Ik erger me aan alles en iedereen

09/08/2020

ik erger me aan alles en iedereen

Ik erger me aan alles en iedereen is probleem die snel ontstaat als we ons erg slecht voelen. Met als gevolg dat we juist hierdoor aan alles gaan irriteren doordat we dit allemaal net iets te zwaar ervaren. En het hierdoor snel kan voorkomen dat het lijkt alsof we in een erg negatieve leven zijn terecht gekomen. Mag jij dus met de vraag zitten, ik erger me aan alles en iedereen en hoe kan ik daar beter mee omgaan? Dan kan het volgende jou daar zeker bij helpen…

Inhoudsopgave

Ik erger me aan alles en iedereen door een gevoel van spanning

Op het moment dat we het erg zwaar hebben kan het goed voorkomen dat we ons aan alles en iedereen gaan ergeren. Met name als we ons erg opgejaagd voelen om iets af te krijgen wat steeds maar niet lukt. Waardoor we onszelf steeds meer vermoeid kunnen gaan voelen. Met als gevolg dat we steeds minder kunnen hebben en dus meer aan alles gaan irriteren. En we hierdoor steeds vaker de gedachte krijgen, ik erger me aan alles en iedereen en hoe kan ik hier beter mee omgaan. Waarbij dit het vooral lastig maakt doordat je al zo slecht voelt, waardoor alles alleen maar zwaarder lijkt te worden.

Irritatie is een signaal van ons lichaam dat we minder kunnen hebben. Met als gevolg dat we eerder aan alles om ons heen gaan irriteren.

Want irritatie komt in de meeste gevallen voort vanuit een sterk gevoel van vermoeidheid. Want het is juist op moment dat je goed voelt, dat je dan juist veel kan hebben. Waarbij dus op het moment dat je aan alles loopt te ergeren. Dit eigenlijk meer zegt over jou dan over je omgeving. En natuurlijk kan er veel in je omgeving plaatsvinden wat je als irritant ervaart. Zoals bijvoorbeeld een irritant geluid bij de buren die maar niet weggaat. In veel gevallen zijn we vaak een stuk milder naar andere toe op het moment dat het goed met ons gaat. Waardoor we ook hierdoor met andere gedachtes komen. Wat kan zijn dat: De buren zullen wel met iets belangrijks bezig zijn. In plaats van: Wanneer houden ze nu eindelijk op.

Wat het gevoel dat je aan alles ergert over jou zegt

Op het moment dat je aan alles en iedereen ergert. Geeft dit in aan dat je op dat moment met een sterk negatief gevoel zit. Waarbij er vaak wordt vergeten dat het juist dit gevoel is die ervoor zorgt dat we zo negatief naar de wereld kijken. Zoals je dat bijvoorbeeld ook met andere gevoelens ziet. Want mag je erg bang voelen doordat je in een donker bos loopt. Dan zal je op dat moment het idee krijgen dat je overal gevaar ziet. Terwijl op het moment dat je niet bang voelt. Het niet in je op zou komen om ook maar iets om jou heen als gevaarlijk waar te nemen. Wat geeft aan dat ons gevoel van angst ervoor zorgt dat we de wereld anders waarnemen dan als we dit niet zouden voelen.

Het is met name ons gevoel die ervoor zorgt dat we over alles wat we in de wereld zien een mening hebben. Want pas als je bang bent kan je iets als gevaarlijk waarnemen.

Ditzelfde principe zie je ook op het moment dat je ergert aan alles en iedereen. Wat ontstaat doordat je met een sterk negatief gevoel zit die ervoor zorgt dat je de wereld om je heen eerder zo gaat waarnemen. Of dat je veel eerder gevoeliger wordt van alles om je heen waar je normaal niet aan zou storen. Wat maakt het dan ook zo belangrijk om echt voor jezelf waar te nemen of nu echt alles om jou heen zo vervelend is. Of dat je dit zo ervaart doordat je met een sterk negatief gevoel zit waardoor dit zo lijkt te zijn, terwijl dit niet zo is.

Met name doordat we als mens snel de oorzaak van onze problemen buiten ons kunnen leggen. Door steeds te denken dat als dat persoon aan wie we ergeren nu zou stoppen met wat zo vervelend wordt ervaart. Dat we ons dan pas ook echt weer beter zouden kunnen voelen. Het bijzondere is dat op het moment dat de oorzaak is verdwenen waar je aan ergerde. Dat er vervolgens altijd weer een nieuwe oorzaak plaatsvindt waardoor je weer aan alles en iedereen irriteert. Wat gebeurd met name doordat we steeds vanuit ons hoofd willen verklaren waarom we ons zo voelen. Met als gevolg dat op het moment dat we geen reden meer hebben om geïrriteerd te voelen. We vervolgens in ons hoofd onbewust naar een nieuwe reden opzoek gaan.

