Ik bereik nooit wat ik wil

04/04/2018

Ik bereik nooit wat ik wil

Ik bereik nooit wat ik wil is een gevoel die we als mens snel krijgen op het moment dat we graag iets willen bereiken wat steeds niet lukt. Waardoor we steeds veel frustratie en stress hierdoor kunnen ervaren. Doordat we met onszelf in conflict komen in de keuze of we willen stoppen of dat we door blijven gaan. Waarbij de keuze steeds moeilijker wordt omdat we er al zo veel energie in hebben gestopt. Waardoor we steeds blijven zitten met de frustratie, ik bereik nooit wat ik wil. Wil jij dus graag van jou frustraties af. Dan kan je dit het best als volgt bereiken…

Inhoud

Ik bereik nooit wat ik wil

Vaak zijn we ontevreden over iets in ons leven en zetten we dus voor onszelf doelen neer om dit te kunnen bereiken. Hierbij gebeuren vaak twee dingen. Of we bereiken dit doel en we gaan er vervolgens heel veel moeite in stoppen om alles zo te laten blijven. Zoals bijvoorbeeld: bij een dieet, nog meer sociaal leuk te willen worden gevonden of nog harder werken voor je carrière.

Tweede optie is dat we het juist niet halen om dit doel te bereiken. Waarbij we ons vervolgens verschrikkelijk kunnen frustreren aan het gevoel, Ik bereik nooit wat ik wil. Omdat we dan voor onszelf gefaald hebben in te bereiken wat we denken wat ons gelukkig maakt.

Waarbij we continu nare gedachtes over onszelf hebben dat we nooit goed genoeg zijn. Vaak komt de frustratie van ik bereik nooit wat ik wil, doordat we de lat voor onszelf te hoog leggen. Omdat we mensen om ons heen zien die dit wel hebben bereikt. Met als gevolg dat we er veel stress en moeite in gaan stoppen om onszelf dezelfde vaardigheden aan te leren die misschien helemaal niet bij ons passen als mens. Maar die we toch graag willen bereiken. Doordat we idee krijgen dat dit ons leven makkelijker maakt.

Het is normaal om weerstand te voelen als je iets voor de eerste keer doet. En zal je hier altijd doorheen moeten gaan om te komen wat jij het liefst wilt bereiken. Het gaat de verkeerde kant op als je daardoor iets wilt bereiken wat niet bij jou past. Waardoor je dit dus steeds veel energie zal moeten geven om bijvoorbeeld een door jou gekozen vaardigheid te willen onderhouden. Zoals bijvoorbeeld steeds socialer over te komen op andere mensen dan je eigenlijk bent.

Waarom we juist in ons leven concentreren op wat fout kan gaan

Vaak als we een doel bereiken geeft dit toch niet de voldoening waar we naar opzoek waren. Doordat we continu bezig zijn met alles wat fout kan gaan. Met als gevolg dat dit ook het enige is waar we ons mee bezig houden. En we er dus juist ons doel van maken om deze nieuwe problemen op te lossen. In plaats van dat we bezig zijn met als doel te stellen wat ons juist gelukkig maakt.

Veel mensen krijgen snel de neiging te denken dat alles wat goed gaat is normaal en alles wat slecht gaat heeft al onze aandacht nodig. En moet dus zo snel mogelijk worden opgelost. En zolang dit probleem niet is opgelost blijft het ons dus veel stress geven omdat we het niet kunnen loslaten.

Hierbij is het belangrijk te realiseren dat sommige problemen zijn niet in een keer zijn op te lossen, maar hebben veel tijd nodig. De reden dat we dan toch vaak stress voelen is omdat we te ongeduldig zijn en we bang zijn dat het fout kan gaan. Belangrijk is dus voor jezelf te realiseren dat alles tijd nodig heeft om het te kunnen volbrengen. En dat er dus vaak momenten zijn dat je er op dat moment niets aan kan doen.

Laat het dan ook los, hoe moeilijk het ook is. Veel denken over iets waar je op dit moment niets mee kan doen geeft alleen maar meer stress. Maar lost eigenlijk helemaal niets op. Sterker nog, waarschijnlijk raak je daardoor alleen maar meer vermoeid. Waardoor, op het moment dat je het probleem wilt oplossen door aan dit doel te werken. Je hier geen energie meer voor voelt om dit doel te bereiken.

Waarom het juist veel stress geeft als je jou doel uit handen geeft

In onze huidige maatschappij is het normaal dat we afhankelijk zijn van andere mensen. Vanaf het moment dat we een kind zijn waren we al afhankelijk van onze ouders om te overleven. Ook nu zijn we afhankelijk van de dokter om ons te genezen als we ziek zijn. Of van de kapper om ons haren te knippen. Of de groenteboer voor ons eten.

