Hoe stel je minder hoge eisen aan jezelf

30/05/2019

Hoe stel je minder hoge eisen aan jezelf

Hoe stel je minder hoge eisen aan jezelf is een gedachte die we snel krijgen op het moment dat veel last ervaren een verplichtingsgevoel. Waarbij wat we eerst leuk vonden nu steeds meer als een last beginnen te ervaren. We steeds meer vast komen te zitten onder de druk die we op ons zelf leggen. Met als gevolg dat we gaan bedenken, hoe stel je minder hoge eisen aan jezelf zodat ik hier weer plezier aan beleef. Wat is nog vrij makkelijk te doen als je de volgende principe voor jezelf realiseert.

Inhoudsopgave

Hoe stel je minder hoge eisen aan jezelf

Iedereen zal dat moment wel kennen dat je behoefte zin heb in een nieuwe uitdaging. Waarbij je bijvoorbeeld net toevallig binnen kijkt bij een sportzaal. En ziet dat daar een sport wordt beoefend die je nog nooit eerder heb gezien. En meteen voel jezelf aangetrokken om dit ook een keer te willen doen.

Waardoor je met volle enthousiasme hieraan begint. Waarbij op het moment dat je hiermee bent begonnen. Je bij jezelf merkt dat je hier veel energie van krijgt en dat je hier veel nieuwe dingen van leert. Met als gevolg dat je steeds meer zin krijg om dit vaker per week te oefenen. Doordat je hierin graag beter in wilt worden.

Tot op het moment dat ook ander mensen jouw vooruitgang waarnemen en je hierin aanmoedigen. Waardoor je bij jezelf dus ook steeds meer de verplichting voelt om op topniveau te presenteren. Omdat je niet de ander wilt teleurstellen. Met als gevolg dat wat eerst leuk begon daarna steeds meer een last begint te worden. En je alle plezier die je hiervoor ervaarde steeds meer begint te verdwijnen. En jezelf begint af te vragen, hoe stel je minder hoge eisen aan jezelf zodat ik hier weer van kan genieten.

Alles in dit leven is zo leuk of vervelend als de druk die we op onszelf leggen om geen fouten te mogen maken.

Met als gevolg dat hierdoor de mogelijkheid ontstaat dat je motivatie steeds minder wordt. Waarbij alles alleen maar meer een last lijkt te zijn. En je steeds meer aan jezelf gaat frustreren dat het niet meer lukt om aan je eigen verwachtingen te voldoen. Het is met name dat als dit te lang doorgaat dat we steeds dichter bij de keuze komen om hiermee te willen stoppen wat juist eerst zo leuk begon.

Waarom we stoppen met wat ons eerst zoveel plezier gaf

Het zou je nog verbazen hoe vaak we niet als mens ergens mee beginnen omdat we het leuk vinden. Wat uiteindelijk voor ons een verplichting word waar we alleen maar stress van ervaren. In het vorige voorbeeld ging het heel erg over sport. Maar dit zou net goed ook kunnen zijn met een nieuwe baan of andere projecten. Waarbij je het wel in de eerste plaats leuk vond om hieraan mee te doen. Maar het na een tijd steeds meer een last begint te worden, waarmee je alleen nog maar mee wilt stoppen.

De reden dat dit gebeurd heeft te maken met meerdere factoren. Ten eerste dat er bij jezelf een verwachting is ontstaan over wat jij vindt wat je moet kunnen. En iets behalen is altijd vrij makkelijk. Het wordt juist moeilijk om dit te onderhouden.

Wat betekent dat als je bijvoorbeeld een diploma hebt gehaald. Dat je dan pas echt begint met waar je voor hebt geleerd. En dat er dus bij jezelf de verwachting is ontstaan dat je dit altijd zal kunnen blijven doen op topniveau. Hier gaan we vaak meteen de fout in met de verwachtingen die we over onszelf hebben. Doordat de kans ontstaat dat we van onszelf vinden dat we het altijd goed moeten doen.

Iets behalen is altijd makkelijker dan het te onderhouden. Met name doordat hierdoor de verwachting bij onszelf ontstaat dat we het nu voortaan altijd goed moeten kunnen uitvoeren.

