Ik heb last van uitstelgedrag

18/07/2020

ik heb last van uitstelgedrag

Ik heb last van uitstelgedrag is een probleem die we snel krijgen op het moment dat we maar steeds niet verder komen. Met als gevolg dat we voor een lange tijd met een probleem kunnen zitten. Doordat we maar steeds niet de motivatie kunnen vinden om hieraan te beginnen. Mag jij dus vaak de gedachte hebben, ik heb last van uitstelgedrag en daardoor kom ik steeds maar niet verder. Dan kan het volgende daar zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik heb last van uitstelgedrag waardoor ik steeds niet verder kom

Op het moment dat we erg moe voelen, kan het hierdoor snel voorkomen dat alles in ons leven net iets teveel wordt. Met als gevolg dat we hierdoor snel de neiging kunnen krijgen om alles uit te willen stellen. Door eerst veel rust te willen nemen voordat we verder gaan. Een andere reden dat we snel terecht komen in uitstelgedrag, komt doordat we ergens veel last van angst ervaren. Waardoor wat we eng vinden dan zoveel mogelijk willen vermijden door het uit te stellen. Wat maakt de vraag: Ik heb last van uitstelgedrag en wat is daar de reden van? Nog best lastig doordat het door zoveel verschillende redenen kan ontstaan.

Als mens weten we vaak wel de oplossing van ons problemen. Maar het is vaak een sterk negatief gevoel die ons tegenhoudt om voor deze oplossing te gaan.

Maar wat je wel steeds ziet terugkomen is dat er een sterk gevoel aanwezig is waardoor je terecht komt in uitstelgedrag. Waarbij je dus bijvoorbeeld hiervoor zag dat het ontstaat vanuit een gevoel van vermoeidheid of een gevoel van angst. Wat geeft aan dat we vaak wel weten hoe we iets moeten doen. Er is alleen een sterk gevoel die ons hierin tegenhoudt. Met als gevolg dat we het wel in onze agenda kunnen plannen dat we dit gaan doen. Maar op het moment dat we daar dan tijd voor hebben. We zo sterk met dit gevoel zitten, dat het hierdoor alsnog niet lukt. Waarbij je dus ziet dat je we erg bezig zijn met te willen vermijden wat voor jou niet goed voelt. Maar wat je wel nodig hebt op het langere termijn.

Waarom het zo belangrijk is om niet te streng naar jezelf te zijn bij uitstelgedrag

Alle vormen van gedrag hebben altijd een functie. We vinden ons gedrag misschien niet altijd leuk, maar het is wel ergens voor bedoeld. Waarbij je dus ziet dat bijvoorbeeld op moment dat je boos wordt. Dit gedrag van boos zijn ervoor zorgt dat je eindelijk voor je eigen grenzen begint op te komen. Doordat iemand te vaak over jouw grenzen heen is gegaan, en je dit niet langer meer toelaat. Waarbij je dus ziet dat het gevoel van boos zijn ervoor zorgt dat er een verandering plaatsvindt. Het probleem is alleen vaak dat we dan zo heftig reageren, dat we er achteraf spijt van krijgen wat we hebben gezegd. En we dus ook het idee krijgen dat boos reageren iets is wat je moet vermijden.

Ditzelfde met uitstelgedrag, want de meeste mensen vinden het niet leuk van zichzelf dat ze dit doen. Met als gevolg dat je hierdoor sterke negatieve gedachtes over jezelf krijgt, doordat je boos op jezelf begint te worden. Waardoor je met gedachtes komt dat je niet goed genoeg bent. Omdat je nog steeds niet bent begonnen met de taak die je voor jezelf had bedacht. Met als gevolg dat je het hierdoor voor jezelf nog zoveel zwaarder maakt. Doordat je met een sterk oordeel zit over jezelf dat je met uitstelgedrag zit. Met als probleem dat het hierdoor steeds groter en zwaar gaat voelen. En het dus nog moeilijker wordt om de taak te beginnen.

Hoe langer je iets uitstelt, hoe moeilijker het wordt om aan de oplossing te beginnen.

Het probleem waar we snel in terechtkomen is dat we alles veel zwaarder maken dat het echt is. Met name doordat we snel terecht kunnen komen met ons hoofd in de fantasie van mogelijkheden. Waarbij dus gaan bedenken wat er allemaal fout zou kunnen gaan op het moment dat we beginnen. Met als gevolg dat we steeds meer spanning en paniek in ons lichaam ervaren op het moment dat proberen een begin te maken. Wat geeft aan hoe belangrijk het is dat je ook meteen ervoor gaat zonder erbij na te denken. Want mag jij bijvoorbeeld op de hoge duikplank staan. Dan kan je vaak beter er in een keer ervan afspringen. Dan dat je eerste voor een lange tijd naar beneden blijft kijken.