Hier is ook niets mis mee. Dit is een normaal proces waar we als maatschappij in hebben ontwikkeld tot wat we nu zijn. Wat geeft dus ook aan dat bij veel situaties dit voor ons werkt. Wat maakt het dus ook niet handig om hier wat aan te willen veranderen.

In sommige gevallen geeft het ons juist veel stress doordat we gaan afwachten op de reactie van een ander. In plaats van dat we bewust de leiding nemen over ons eigen leven. Een mooi voorbeeld daarvan zie je bij je werk relaties. Zoals bijvoorbeeld de tuinman die het steeds laat afweten. Of een collega die zijn afspraken niet nahoudt over een project. Waarbij je in de meeste gevallen het idee krijgt dat je het beter zelf had kunnen doen.

Misschien zou je dan inderdaad al klaar zijn met wat er moet worden gedaan. Maar je doet het niet omdat je voor jezelf bepaald hebt dat het niet meer jou taak meer is. Terwijl je daar wel veel last van ervaart. Het is deze onzekerheid die veel stress geeft. Niet alleen omdat het niet gedaan wordt. Maar ook omdat er veel onduidelijkheid ontstaat over of het ooit nog in de toekomst zal gebeuren.

De factoren die invloed hebben over wat je graag wilt bereiken

Wil jij een doel bereiken dan zou de meest makkelijkste oplossing zijn om alles zelf te doen. Waardoor je niet meer laat leiden door de stress van afhankelijk te zijn van andere. Maar helaas zijn er ook situaties waar dat niet bij mogelijk bij is. Waarbij je dus ziet dat jij het wel duidelijk hebt voor jezelf. Maar omdat we afhankelijk zijn van iemand anders. Zorgt dit ervoor dat we al snel gaan bedenken wat er fout kan gaan. Hierbij zijn er altijd twee factoren heel belangrijk om bewust van te zijn:

1. We maken het snel te zwaar voor onszelf

Ten eerste heb je echt geen invloed over wanneer iemand bijvoorbeeld weer terug reageert. Wat betekent dus dat alle gedachtes die je hebt over de toekomst niet echt zijn. Maar juist iets is wat jij zelf heb bedacht door alle spanning van het niet weten wat er gaat komen. Met dus als gevolg dat deze je alleen maar meer stress geeft omdat je dit waarschijnlijk groter maakt dan het eigenlijk is. Doordat we als mens zo graag van tevoren goed voorbereid willen zijn.

2. Ook bij tegenslagen leer je juist hoe je verder komt

Het tweede punt bij doel bereiken is dat we vaak in het leven alles krijgen met een ander doel dan wat we eigenlijk zelf wilde. Vaak is dit doel nog niet duidelijk. Maar als we oprecht leven vanuit ons hart. Zal je merken dat bij elke tegenslag ook juist weer een leermomenten is voor jou om er uiteindelijk zelf sterker van te worden.

Natuurlijk zie je dat vaak niet zo op dat moment. Bijzonder genoeg zal je vaak merken dat het later in je leven wel een grote rol gaat spelen in je eigen ontwikkeling als mens. Omdat we juist door onze tegenslagen groeien en onszelf daardoor beter leren kennen.

Waarom rust juist zo belangrijk is als je iets wilt bereiken

Probeer dus ook tijdens het moment dat je werkt om een doel te bereiken. Toch ook een herstel moment voor jezelf te vinden, anders ga je kapot van de vermoeidheid. Want wat hierbij een belangrijk rol speelt is dat we vaak al onze gedachtes erger maken over dit probleem dan het eigenlijk is. Wat betekent dus dat we het proces van aan dit doel te werken ook zoveel meer negatieve lading geven dan eigenlijk nodig is.

Probeer dus ook hiervan bewust te zijn. Want vaak maken we het zo belangrijk voor onszelf dat het absoluut niet fout mag gaan. Omdat we anders niet meer weten hoe we verder moeten gaan met ons project. Terwijl dat eigenlijk best wel meevalt en er alleen maar een klein deel van de weg daar naar toe verandert.

Het is niet de situatie die stress geeft. Maar de spanning die door deze is ontstaan die het zo zwaar maakt. Juist door deze spanning te verminderen. Blijft de situatie hetzelfde, maar verandert de manier hoe je er mee omgaat.

Probeer dus ook bewust te zijn als je voor een probleem staat dat je hier niet te veel bij gaat nadenken. Omdat je het dan voor jezelf alleen maar zwaarder maakt. Laat het vooral los. Hoe moeilijk dat ook is. En je zal merken dat alles uiteindelijk toch wel op zijn plaats valt. Of je daar nu veel of weinig over hebt nagedacht.

