Waarom ben ik zo streng voor mezelf

15/02/2020

waarom ben ik zo streng voor mezelf

Waarom ben ik zo streng voor mezelf is een gedachte die snel ontstaat op het moment dat we het erg zwaar voor onszelf kunnen maken. Met als gevolg dat we ons gevangen kunnen voelen in de regels waarvan we vinden dat we aan deze moeten voldoen. Terwijl deze regels eigenlijk niet zo goed voor ons voelen. En we dus gaan bedenken hoe we hiervan af kunnen komen. Door onszelf af te vragen, waarom ben ik zo streng voor mezelf en hoe kan ik daar beter mee omgaan. Mag jij daar last van ervaren. Dan kan het volgende jou zeker hierbij helpen…

Inhoudsopgave

Waarom ben ik zo streng voor mezelf en waar komt het vandaan

In de meeste gevallen leven we vaak vanuit regels. Waarvan we het ermee eens zijn dat het normaal is dat je daar aanhoudt. Zoals je bijvoorbeeld ziet met de wet en de sociale regels die zijn ontstaan vanuit de cultuur waar je bent opgegroeid. Met als gevolg dat we het normaal zijn gaan vinden om te leven vanuit de regels die ons zijn aangeleerd. Waarbij als deze goed bij jou passen van hoe jij vindt hoe je leven hoort te leiden, je hier weinig moeite mee ervaart. Het wordt pas een probleem op het moment dat je gaat leven vanuit regels die niet bij jou passen. Maar jij wel vind dat je hieraan moet voldoen. Met als gevolg dat je het heel zwaar kan maken met gedachtes, zoals waarom ben ik zo streng voor mezelf.

Het is goed mogelijk dat je in een gezin bent opgegroeid waar je regels heb geleerd die niet bij jou passen. Maar doordat je heb geleerd dat het zo hoort te zijn. Je hierdoor dit erg sterk heb opgenomen als wie jij bent. Met als gevolg dat je het normaal bent gaan vinden dat je dit hoort te doen. Waarbij als dit iets is wat niet bij jouw past. Je meteen hierdoor erg moe of gespannen kan voelen om dit vol te houden. Vanuit de gedachte dat je van jezelf vind dat je dit altijd moet kunnen doen. Waarbij als het dan niet lukt we erg negatief over onszelf kunnen worden. Doordat we te streng de regels willen volgen die ons zijn aangeleerd. Met als gevolg dat wanneer dit niet lukt, we hierdoor meteen het gevoel kunnen krijgen dat we niet goed genoeg zijn.

Hoe negatiever je over jezelf bent, hoe strenger je naar jezelf wordt. Met in de hoop dat deze strengheid ervoor zorgt dat je goede resultaten krijgt waar jij je weer gelukkig over kan voelen.

De reden dat we zo streng naar onszelf kunnen zijn, komt vaak vanuit ons oordeel over welk resultaat we willen behalen. Waarbij als we ons dan op zo een manier gedragen dat ander mensen ons meer gaan waarderen. We dus ook van hun eerder het resultaat weten te krijgen waar we naar opzoek zijn. Zoals bijvoorbeeld dat je eerder promotie krijgt op je werk doordat ze meer tevreden zijn met jou dan met een ander collega. Of dat je erg veel rekening houdt met andere mensen om jou heen vanuit de angst van afwijzing. Waarbij je dus steeds ziet dat we onszelf gaan aanpassen aan andere om op deze manier eerder hun waardering te krijgen. Wat vervolgens ons leven makkelijker maakt.

De regels die we voor onszelf opstellen komen vaak vanuit ons eigen idee over wat wel of niet werkt. Waarbij we gaan bepalen hoe we precies ons gedrag kunnen aanpassen om een beter resultaat te krijgen. Met als gevolg dat wanneer dit niet lukt we over onszelf erg streng kunnen worden waarom we niet hieraan hebben voldaan. En dat we dus nog harder moeten werken, om er voor te zorgen dat we op deze manier toch het resultaat behalen die we zo graag willen. Want je kan pas streng zijn voor jezelf, op het moment dat jij heb bepaald dat wat je doet niet goed genoeg is. Dat je dus harder je best moet doen om dit te bereiken.

Welk gevoel zit er achter jouw strengheid

Het bijzondere is vaak dat we in de meeste gevallen niet eens weten waarom we zo streng naar onszelf zijn. Met als gevolg dat we wel steeds de druk voelen om goed te moeten presteren. Maar we eigenlijk niet kunnen verklaren wat de reden is dat we dit zo belangrijk maken. Wat komt voornamelijk voort vanuit een sterk gevoel die we hebben. Waarvan we niet weten waarom we dat voelen. Maar we daardoor vanuit ons gevoel wel gedwongen voelen om hiermee wat te gaan doen. Zoals bijvoorbeeld wanneer je erg gespannen voelt. En je dan de druk voelt om zo snel mogelijk van het probleem af te komen. Waarbij als dit dan niet lukt we sterk het gevoel krijgen dat we niet uit dit probleem komen. En we dus vanuit onze eigen strengheid zeer boos op onszelf kunnen worden waarom het maar het niet lukt om hieruit te komen.