Wat is nu precies uitstelgedrag en waarom doen we dat

Want zoals ik eerdere aangaf heeft alle het gedrag een functie. Waarbij je dus ziet dat last hebben van uitstelgedrag vaak komt vanuit een gevoel van angst. Doordat we iets moeten doen wat we nog nooit eerder hebben gedaan of hele slechte ervaring mee hebben. Met als gevolg dat ons lichaam ons een gevoel van angst geeft om hierdoor ervoor te zorgen dat we pijn uit de weggaan. Wat is natuurlijk een heel mooi systeem om ervoor te zorgen dat we als mens langer overleven. Doordat we hierdoor op de vlucht slaan voor gevaar die mogelijk dodelijk kan aflopen.

Het nadeel is alleen dat ons lichaam niet meer het verschil kan waarnemen tussen situaties die wel meevallen en die echt dodelijk zijn. Met als gevolg dat bijvoorbeeld een moeilijk gesprek beginnen met je werkgever over het feit dat je erg veel stress ervaart. Door je lichaam als heel gevaarlijk kan worden waargenomen. En je dus ook een sterke angst voelt om dit gesprek te beginnen. Wat ontstaat met name doordat we het als mens eng vinden om kwetsbaar op te stellen en aan te geven hoe het nu echt met ons gaat. Met als gevolg dat op het moment dat het niet lekker gaat op het werk. Je toch last kan ervaren van het uitstelgedrag om een gesprek met je werkgever te beginnen.

Angst is bedoelt om ons in veiligheid te brengen. Helaas zorgt dit er ook voor dat we gaan uitstellen wat we nodig hebben om gelukkig te worden.

Waarbij je dus ziet dat angst ooit is ontstaan als een mechanisme die ons in leven hoort te houden. Maar juist nu ervoor zorgt dat we hierdoor in een vervellend situatie blijven hangen. Waardoor we ons juist hierdoor erg ongelukkig gaan voelen. En we dus meer last ervaren van angst dan dat het ons iets oplevert. Wat maakt het dan ook zo belangrijk om ook echt van jezelf door te hebben in hoeverre jouw gevoel je probeert te helpen. En in welke mate het je juist tegenhoudt om gelukkiger te worden. Want het zou natuurlijk heel zonde zijn als je steeds door uitstelgedrag niet zou doen wat voor jou heel belangrijk is.

Hoe overwin je het beste uitstelgedrag op een manier die werkt

Mag je dus erg veel last ervaren van uitstelgedrag, dan is het vooral belangrijk om voor jezelf eerst te bepalen welk gevoel je steeds tegenhoudt. Wat is zeker in de meest gevallen een gevoel van angst. Maar kan natuurlijk ook komen door vermoeidheid. Waarbij je dus eerst wil bepalen wat het nu is wat het zo moeilijk maakt. Want het doen is vaak niet zo ingewikkeld. Het is gewoon een kwestie van doen en dan compleet ervoor gaan. De reden dat we dat niet doen kan komen doordat we teveel in ons hoofd zitten met gedachtes over waarom we het niet willen doen. Wat ontstaat vaak doordat hier een sterk gevoel achter zit, waardoor we met gedachtes komen die een goed excuus geven om het niet in actie te komen.

Hoe serieuzer we onze gedachtes nemen die een excuus geven om iets niet doen. Hoe lastiger je het jezelf maakt om toch aan de oplossing te gaan werken.

Wat geeft dus aan dat op het moment dat je eenmaal doorhebt van jezelf met welk gevoel je zit die leidt tot last van uitstelgedrag. Dat je dan pas ook echt van jezelf door zal krijgen dat alle excuses die je gedachtes hebben gemaakt eigenlijk allemaal onzin zijn. En er alleen maar op is gericht om jou tegen te houden te doen wat nodig is. Het is met name op het moment dat je van jezelf door begint te krijgen dat je jezelf tegenhoudt door excuus gedachtes. Dat je hierdoor vervolgens ook niet meer jezelf laat tegenhoudt langer uit te stellen wat je wilt doen. Waardoor je zal merken dat het hierdoor steeds makkelijker wordt om te beginnen met de taak die je steeds uitstelt. En je dus ook echt weet te bereiken wat zo lang duurde, met als gevolg dat je eindelijk je uitstelgedrag heb overwonnen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we last krijgen van uitstelgedrag hebben we vaak niet eens zo zeer last van het zoeken naar de oplossing. Doordat we wel weten wat we moeten doen, alleen is er nog een gevoel die ons tegenhoudt. Wat leidt snel tot de vraag, welk gevoel ervaar je nu precies?
  • Het probleem waar we snel in terecht kunnen komen is dat we het voor onszelf steeds zwaarder maken. Doordat hoe meer we het probleem uitstellen, hoe groter deze lijkt te worden. Wat maakt het belangrijk om meteen te beginnen.
  • Het is met name op het moment dat we onze gedachtes erg sterk maken. Dat deze steeds met een excuus komen om het niet te doen. Waarbij het dan al een mooie eerste stap is om juist deze niet serieus te nemen.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter