je dus ziet, dat je zo graag je best wilt doen. Dat dit omslaat in angst die er juist voor zorgt dat je niet meer te verstaan bent. Waardoor je dus het tegenovergestelde effect krijgt.

Hoe angst onze spreekvaardigheden beïnvloed

Erg bang worden om te spreken hoeft niet altijd plaats te vinden tijdens belangrijke momenten, zoals bijvoorbeeld een presentatie. Want het zou natuurlijk ook al heel erg goed kunnen voorkomen op het moment dat jij met iemand in gesprek bent. Waarbij jij het gevoel van angst ervaart dat je niet goed genoeg bent. Met als gevolg dat je door deze spanning moeite kan krijgen om nog goed te kunnen spreken. Wat kan zijn op het moment dat iemand jou onder druk zet om een keuze te maken. Of dat je heel graag wilt dat leuke meisje met wie je afgesproken, jou heel erg leuk vindt. Met als gevolg dat je zo graag je best wilt doen om een bepaald resultaat te behalen. Dat je hierdoor door de spanning het juist het helemaal verpest.

Hoe enger je het vindt om jezelf te laten zien. Hoe meer invloed dit heeft op het moment dat jij de volledige aandacht van iedereen krijgt.

Moeite hebben met niet meer kunnen praten door stress ontstaat bijna altijd door angst. Doordat we in een situatie zijn terecht gekomen waar we zo gespannen over voelen door de stress. Dat deze spanning een invloed begint te krijgen op je keelspieren. Met als gevolg dat je keel zo stijf kan worden, dat hierdoor alle woorden die je uitspreekt niet meer goed eruit komen. Wat maakt het belangrijk dat je voor jezelf realiseert dat dit door angst komt. Want zelfs de beste logopedist heeft nog moeite met spreken. Op het moment dat deze voor een groep moet spreken waar ze niet gewend aan is. Met als gevolg dat het hierdoor toch moeilijk voor haar word om goed uit haar woorden te komen. Want goed kunnen spreken is zeker een vaardigheid waar je beter in kan worden. Maar heeft weinig waarde op het moment dat angst je hierin tegenhoudt.

Wat maakt het ook zo belangrijk om voor jezelf goed vast te stellen of je echt een spraak probleem hebt. Of dat je wel degelijk goed kan communiceren, maar dat dit niet lukt door te veel spanning in je keel. Waardoor je dus vooral door jouw gevoel wordt tegengehouden goed te kunnen spreken. Waarbij het oefenen van op een goede manier spreken niet zoveel zin heeft. Doordat je op dat moment goed je klemtonen oefent die zeker helpt om beter te spreken. Maar dat je er uiteindelijk niets aan hebt. Doordat je helemaal dichtslaat tijdens bijvoorbeeld een presentatie vanwege de angst. Waarbij dus jou moeite met spreken eerder komt vanuit een gevoel die teveel invloed op jou heeft. Dat je jouw spreekvaardigheden niet meer uitmaken doordat je helemaal dicht slaat.

Hoe kan je het beste omgaan met niet meer kunnen praten door stress

Mag jij dus last ervaren van niet meer kunnen praten door stress. Dan is het dus belangrijk om als eerste stap vast te stellen of je echt moeite heb met praten. Waarbij het dan heel erg kan helpen om naar een logopedist te gaan. Of dat het echt komt door de stress zelf. Waarbij het dus vooral belangrijk is om vooral aan je stressklachten te gaan werken, in plaats van je spreekvaardigheid. Wat maakt het dus belangrijk om dit eerst goed voor jezelf vast te stellen. Met als volgende stap dat als je dan ook echt heb vastgesteld dat jou moeite met praten echt door de stress komt. Dat je dus als volgende stap voor jezelf gaat waarnemen wat de reden is dat je zoveel angst en stress voelt. Want pas als jij je angst kan overwinnen. Zal deze angst ook geen invloed meer hebben op jouw spreekvaardigheden.

Pas als jij weet waar je last van ervaart. Kan je pas voor jezelf de juiste richting bepalen die je op wilt gaan om dit probleem te overwinnen.

Op het moment dat je weet waar je bang voor bent. Kan je de stappen gaan maken om deze te overwinnen. Waarbij je zal merken dat hoe vaker je oefent wat je eng vindt. Hoe comfortabeler je hiermee word, waardoor de angst verdwijnt. Mag jij dus bang zijn om te spreken voor een groep. Dan is de meest beste manier om dit te gaan overwinnen door vaak te gaan spreken voor een groep.

Wat maakt het wel belangrijk dat je eerst goed voor jezelf door hebt waar jij bang voor bent. Want zolang je dit niet weet, kan je daar ook niet aan werken. Met als gevolg dat je hier een hele lange tijd last in kan blijven zitten. Want pas als jij weet wat je nodig hebt om verder te komen. En je dit vervolgens ook gaat doen. Zal je pas ook echt de ontwikkeling maken die je nodig hebt om je echt gelukkig te voelen. Zoals in dit geval dat je van je stress afkomt, waardoor je geen moeite meer ervaart met communiceren met andere mensen.

Belangrijkste tips van dit artikel

Op het moment dat onze stress zoveel spanning geeft, slaat deze spanning ook over op onze keel. Waardoor we steeds meer moeite krijgen om nog goed te kunnen praten. Wat dus aangeeft dat op het moment dat je bij jezelf merkt dat je lastig uit je woorden komt. Je waarschijnlijk erg veel spanning in je lichaam ervaart.

Je kan de meest best spreekvaardigheden hebben. Maar op het moment dat jouw gevoel van angst zo sterk is. Zal het je toch niet lukken om goed te kunnen communiceren door de spanning. Wat maakt het belangrijk dat je voor jezelf door hebt welke gevoelens jou op dit moment beïnvloeden op je spreekvaardigheid.

Want mag je echt niet meer kunnen praten door de stress. Dan komt dit vaak doordat er een sterk gevoel van angst daaronder zit die deze spanning in je keel veroorzaakt. Waarbij pas als je deze angst weet te overwinnen. Je dan pas ook echt weer op een fijne manier met andere kan communiceren.

Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.