Want in het leven komt alles uiteindelijk toch wel op jou af. Ongeacht hoeveel je daarover heb nagedacht. Dus maak voor jezelf bewust de keuze je daar minder door te laten beïnvloeden. Door bijvoorbeeld tijdens een meditatie meer je gedachtes los te laten en zal je echt een stuk meer rust ervaren.

Waarom het juist zo veel beter werkt om voor jezelf een intentie neer te zetten

Het gaat de verkeerde kant op als jouw doel je steeds energie blijft vragen in plaats van dat het jou oplevert. Doordat je zo erg mee bezig bent om dit te willen bereiken. Terwijl de kans groot is dat dit heel goed werkt voor ander mensen, maar niet voor jou. Een van de grootste problemen met een doel voor jezelf neer te zetten. Is op het moment dat je dat doet je eigenlijk al tegen jezelf zegt dat het huidige persoon wie jij nu bent niet goed genoeg is. En dat je dus van iets negatiefs probeert te ontwikkelen naar iets positiefs. Of te wel, er is de overtuiging in jezelf dat je niet goed genoeg bent.

Vaak zetten we juist een doel neer vanuit onze negatieve overtuigingen over onszelf. Met dan als doel om hieraan te werken. Zodat we deze niet meer hoeven waar te nemen. Waardoor we eigenlijk deze juist in stand blijven houden.

Wat is waarschijnlijk ook de reden dat jij jezelf dit doel hebt gegeven. Met als gevolg dat je gaat proberen jezelf te veranderen naar iets wat jij niet bent. Maar wel de verwachting hebt dat dit jouw gelukkig maakt. Doordat je dit effect ook zag bij andere mensen. In plaats van dat je gaat werken aan waar deze overtuiging vandaan komt en wat dit dus over jou zegt.

Een veel mooier manier om aan jezelf te werken is dus vanuit een intentie. Omdat je dan juist al jezelf heb geaccepteerd wie jij bent als persoon. En je dus begint met kleine stappen te maken naar wat voor jou goed voelt. Zonder dat je daarbij steeds de verwachting schept naar jezelf dit doel te bereiken. Maar puur steeds opnieuw bekijkt wat je op dit moment kan doen om je leven net iets beter te maken.

Bij een doel ben je altijd bezig met de eindstreep te willen behalen. Terwijl bij een intentie begin je juist ergens mee, waarbij je open staat welke kant het nog op kan gaan. Wat je dus ook veel meer vrijheid geeft over wat voor jou goed voelt.

Door het op deze manier te doen haal je ook ontzettend veel druk bij jezelf​ weg. Omdat er is geen einddoel die bereikt moet worden. Maar je begint met steeds de eerste kleine stappen te maken. En van daaruit weer opnieuw te kijken naar wat het jou het meest oplevert. Waardoor je dus ook steeds meer jou echte ware zelf zal ontdekken. Doordat je er steeds meer achter komt wat het beste bij jou past. Met dus ook als gevolg dat je veel meer werkt vanuit wat goed voor jouw voelt en je echt motiveert. Waardoor dus ook alles veel makkelijker wordt.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • Belangrijk is vooral voor jezelf te bepalen of je iets bereiken omdat jij dit graag wilt. Of dat deze motivatie misschien juist komt om de waardering van andere mensen te krijgen. De eerste stap is dus voor jezelf te bepalen waarom je dit zo graag wilt.
  • Als mens kunnen we onszelf snel kwijt raken in alles wat moet worden opgelost. Met als gevolg dat we al onze energie alleen nog maar stoppen in alles niet erger te maken dan het is. Terwijl het veel mooier zou zijn om juist te werken aan wat je juist wel graag wilt.
  • Er is niets mis mee met hulp te krijgen van andere mensen. De fout die we dan snel kunnen maken is dat we ons heel afhankelijk van iemand anders gaan opstellen. Waarbij we vervolgens heel veel stress kunnen ervaren als deze niet voor ons klaar staat. Probeer dus toch altijd zelf de verantwoordelijk over jou eigen leven blijven te behouden.
  • Belangrijk is voor jezelf dat je realiseert dat het leven een grote weg is van problemen die je tegenkomt. Die je een voor een steeds oplost, waarbij er dus altijd wel een nieuwe is. Wat maakt het dus belangrijk dat je niet je probleem zo snel, en daardoor zo gestrest mogelijk oplost. Dat je juist een manier voor jezelf vind dit te doen vanuit je eigen rust.
  • Bij een doel bereiken ontstaat altijd de frustratie dat deze pas af is als je deze heb bereikt. Waardoor dus al je energie er op gericht is om maar tot de eindstreep te komen. Veel sterker is dus te werken vanuit een intentie. Waarbij je voor jezelf neerzet wat voor jou goed voelt om mee te beginnen. En vanuit hier verder te stappen te maken naar wat je ongeveer wilt bereiken.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter