Altijd nuttig bezig moeten zijn

22/12/2019

altijd nuttig bezig moeten zijn

Altijd nuttig bezig moeten zijn is een gevoel die we snel krijgen op het moment dat we ons onrustig ervaren. Waarbij we vaak vast komen te zitten tussen de behoefte van rust, maar tegelijkertijd ook het af willen krijgen van belangrijke taken. Waarbij we steeds meer uitgeput kunnen raken doordat we vinden dat geen rust mogen nemen. Omdat we altijd nuttig bezig moeten zijn. Mag jij dus last ervaren van dat jij vind dat je altijd nuttig bezig moeten zijn. Dan kan het volgende zeker helpen…

Inhoudsopgave

Waarom we altijd nuttig bezig moeten zijn van onszelf

In dit leven zijn we vaak bezig met achter elkaar taken uit te voeren die moeten worden gedaan. Met name doordat we vaak in een vaste routine zijn gekomen. Waardoor we steeds weer opnieuw hetzelfde herhalen. Dit vinden we vaak ook fijn omdat we hierdoor niet meer hoeven na te denken wat we moeten doen. Waardoor alles over het algemeen erg soepel verloopt.

Het begint alleen een probleem te worden als je in een routine terecht ben gekomen van altijd nuttig bezig te moeten zijn. Waarbij als je dan een moment van rust nodig hebt. We meteen beginnen af te vragen of dit wel goed is. Doordat we zo streng naar onszelf kijken over wat het oplevert. Met dan vaak de gedachte dat als het niet iets oplevert. Dat dit dan meteen zonde van je tijd is. Dat je dit dus beter had kunnen besteden aan iets nuttigs.

Vaak hebben we het idee dat alleen als we iets doen wat werkelijk wat oplevert. Dat we dan pas nuttig bezig zijn. Terwijl helemaal niets doen ook juist heel nuttig kan zijn.

Met als gevolg dat we onszelf beginnen af te vragen waarom we altijd nuttig bezig moeten zijn. De reden dat dit vaak ontstaat komt doordat we vooral ons leven zijn gaan baseren op resultaten. Met als gevolg dat als jij ergens hard aan heb gewerkt. En dit ook goed is gelukt, dit je meteen het gevoel van voldoening geeft van het resultaat. Met als gevolg dat we onszelf snel kunnen kwijtraken in dat we alleen nog maar bezig zijn met goede resultaten te behalen. Dan dat we het belangrijk vinden hoeveel plezier dit ons geeft.

Waarom altijd nuttig moeten zijn zo verleidelijk is

Wat je dus ook snel ziet gebeuren is dat we door het gevoel van altijd nuttig te moeten zijn, sterk op een manier gaan leven. Waarbij we erg sterk bezig zijn met wat er nog moet worden gedaan. Met vaak vanuit een gevoel dat we de hele tijd nuttig moeten zijn. Zodat we continue bezig zijn met goed werk uit te voeren wat fijne resultaten geeft. Zodat dit ons een tevreden gevoel geeft over onszelf.

Nu krijgen we vaak het meeste gevoel van voldoening als we bijvoorbeeld een wedstrijd winnen, verder komen in onze carrière of dat je veel gewicht bent afgevallen. En met name doordat we hiervoor heel veel moeite voor hebben gedaan om dit te bereiken. Maar het gevoel van steeds voldoening krijgen vanuit resultaat kan ook al zijn met zo iets simpels als het schoonmaken van je eigen huis. Waarbij als je dan klaar bent, een fijn gevoel ervaart dat je iets nuttig bezig heb gedaan. Doordat alles frisser en schoner voelt in het huis.

Fijne resultaten geven ons het gevoel dat we goed bezig zijn. Met als gevolg dat we verslaafd kunnen raken aan steeds weer opnieuw goede resultaten te bereiken. Waarbij al het andere als niet nuttig wordt ervaren.

Nu is er ook niets mis mee om goed voor jezelf te zorgen door goed je eigen huis te onderhouden. Het kan bij sommige mensen doorslaan dat we hierdoor het gevoel krijgen dat we altijd bezig moeten zijn. Met name als je probeert steeds preventief te werken. Waarbij je dus van tevoren al gaat bedenken wat er fout kan gaan. En op deze manier hoopt dit te voorkomen, door nu al actie te ondernemen. Zodat dat je van deze taak in de toekomst geen last zal ervaren omdat je het al heb gedaan. Zoals in het vorige voorbeeld van schoonmaken. Want als je nu al begint met schoonmaken hoef je het later niet meer te doen op een moment die misschien niet uitkomt.

Wat je hierdoor ziet ontstaan is dat we onszelf soms helemaal gek kunnen maken over wat er mogelijk in de toekomst zou kunnen gebeuren wat we niet leuk vinden. Zodat we hopen door altijd nuttig bezig te moeten zijn. Dat we er hierdoor voor zorgen dat we op tijd aan taken werken die mogelijk in de toekomst vervelend kunnen worden. Met als gevolg dat je zelf helemaal gek kan maken met wat er nog moet worden gedaan.