Als mens willen we het liefst zoveel mogelijk van onze pijn af. Met als gevolg dat we erg streng naar onszelf kunnen worden, in hoop dat we op deze manier geen pijn meer hoeven te ervaren.

Wat maakt het belangrijk om voor jezelf te bepalen welk gevoel er achter jouw strengheid zit. Het is met name op het moment dat je voor jezelf begint te herkennen dat je met een bepaald gevoel ervaart. Dat we op dat moment de keuze kunnen maken om hier anders mee om te gaan. Want wat er vaak gebeurt is dat alles zo onbewust plaats vindt. Dat we eigenlijk al meteen in de actie schieten voordat we door hebben wat de reden is dat we dit doen.

Wat je dus ziet gebeuren is dat we snel vanuit ons gevoel meteen iets willen doen om hiervan af te komen. Zoals je dat ziet bij angst, waarbij je dus met een bepaalde actie je angst wil vermijden. Vanuit het idee dat als jij maar streng genoeg aan jouw regels houdt die je voor jezelf heb bedacht. Dat je op deze manier de situaties waar je angst over voelt kan vermijden. Met als gevolg dat je dus ook het resultaat weet te bereiken wat je graag zou willen. Helaas is het toch onmogelijk om er altijd voor te zorgen dat je angst kan vermijden. Met als gevolg dat er dus toch iets gebeurd wat je heel graag wilde voorkomen. Waardoor we dus opnieuw worden geconfronteerd met de gedachte dat we niet goed genoeg zijn. Waarbij we vaak vanuit deze pijn nog strenger naar onszelf worden dan hiervoor.

Hoe kan je minder streng naar jezelf worden

Mag jij afvragen over waarom ben ik zo streng voor mezelf en hoe kan ik er beter mee omgaan. Dan is belangrijk om voor jezelf eerst waar te nemen waar jouw standaard ligt van waar jij vindt dat je aan moet voldoen. Met als volgende stap te bedenken welke regels hierdoor zijn ontstaan om altijd deze standaard te behalen. Waarbij je dan hopelijk het inzicht krijgt dat deze regels helemaal niet bij jou past. Dat jezelf dus helemaal aan het gek maken bent door te leven vanuit resultaat, in plaats van te leven vanuit wie jij echt bent. Waarbij je dus de stap kan maken om milder naar jezelf te worden. Door vaker te doen wat goed voelt, in plaats van dat je de regels belangrijker maakt.

Pas als je weet waarom je iets doet, kan je dan pas de keuze maken om te veranderen. Ben je dus te streng naar jezelf, dan kan je dit pas veranderen op het moment dat je toe laat wat jij wilt voorkomen.

En je zal merken dat op het moment dat je stopt met te leven vanuit de regels die zijn ontstaan vanuit je eigen strengheid. Dat je hierdoor steeds vaker geconfronteerd zal worden met de gevoelens die je hierdoor wilde vermijden. Wat kan zijn: afwijzing van andere mensen, angst dat je niet goed genoeg bent of de pijn dat je iets hierdoor niet bereikt. En het is juist dit gevoel waarmee je weer contact wil maken als je milder naar jezelf wilt worden.

Want pas als je deze kan verwerken zal dit gevoel ook niet meer aanwezig zijn. Waardoor je dus ook niet meer de neiging voelt om dit gevoel te willen gaan onderdrukken door zo ontzettend streng naar jezelf te zijn. Waardoor je veel meer gaat leven vanuit wat goed voor jouw voelt. En het hierdoor dus veel makkelijk wordt om je gedachtes die gaan over waar jij vindt dat je aan moet voldoen, deze minder serieus neemt. Met als gevolg dat je steeds minder streng naar jezelf zal worden.

Belangrijkste tips van dit artikel

  • Op het moment dat we als mens leven vanuit een te hoge standaard die we voor onszelf hebben neergelegd. Krijgen we hierdoor snel de neiging om erg streng naar onszelf te worden om steeds aan deze te voldoen. Wat maakt het belangrijk welke regels je voor jezelf heb bedacht. Waarom je deze zo belangrijk maakt.
  • De reden dat we zo streng naar onszelf kunnen zijn. Komt vaak doordat we een vervelend gevoel willen vermijden. Met als gevolg dat we op een strenge manier er alles aan doen om maar niet te worden afgewezen. Met als gevolg dat dit juist tegen je werkt, doordat je hier erg moe en gestrest van kan worden.
  • Wat maakt het belangrijk om voor jezelf te bepalen waarom je nu zo streng naar jezelf bent. En welk gevoel je hierdoor probeert te vermijden. Met als volgende stap toch weer contact te gaan maken met dit gevoel, zodat je het kan verwerken. En je hierdoor minder de neiging krijgt om nog met je eigen strengheid mee te gaan.


Heb je voor jezelf een idee waar je last van ervaart. Maar kom je nog steeds niet verder, waardoor het voelt alsof je hierin vastzit. Dan kan het volgende jou zeker hierbij een stap verder brengen tot de oplossing.

Deel dit artikel!

geen reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.