Gevoel alles alleen te moeten doen

01/01/2020

gevoel alles alleen te moeten doen

Gevoel alles alleen te moeten doen ontstaat snel op het moment dat we door de stress veel problemen ervaren. Waarbij we door de spanning alles het liefst zo snel mogelijk willen oplossen. Waardoor we vaak niet het geduld hebben met andere mensen om ons hierbij te helpen. Met als gevolg dat we onszelf snel eenzaam kunnen voelen in onze problemen. Mag jij dus het gevoel hebben alles alleen te moeten doen hebben. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Het gevoel alles alleen te moeten doen

Op het moment dat alles goed gaat ervaren we vaak als mens geen problemen. Doordat we voldoende energie ervaren om elk probleem die op ons afkomt. Ook echt op dat moment aan te pakken. Waarbij als het voor ons dan toch teveel wordt. We altijd nog hulp kunnen vragen van andere mensen. Het wordt pas een probleem op het moment dat we het moeilijk vinden om hulp te vragen van andere mensen. Of dat we niet tevreden zijn met de manier hoe andere mensen ons kunnen helpen. Met als gevolg dat we er steeds meer aan gewend raken aan het gevoel alles alleen te moeten doen. Wat is niet altijd mogelijk op het moment dat je het erg zwaar hebt.

Want wat je bijvoorbeeld snel ziet gebeuren is dat wanneer je het huis moet onderhouden. Je vaak al van te voren hierbij een plan heb gemaakt hoe je dit wil gaan aanpakken. Waarbij we het snel storend vinden als we dit samen met iemand moeten doen die zijn eigen plannen heeft. Doordat op deze manier we hieraan moeten aanpassen. Met als gevolg dat we hierdoor eerder neiging krijgen dat we het liever alleen willen doen. Zodat we op deze manier aan de slag kunnen gaan zoals wij dat bedacht hebben. Want het voordeel van alles alleen te willen doen is dat je ook hierdoor de totale vrijheid ervaart om voor jezelf te beslissen hoe je dit gaat aanpakken. In plaats van dat je rekening moet houden met andere mensen.

Hoe het komt dat we door stress ons gaan afsluiten van andere

Het bijzondere is dat je dit snel ziet plaats vinden op het moment dat je veel stress ervaart. Doordat we hierdoor al zoveel spanning in ons lichaam ervaren. Dat dit ervoor zorgt dat we het liefst alles zo snel mogelijk af willen hebben. Waarbij we het alleen maar lastig vinden om te moeten wachten op andere. Doordat op het moment dat je met andere mensen samenwerkt. Je toch vaak flexibel moet blijven om goed te kunnen samenwerken met een ander. Op het moment dat je erg gestrest voelt. Verdwijnt deze flexibiliteit erg snel door de onrust die je op dat moment ervaart.

 

Op het moment dat alles zwaar begint te voelen. Voelt zelfs de hulp van andere mensen al te zwaar. Terwijl dit er juist voor kan zorgen dat we makkelijker van onze problemen afkomen.

Met als gevolg dat op het moment dat je gestrest voelt. We snel de neiging krijgen om onszelf erg te gaan afsluiten. Doordat alles als teveel voelt, omdat je dan zowel energie moet besteden aan het probleem en aan het persoon die jou hiermee helpt. Waarbij het dan makkelijker voelt om alleen je energie te besteden aan het probleem. Doordat we het vaak al vermoeiend vinden om dan ook sociaal naar de andere te blijven. Omdat we al snel het gevoel kunnen krijgen dat op het moment dat we hulp vragen. Hier dan ook meteen tegenover staat dat de ander daarna nog blijf eten. Of dat jullie dan tenminste nog ergens wat gaan drinken. Waarbij als je dan erg moe voelt door de stress. Je vaak hier helemaal geen zin in hebt. Waardoor je het liever allemaal alleen doet.

Daar komt er natuurlijk ook nog bij dat het nog best moeilijk is om toe te geven aan jezelf dat je het niet meer alleen kan. Helemaal als het vroeger wel lukte het alleen te doen. Maar doordat je nu bijvoorbeeld ouder bent geworden, je toch nu wel hulp nodig hebt. Met als gevolg dat het betekend dat we toch zullen moeten accepteren dat we het nu niet meer alleen kunnen. Wat vinden de meeste mensen nog erg lastig. Doordat het natuurlijk ook helemaal niet leuk is om toe te geven dat je zwakker bent geworden. Waarbij we het nog lastiger vinden om dit te vertellen aan andere mensen. Omdat we hierdoor nu hun hulp nodig hebben doordat alles zwaarder is geworden. Wat je dan ziet gebeuren is dat we toch vanuit ons eigen trots gevoel het gaan proberen zolang mogelijk alles alleen te blijven doen.

Wat ons tegenhoudt om hulp te vragen van een ander

Want het argument dat snel naar boven komt op het moment dat je het gevoel hebt alles alleen te moeten doen. Is dat andere mensen nooit voor ons klaar staan wanneer we ze nodig hebben. Of dat ze niet ons helpen op de manier die wij van hun vragen. Waarbij je dus in beide gevallen niet tevreden bent over de manier hoe andere mensen jou kunnen helpen. Doordat het in dit geval niet snel genoeg gaat. Doordat ze bijvoorbeeld pas over een paar weken tijd hebben. Terwijl jij de hulp morgen al nodig hebt. Waarbij je dus de flexibiliteit mist om jezelf aan te passen aan de agenda van een ander. Dit is vooral wat je snel ziet gebeuren op het moment dat je veel stress ervaart. Waarbij je het liefst alles zo snel mogelijk af hebben. En je dus minder openstaat voor de agenda van de ander.