Waarom we altijd door ons schuldgevoel nuttig moeten zijn

Ander mogelijkheid die natuurlijk ook bestaat is dat je van jezelf niet lui mag zijn. Waarbij het verkeerd voelt als je niets doet op het moment dat je rust neemt. Met als gevolg dat je moeite hebt met de rust te nemen die je wel nodig hebt. Doordat op het moment dat je dit doet, meteen een gevoel krijgt dat je dit niet heb verdiend. Dat je dus verkeerd bezig bent terwijl dit wel als een sterke behoefte wordt ervaart.

De reden dat we dit snel doen kan mogelijk komen vanuit je eigen opvoeding. Waarbij je geleerd hebt dat het normaal is om altijd keihard te werken. Waarbij je dus erg schuldig gaat voelen als jij dit niet doet. Met name als je om je heen wel mensen ziet die hard werken terwijl jij rust neemt. Wat dan vaak vergeten wordt is dat zij waarschijnlijk ook een rust moment hebben genomen. Maar dat ze dit gedaan hebben op een moment dat jij niet in de buurt was, alleen heb je dit niet van jezelf door. Doordat we vaak als mens meer bezig zijn met wat andere mensen van ons vinden, dat wat onze mening is over de ander.

Hoe meer je bezig bent met wat andere mensen vinden van wat jij doet. Hoe meer jezelf begint te beoordelen met hoe nuttig het is wat jij nu uitvoert. Op basis van welke mening de ander daar over zou kunnen hebben.

Het is met name dit schuldgevoel wat ervoor zorg dat we altijd nuttig bezig moeten zijn. Doordat we het idee krijgen dat als we iets doen wat niet nuttig is. Andere mensen ons mogelijk opgaan beoordelen. Waarbij ze dus ons gaan beoordelen over wat we op dat moment aan het doen zijn. Want vaak als mens voelen we ons ook erg verbonden met wat we doen. Want mag jij bijvoorbeeld als hobby hebben dat je erg houdt van schilderen. Dan voel je erg verbonden met de schilderijen die je maakt. Waarbij als iemand anders dan zeg dat hij deze helemaal niet mooi vindt. Je meteen hierop voelt afgewezen, en dus het idee krijgt dat je het net zo goed niet had kunnen doen. Dat je hiermee je tijd heb verspilt, die je ook had kunnen besteden aan iets nuttigs te doen.

Wat je dus het best kan doen als je hier vanaf wilt komen

Wat je dus mooi naar voren ziet komen is dat bij iets nuttigs doen altijd een waarde oordeel opzit. Waarbij het belangrijk is voor jezelf om te beoordelen wat voor jou wel of niet iets nuttig maakt. Je zal vaak merken dat dit oordeel wat jezelf hebt. Erg vaak wordt beïnvloed door wat andere mensen vinden. Waarbij als jij het bijvoorbeeld fijn vind om even helemaal niets te doen. Je vaak hierbij meteen een schuldgevoel krijgt op het moment dat andere mensen jou hierop aanspreken. Met als gevolg dat je sterk de neiging krijgt om in de toekomst dit te willen voorkomen door altijd iets nuttigst te moeten doen.

Wat maakt het belangrijk op het moment dat je hier last van ervaart. Dat je voor jezelf bepaald welk oordeel je hebt over alles wat je wel of niet nuttig vindt. Wat de reden is dat je dit op deze manier beoordeeld. Waarbij je zal merken dat het vooral belangrijk is om te doen wat goed voelt. Waarbij de beoordeling of het wel of niet nuttig is vaak alleen maar onnodig veel stress geeft. Het is met namen op het moment dat je het inzicht krijgt dat dit schuldgevoel van altijd nuttig te moeten zijn tegen je werkt. Dat je het hierdoor veel makkelijker maakt voor jezelf om deze los te laten. Waardoor jezelf veel meer de kans geeft om te kunnen leven vanuit plezier dan vanuit wat nuttig is.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Nuttig bezig zijn geeft ons altijd heel veel doordat het goed resultaten oplevert. Doordat wat je nu gedaan hebt niet meer later hoeft te worden gedaan op een moment die niet handig uitkomt. Het nadeel hiervan is dat je hierdoor steeds je eigen rust momenten uitstelt doordat je eerst alle nuttige taken gedaan wilt hebben.
  • Nuttig van jezelf moeten zijn komt vaak vanuit een schuldgevoel. Waarbij jezelf snel schuldig voelt als iedereen om jou heen keihard aan het werk is. Terwijl jij een moment van rust neemt. Waardoor je dit snel overslaat en doorgaat met nuttig werk wat eerst gedaan moet worden.
  • Belangrijk is dus vooral voor jezelf te bedenken dat jij een waarde oordeel heb gemaakt over wanneer jij je tijd nuttig besteed of niet. Waarbij we snel onrustig kunnen voelen als we niets doen. Of juist erg vermoeid kunnen raken als we de hele tijd bezig zijn. Wat maakt het ook zo belangrijk dat je vooral doet wat goed voelt. Dat dat jezelf niet helemaal kwijtraakt in het schuldgevoel dat je niet nuttig bezig bent.

    Zou je graag de kans willen vergroten dat je beter kan omgaan angst en zorgen. Dan kan het volgende jou zeker helpen…

    Angst oefening

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.