Want er zullen altijd momenten blijven dat je iets minder goed voelt. Of dat het om een andere reden minder goed lukt. Vaak accepteren we dit niet van onszelf omdat we de druk voelen van de verwachtingen die we over onszelf hebben. Of mogelijk de verwachting die we voelen van andere mensen. Doordat we het belangrijk zijn gaan vinden dat we altijd een goed indruk maken. Met als gevolg dat als het een keer wat minder gaat. We al helemaal in de stress schieten door onze eigen frustratie over de verwachtingen die we over onszelf hebben. Terwijl we daar maar weinig invloed over hebben.

Het is onze eigen hoge grens die zoveel stress geeft

De reden dat we dus stoppen met wat we ooit hiervoor heel leuk vonden. Komt vooral doordat we voor onszelf een grens hebben neergezet over hoe goed we het vinden dat we het moeten kunnen doen.

Terwijl, op het moment dat je er net mee bent begon. Je waarschijnlijk er nog helemaal niets van kon en je dit ook van jezelf accepteerde. Doordat het op dat moment normaal voelde om fouten te maken. Wat betekent dat op het moment dat iets ons meer frustratie/stress geeft dan plezier. We op dat moment de grens voor onszelf te hoog hebben neergezet dan goed voor ons is.

De grens voor onszelf te hoog neerzetten is iets wat we echt zelf doen. En natuurlijk is het mogelijk dat andere mensen om ons heen hier invloed op hebben. Het is uiteindelijk jijzelf die ook echt de keuze heeft gemaakt om er zo naar te kijken. Wat betekent dat je dus ook de keuze voor jezelf kan maken om er op een andere manier mee om te gaan. Zoals de grens terug te zetten als toen op het moment dat je er net mee begon. En je het ook oprecht leuk vond om dit te doen. Doordat je niet bang was om fouten te maken omdat er geen verwachting van jezelf was neergezet waar je aan moest voldoen.

Wat maakt het belangrijk voor jezelf steeds weer te realiseren wat het is wat jou zoveel plezier geeft. Dat dit vooral de nadruk krijg op alles waarmee je bezig bent. In plaats van dat jezelf steeds probeert te forceren ergens beter in te worden.

Alles wat je bij jezelf probeert te forceren door te hoge eisen aan jezelf te stellen, wordt na een tijd alleen maar een last die jezelf oplegt.

Dat je dus ook nooit uit het oog verliest waarom je iets doet en wat dit zo leuk maakt. Want vooral bij een sport kan het snel omslaan van plezier naar alleen nog maar willen winnen. Om dan vervolgens steeds gefrustreerd te raken waarom je steeds verliest.

Wat maakt het belangrijk in het leven dat je niet te veel bezig wilt zijn met willen winnen of verliezen. Maar juist met het plezier van nieuwe dingen te leren die je daarvoor nog niet eerder wist. Wat is uiteindelijk het allerbelangrijkste als je ergens echt goed in wilt worden. En zal je ook zeker op het lange termijn het meest inspiratie en positieve energie geven.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Als mens blijft het altijd belangrijk dat we voor onszelf een uitdaging zoeken die ons inspireert. Het gevaar hierbij is alleen dat dit snel kan omslaan naar een verplichting. Doordat bij onszelf de verwachting is ontstaan hier steeds beter in te willen worden.
  • Eerste stap is voor jezelf te bedenken of je hoge eisen stelt omdat je dit van jezelf verwacht. Of omdat je een goede indruk wilt maken naar andere mensen. Waarbij het vooral belangrijk is om voor jezelf te realiseren waarom je dit zo belangrijk maakt.
  • Mag het zo zijn dat je altijd verplicht voelt om je best te doen. Probeer dan eens voor jezelf te kijken waar je nu de grens heb neergezet. Waar de grens lag toen je het nog leuk vond om dit te doen. Met als volgende stap, jezelf weer bewust terug te brengen naar de oude grens.
  • Uiteindelijk is het niet belangrijk dat je het goed doet. Dat je vooral vanuit de juiste intentie komt. Wat vooral ontstaat als je iets met veel plezier uitvoert. Dus in plaats van hoge eisen aan jezelf te stellen. Probeer voor jezelf te kijken hoe je dit kan doen op een manier die jou het meest plezier geeft.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter met negatieve gedachtes kan omgaan. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Negatieve gedachte oefening

 

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.