Wat te doen bij burn-out verschijnselen

23/06/2018

Wat te doen bij burn-out verschijnselen

Wat te doen bij burn-out verschijnselen is een vraag die we snel krijgen als we elke dag keihard aan het werk zijn om al onze doelen te behalen. Waarbij we voor onszelf wel merken dat we dus eigenlijk rust nodig hebben. Het ons nooit lukt om echt deze rust te nemen. Met als gevolg dat we steeds dichter bij een burn-out komen. Wil jij dus dit graag vermijden en vraag je af wat te doen bij burn-out verschijnselen. Dan kan je dit het best als volgt bereiken…

Inhoud

Wat te doen bij burn-out verschijnselen, en waar komen deze vandaan

De grootste reden dat we bijna een burn-out krijgen is doordat we te streng voor onszelf zijn. Met als gevolg dat we steeds hard blijven werken terwijl we dat eigenlijk niet meer aan kunnen. Doordat we steeds meer last krijgen van burn-out verschijnselen. Met als gevolg dat we daardoor steeds meer gaan nadenken, wat te doen bij burn-out verschijnselen en hoe komen we weer van deze af.

Belangrijk is dat het vaak heeft te maken met onze jeugd. Op het moment dat we op wereld staan worden we daarna voor een groot deel gevormd door de opvoeding van onze ouders. Waarbij we leren dat alles wat we goed doen krijgen we een beloning voor. En bij alles wat we fout doen worden we gestraft. Met als gevolg dat we ons sterk aanleren dat ons geluk heel erg afhankelijk is van hoe we dus reageren naar andere mensen. Wat weer invloed heeft over hoe we over onszelf denken. Aangezien we allemaal gesteund en gewaardeerd willen worden in wie we zijn.

Met als gevolg dat we dus ons best gaan doen om de doelen te behalen in dit leven waarvan we denken dat we er gelukkig van kunnen worden. Terwijl dit vaak helemaal niet zo hoef te zijn. De reden dat we goed willen presenteren is omdat onze ouders dat van ons vroeger verwachten. Waarbij we dus op latere leeftijd we dit ook als volwassenen bij onszelf zijn gaan opnemen als een van onze kernwaardes van onze identiteit.

Terwijl dit misschien van nature helemaal niet bij je past. Waardoor we juist vermoeidheid gevoelens krijgen doordat we ons gaan gedragen op een manier die niet goed voor ons werkt. Maar doordat we ermee zijn opgegroeid hebben we het vaak helemaal niet door dat dit gedrag niet bij ons past. En dat we er dus eigenlijk juist heel ongelukkig van worden.

Hoe ontstaat een burn-out

Het is wel bijzonder dat we vermoeidheid gevoelens vaak als iets waarneemt wat er niet mag zijn. Zoals je dit bijvoorbeeld ook bij angst zou voelen. Waarbij je continue tegen jezelf zegt, ik mag geen angst voelen. En als je deze dan toch voelt om er dan vervolgens alles aan te doen zodat het weer weg gaat. Want wat we vaak vergeten is dat onze vervelende gevoelens een deel van ons zijn die een functie hebben.

Als we bijvoorbeeld het gevoel van vermoeidheid gaan onderdrukken. Terwijl we eigenlijk graag naar bed willen. Want er moet nog zoveel werk worden gedaan. Dan zal ons lichaam daar tijdelijk op reageren door je het gevoel te geven dat je niet meer moe bent. Dit werkt tot op een bepaald moment. Waarbij je daarna nog veel meer kapot voelt. Het onderdrukken van je vermoeidheid is kan nooit goed zijn. Ditzelfde geld bijvoorbeeld ook voor het gevoel van honger. Je lichaam geeft met een reden aan dat je dit voelt. En als je hier niet op reageert, ga je uiteindelijk dood van de honger.

Ditzelfde geldt ongeveer ook voor onze gevoelens zoals pijn, verdriet, boosheid en angst. Je zal dit niet meteen waarnemen als iets wat erger wordt als je het gaat onderdrukken. Maar het is wel vaak de reden waardoor je uiteindelijk een burn-out krijgt. Doordat je het zolang hebt onderdrukt waardoor de vermoeidheid zo erg in je lichaam is gaan opbouwen. Dat het zich uiteindelijk begeeft en alle pijn in een keer laat komen.

Met als gevolg dat je niet meer uit je bed kan komen van de vermoeidheid. Doe dit jezelf niet aan. Laat het nooit zo ver komen. Door simpel weg elke keer dat je zo een emotie voelt. Deze er ook echt te laten zijn. In plaats van het te onderdrukken waardoor het juist sterker wordt op het lange termijn.

Waarom andere mensen moeite hebben om jou burn-out verschijnselen te begrijpen

Het probleem van burn-out is vaak dat het heel persoonlijk is hoe je deze waarneemt. Dit zorgt er dus ook voor dat het soms moeilijk kan zijn voor de mensen om je heen om hier begrip voor te hebben. Het probleem van gevoel is vaak dat het komt vanuit je eigen waarneming van een situatie.

Je ziet bijvoorbeeld iets heel droevig gebeuren op televisie. En je wordt hierdoor meteen geraakt. Dit is op zichzelf natuurlijk al iets heel moois wat ons ook mens maakt. Het gevaar zit hem er alleen in dat we als mens heel erg verschillen in wat ons echt raakt.