Wat de reden is dat je ergert aan alles en iedereen

Want alles wat we als mens ervaren in ons lichaam heeft een functie. Honger zorgt ervoor dat we gaan eten, vermoeidheid zorgt ervoor dat we gaan uitrusten en pijn zorgt ervoor dat we beter voor onszelf gaan zorgen. Waarbij vaak als je toegeeft aan deze gevoelens op een goede manier, deze gevoelens vanzelf zullen verdwijnen. Het probleem is alleen dat als je met de sterke gedachte zit, van ik erger me aan alles en iedereen. Dat er een goede kans is dat je met een gevoel zit die dit veroorzaakt. Alleen is het lastig om te bepalen wat nu precies nodig is om deze te laten verdwijnen. Met als gevolg dat we nog best wel vaak met oplossingen komen die niet werken.

Gevoel is een signaal van je lichaam dat je iets nodig hebt. Wat leidt tot de vraag: Wat heb jij nodig als je een sterk gevoel van ergernis ervaart?

Het gevoel dat je overal aan ergert komt in de meest gevallen vanuit een sterke vermoeidheid. Waardoor je het liefst zoveel mogelijk rust om jezelf heen wilt. Alleen ervaar je dat niet, doordat je allemaal geluiden om je heen hoort die je onrustig maken. Of dat er steeds van andere mensen erg veel aandacht van jou wordt gevraagd, terwijl je op dit moment daar niet de energie voor hebt. Met als gevolg dat je steeds probeert zoveel mogelijk tijd voor jezelf te hebben om uit te rusten. Maar dit steeds niet lukt doordat je erg onrustig blijft voelen.

Een andere reden dat je aan alles kan irriteren kan komen vanuit een sterk gevoel van boosheid. Waarbij je bijvoorbeeld erg boos bent geweest op iemand uit het verleden wat niet goed is verwerkt. Waarbij je nu elke keer erg boos en geïrriteerd voelt op andere mensen doordat ze nooit rekening met jou houden. En je hierdoor het gedrag van andere mensen als een aanval ziet op jou. Waarbij je dus weer terugziet dat je erg weinig rust ervaart doordat je steeds erg gespannen en alert voelt door de reacties van andere mensen.

Hoe kan je het beste minder ergeren aan alles en iedereen

Mag het dus zo zijn dat je steeds ontzettend ergert aan alles en iedereen om jou heen. Tot op het punt dat je echt merkt dat je daar ontzettend veel last en stress van begint te ervaren. Dan is het belangrijk dat je als eerste stap gaat waarnemen met wel gevoel je nu precies zit. Wat is vrij lastig doordat we erg sterk de neiging kunnen hebben om de oorzaak van het probleem bij andere mensen neer te leggen. Uiteindelijk is het jouw gevoel die er voor zorgt dat je ze zo gaat waarnemen. Waarbij je toch vooral bij jezelf wilt gaan kijken met welk negatief gevoel je zit. Wat kan bijvoorbeeld zijn een sterke vermoeidheid of boosheid die deze ergernis veroorzaakt.

Als je niet weet waar je last van ervaart, wordt het lastig om aan de oplossing te werken.

Met als tweede stap voor jezelf te gaan waarnemen welke behoefte je nu echt ervaart. In het geval dat je erg moe voelt, wat is in de meeste gevallen de reden dat we ons aan alles gaan ergeren. Zou het natuurlijk al erg goed kunnen helpen om meer rust te gaan nemen. Alleen doen we dat vaak niet doordat we een drukke agenda hebben of andere redenen waardoor we hebben besloten dat het niet mogelijk is. Dit is natuurlijk ook vaak het probleem waardoor we ons zo vermoeid blijven voelen. Doordat we in ons hoofd regels hebben bedacht waarvan wij vinden dat we daar aan moeten houden. Met als gevolg dat we hierdoor juist steeds meer vermoeid en geïrriteerd raken.

Wat maakt het ook zo belangrijk om juist te stoppen met wat jij heb bedacht hoe je zou moeten zijn. En juist meer te kijken hoe je beter kan omgaan met je behoeftes. Waardoor dan uiteindelijk het gevoel van irritatie vanzelf zal verdwijnen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Het feit dat je merkt aan jezelf dat je aan alles en iedereen om je heen begint te ergeren. Kan zeker komen doordat er om jou heen vervelende dingen gebeuren, maar zegt ook zeker over met welk gevoel je nu zit. Doordat negatieve gevoelens een sterke invloed hebben over hoe we ons leven ervaren.
  • In de meeste gevallen ga je pas aan alles ergeren als je erg moe voelt. Doordat je hierdoor minder weerbaar voelt voor alles wat om je heen gebeurd. En we een sterke onrust kunnen ervaren die ervoor zorgt dat we gevoeliger worden voor wat erop ons afkomt.
  • Wat maakt het belangrijk om echt voor jezelf te bepalen met welk negatief gevoel je mogelijk zou kunnen zitten. En wat nu precies de reden is dat deze is ontstaan. Waardoor je de oplossing voor jezelf kan vinden om beter met deze om te gaan.

Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.