Hoe flexibeler je bent met alle problemen die op jou afkomen. Hoe makkelijker je flexibel bent met andere mensen met wie jij samenwerkt die jouw helpen.

Of zoals eerder aangegeven, dat je niet tevreden bent over hoe ander mensen jou willen helpen. Dit komt met name doordat we vaak zo ontzettend gaan piekeren door de stress. Wat vaak ontstaat door een gevoel van angst over wat er mogelijk fout kan gaan. Waardoor we zoveel mogelijk proberen na te denken over welke negatieve gevolgen er allemaal zouden kunnen plaats vinden. En hoe we deze van tevoren mogelijk zouden kunnen voorkomen. Waarbij we dan vaak zo een strakke planning voor onszelf hebben gemaakt. Met in de hoop dat als we het op deze manier doen, er zeker weten niets fout kan gaan.

Met als gevolg dat we door deze strakke planning ook dit van andere gaan verwachten. Waarbij we dan erg veel frustratie ervaren als deze niet hierin mee gaat. Waardoor we last krijgen van het idee dat het fout gaat als deze zich niet aan onze planning houdt. Met als gevolg dat we liever alles alleen willen doen. Zodat we tenminste zeker weten dat als we het alleen doen, dat het ook zeker het resultaat krijgen die we hopen te bereiken. Doordat we vaak nog onszelf de enige vinden die we hierbij kunnen vertrouwen. Doordat we er moeite mee hebben dat de andere niet precies doet wat jij zegt. Wat is natuurlijk ook onmogelijk doordat iedereen een eigen mening heeft.

Wat je het beste kan doen als je het gevoel heb dat je overal alleen voor staat

Mag jij last ervaren van het gevoel alles alleen te moeten doen. Dan komt het vaak niet omdat je alleen bent. Maar doordat je niet durft de hulp te vragen die je nodig hebt. Doordat we onszelf kunnen kwijtraken in ons gevoel van trots dat we het alleen aan kunnen. Of juist vanuit de angst dat de ander fouten kunnen maken die het probleem versterken. Waardoor we het liever alleen willen doen, zodat we tenminste zeker weten dat het probleem hebben aangepakt op de manier die jezelf hebben bedacht. In beide gevallen speels angst een belangrijke rol. Doordat je hierdoor het vertrouwen mist in andere mensen. Waardoor we het moeilijk vinden om de hulp te vragen die wij eigenlijk wel nodig hebben.

De angst over wat er mogelijk fout kan gaan houdt ons vaak tegen om hulp te vragen. Doordat er nu twee mensen zijn die fouten kunnen maken die het probleem versterken.

Het word met name lastig op het moment dat je in het verleden ook al hulp heb gevraagd aan iemand. Waarbij je toen wel hulp heb gekregen, maar dat dit niet heeft plaats gevonden op de manier zoals jij dit graag wilde. Waarbij we snel vanuit onze slechte ervaring gaan beoordelen dat het in toekomst hetzelfde zal plaats vinden. En dat dus opnieuw hulp vragen geen zin heeft. Maar we tegelijkertijd ook steeds meer gaan merken dat we het alleen ook niet meer reden. Waardoor je in een moeilijk situatie terecht komt. Waarbij zowel wel of geen hulp vragen, beide niet meer goed voelen.

Mag je echt ontzettende last ervaren van dat je alles alleen moet doen. Dat is belangrijk om eerst voor jezelf vast te stellen waar je nu precies angst over voelt. Met dan als volgende stap dat je vooral weer het vertrouwen in ander mensen krijgt. Want zolang je geen vertrouwen in ander mensen hebt, zal hulp vragen ook geen zin hebben. Wat maakt het belangrijk voor jezelf om eerst te bepalen wat precies de reden is dat je ander mensen niet vertrouwd. En wat je dus nodig hebt om dit vertrouwen weer terug te krijgen. Met als gevolg dat als dit is gelukt, je een stuk minder last zal ervaren over het gevoel dat je alles alleen moet doen.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we gewend zijn om het altijd alleen te moeten doen. Vinden we het vaak lastig om toe te geven dat we toch hulp nodig hebben. Doordat we bijvoorbeeld hiervoor te oud zijn geworden om het alleen aan te kunnen. Waarbij dus je eigen trots in de weg zit om hulp van een ander te vragen.
  • Of dat we te weinig vertrouwen hebben in andere mensen. Doordat we bijvoorbeeld hier slechte ervaringen mee hebben gehad in het verleden. Dat dit ervoor zorgt dat we moeilijk vinden om met andere mensen samen te werken, doordat we hun hierdoor niet vertrouwen.
  • Wat maakt het dus belangrijk om voor jezelf te bepalen wat nu precies de reden is dat je  geen hulp durft te vragen. Waarbij het vooral omgaat dat je weer het vertrouwen in ander mensen krijgt, waardoor je deze gewoonte kan loslaten dat je alles alleen moet doen. Door het idee los te laten dat andere het nooit zo goed zullen doen zoals jij.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.