Het is niet de situatie die ons stress geeft, maar onze reactie op de situatie wat er voor zorgt dat we het zo waarnemen.

Wat dus voor een persoon al heel ontroerend kan zijn, zal voor de andere misschien helemaal niets betekenen. Dit betekent dus ook dat iets wat voor jou heel pijnlijk kan zijn. Dat de kans bestaat dat het door de ander totaal niet op deze manier wordt opgevat.

Vaak realiseren we dit niet omdat onze beleving zo sterk is van onze eigen gevoelens die ontstaan door de burn-out. Dat we niet kunnen voorstellen dat een ander persoon niet in dit gevoel zou kunnen inleven. Met als gevolg dat er snel grote miscommunicatie kan ontstaan tussen twee mensen. Die gewoon weg niet kunnen inleven in hoe het andere persoon deze wereld waarneemt. En dus hoe zwaar een burn-out voor jou kan zijn

Hoe kun je dus het beste een burn-out voorkomen

Het probleem is dus dat we veel emotionele bagage hebben meegenomen vanuit onze eigen jeugd. Met als gevolg dat we onszelf dus heel ongelukkig kunnen maken met alles wat ons niet lukt te bereiken in ons leven. Waarbij het voelt alsof dit heel belangrijk voor ons is. En dat we er echt niet meer zonder mee zouden kunnen.

Het bijzondere is dat wanneer je realiseert dat deze gedachtes of ideeën niet uit jezelf komen. Maar dat je het hebt meegekregen vanuit je opvoeding. Dat je zal merken dat alles waarvan je dacht wat goed voor jou was. Dus eigenlijk alleen maar tegen jou werkt om echt goed te kunnen functioneren.

Laat deze dus los, en je zal merken dat je echt een stuk minder streng tegen jezelf wordt over wat jij vind wat je allemaal zou moet kunnen. Door vooral te blijven waarnemen wat echt goed voor jou werkt en je positieve energie van krijgt. En laat de rest wat jou tegenhoudt en alles dus zwaarder maakt los. Het is alleen maar negatieve bagage waar je niets aan hebt.

Wat je dus het beste kan doen tegen een burn-out

Belangrijk is dus ook dat je de gevoelens die bij jou een burn-out veroorzaken niet onderdrukt. Anders worden ze alleen maar erger doordat je ermee in gevecht gaat. Wat lijkt op het begin misschien lastig omdat je dan vaak in een situatie bent waar het niet uitkomt dat je zo voelt.

Als je het onderdrukt wordt het alleen maar erger. Dit betekent niet dat je dus maar iedereen bijvoorbeeld met jou gevoel van boosheid moet aanvallen. Maar wees er vooral bewust van dat deze emoties er zijn. En probeer voor jezelf waar te nemen of je met veel compassie naar dit gevoel kan kijken zonder dat je er iets mee doet. Zonder oordeel of het goed of slecht is of dat het terecht is dat je dit voelt.

Het is juist doordat we voor onszelf beslissen dat een gevoel van vermoeidheid er niet mag zijn. Wat ervoor zorgt dat deze zich steeds opbouwt. Tot op moment dat je niet meer uit je bed kan komen. Voorkom dit door dit gevoel eerder serieus te nemen.

Als jouw waarneming aangeeft dat dit gevoel er is, dan is dat zo. Of het nu eerlijk is tegenover andere mensen of niet. En je zal merken. Puur door dit gevoel bijvoorbeeld tijdens een meditatie even door jou heen te laten gaan. Dat je het dan weer kan loslaten en dat je het hebt verwerkt.

Dit zorgt er niet voor dat je meteen een burn-out helemaal voorkomt. Maar het zorgt er wel voor dat je het serieus neemt. En dat je voor jezelf een plek hebt kunnen geven met waarom je zo vermoeid voelt. Waarbij je vervolgens in de toekomst hier sterker in staat om hier wat mee te doen.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • We zijn als mens gewend heel erg op ons gedrag te letten. Waarbij we onbewust graag zo willen overkomen op andere mensen op een manier dat we het meest worden gewaardeerd. Dit zorgt er daardoor juist voor dat we geen rekening meer houden met onze eigen gevoelens. Waardoor we deze hierdoor niet verwerken.
  • De reden dat we vaak zo graag onze best willen doen. Is omdat we als kind hebben geleerd dat we op deze manier het meest worden gewaardeerd. Met als gevolg dat we nu als volwassenen onze gevoel van vermoeidheid onderdrukken om zo te blijven presteren. Tot op het moment dat het echt niet meer gaat en we dus een burn-out krijgen.
  • Belangrijk is om voor jezelf te realiseren dat mag je al bijna tegen een burn-out aanzitten. Dat je deze voor jezelf als heel zwaar zal ervaren maar dat dit niet altijd door andere mensen word begrepen. Wat maakt het dus belangrijk dat je dit goed aangeeft. In plaats van dat je verwacht van andere mensen dat ze dit meteen door hebben.
  • Wil je dus graag een burn-out voorkomen. Dan is de eerste belangrijke stap om bij jezelf waar te nemen waarom je zo streng tegen jezelf bent. Om er dan vervolgens achter te komen waar deze overtuiging vandaan komt. En wat jij er aan kan doen om de druk te verlagen door deze overtuiging een minder hoge prioriteit te geven. Waardoor jij jezelf dus ook de rust gunt die jij nodig hebt.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter